Πιθανότατα διαβάζεις αυτό το κείμενο από το σπίτι σου. Και είναι λογικό. Αυτή την περίοδο πολλοί άνθρωποι μπήκαν στον κόσμο της remote εργασίας. Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Αλλά πως είναι να δουλεύεις από το σπίτι και τι πρέπει να προσέξεις;
Το It’s Possible μίλησε με την Μάγδα Κανδυλιάρη. Η ίδια δημιουργεί μερικές εντυπωσιακές εικόνες. Είναι Illustrator, Storyboard Artist και 2D Animator (δείτε το επίσημο site της εδώ). Δουλεύει remote και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Άρα σίγουρα μπορεί να μας πει μερικά tips σχετικά με την αποστάσεως εργασία.
Εσείς πως ξεκινήσατε να εργάζεστε remote; Και πως ήταν αυτή η μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας;
Η ενασχόλησή μου με remote projects σε πλήρες ωράριο χτίστηκε σε βάθος χρόνου και σταδιακά. Το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας υπήρξε απώτερος στόχος μου ακόμα και όταν δεν μπορούσε να είναι το μόνο βιοποριστικό μέσο μου. Θεώρησα, λοιπόν, πως με την ίδια λογική που κανείς κυνηγά ευκαιρίες καριέρας, δουλειές και θέσεις εργασίας που φιλοδοξεί να κατακτήσει, με την ίδια στοχοπροσήλωση μπορεί να προσεγγίσει και τον τρόπο που θέλει να δουλεύει και να χτίσει την καθημερινότητά του γύρω από το αντικείμενο του.
Αυτό, σε σχέση με την μετάβαση από το ένα μοντέλο εργασίας στο άλλο, σημαίνει μία γενικότερη προσαρμογή της επαγγελματικής σου ταυτότητας η οποία πλέον είναι κατά βάση ψηφιακή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ώρες που θα περνάς με μία άκρως «διαδικτυακή ρουτίνα»
Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που δουλεύει remote; ‘Η ίσως κάποια tips που θα κάνουν την ζωή του πιο εύκολη
Η μεγαλύτερη παγίδα στο remote working θεωρώ πως είναι η διαχείριση χρόνου.
Η δουλειά εξ αποστάσεως αφορά πλέον ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, από creatives μέχρι εκπαιδευτικούς και από προγραμματιστές μέχρι δημοσιογράφους. Από τον πιο συμβατικό μέχρι τον πιο απρόβλεπτο τύπο επαγγέλματος, το ζήτημα είναι να καθιερωθεί μία στοιχειώδης ρουτίνα γύρω από τις ώρες εργασίας και το περιβάλλον που δουλεύει κανείς. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση ούτε ως προς τις υποχρεώσεις αλλά ούτε και ως προς τις υπερβολές. Και τα δύο είναι εξίσου πιθανά όταν εργάζεσαι «από τον καναπέ σου».
Από εκεί και έπειτα ένας freelancer θα πρέπει να προσέχει πάντα να είναι ενημερωμένα τα ψηφιακά του προφίλ και portfolio καθώς και έξυπνους και φρέσκους τρόπους να μοιράζεται την δουλειά του και αυτό να το τηρεί ευλαβικά παράλληλα με τις άλλες εργασίες του.
Κάποιος που δουλεύει με σταθερή εργασία εξ αποστάσεως οφείλει να εξασφαλίσει συνέπεια στους τρόπους και τα ωράρια επικοινωνίας με τους εργοδότες του, ακόμη και αν αυτό αφορά διαφορετικό time zone.
Όλα αυτά εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη που χρειάζεται να νιώσει κάποιος που θέλει να σε προσλάβει αλλά δεν σε γνωρίζει και ίσως -λογικά- διστάζει.
Υπάρχουν κάποια Apps που θα προτείνατε σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο;
Ως προς τα apps οργάνωσης, πάντα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε εφαρμογές που συγχρονίζονται και είναι προσβάσιμες από όλες τις συσκευές μας. Έτσι ανά πάσα στιγμή ξέρεις τις προτεραιότητές σου και αποφεύγεις παραλήψεις.
Το Εvernote, to Drive, το Dropbox είναι όλες εφαρμογές ευρέως διαδεδομένες, δωρεάν και δεν χρειάζεται καν να είσαι στο τομέα του remote working για να ξέρεις ότι σου είναι χρήσιμες.
Ως προς τα apps επικοινωνίας θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει με τον τύπο εργασίας καθώς και με το μέγεθος της ομάδας που συνεργάζεται. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να έχεις τα πιο διαδεδομένα και πιο αξιόπιστα ώστε να είσαι συμβατός άμεσα με την πλειοψηφία, αλλά και να είσαι έτοιμος να προτείνεις εσύ εναλλακτικές σε περίπτωση που αυτό σου ζητηθεί.
Το old time classic Skype, το Slack, το Trello είναι κάποιες από τις επαγγελματικές επιλογές που εξυπηρετούν την ομαδική συνομιλία, το feedback και την ανταλλαγή αρχείων.
Τέλος, για τους freelancers το ζητούμενο συνήθως είναι να έχουν πρόσβαση σε νέες αγγελίες. Πλατφόρμες όπως το freelancer, το upwork, το fiverr και πολλές παρόμοιες μπορούν με τις κατάλληλες επεκτάσεις να σε ειδοποιούν σε όλες σου τις συσκευές για νέες αγγελίες ανά πάσα στιγμή.
Remote εργασία μπορεί να γίνει από το σπίτι, από έναν co-working χώρο ή ακόμα και από μια καφετέρια. Τι επιλέγετε περισσότερο εσείς;
Όντως το ομορφότερο κομμάτι αυτής της δουλειάς είναι ότι μπορείς να το διαμορφώσεις ως προς το περιβάλλον όπως προτιμάς. Στη δική μου περίπτωση σαν illustrator χρειάζομαι ένα σταθερό workstasion όπου δεν είναι και τόσο portable, λόγω της γραφίδας και του συνδυασμού με το λαπτοπ οπότε η λύση του σπιτιού είναι θεωρώ η πιο παραγωγική σε σχέση με τον εξοπλισμό μου. Από εκεί και έπειτα δεν διστάζω με κάθε ευκαιρία και project που το επιτρέπει να παίρνω πιο φορητά μέσα και να διαλέγω χώρους και περιβάλλοντα που βοηθούν στην έμπνευση και ελαφραίνουν λίγο την μοναχικότητα ενός τόσο ψηφιακού μοντέλου εργασίας.