αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΡευστότητα 68,5 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ρευστότητα 68,5 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το εξαιρετικά φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμά της. Η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες την εξασφάλιση εσόδων άνω των 68,5 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αξιοποιώντας τη διαδικασία της συλλογής δεσμευτικών προσφορών από θεσμικούς επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πρόκειται να εισέλθουν άμεσα τέσσερις ξένοι επενδυτές εγνωσμένου κύρους. Πρόκειται για τους ομίλους Anavio Capital Partners LLP, BlackRock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management. Μάλιστα, με εξαίρεση την BlackRock, οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτελεί διπλή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και για την ελληνική οικονομία. 

Με βάση τη σχετική διαδικασία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε στη συλλογή δεσμευτικών προσφορών για την κάλυψη των νέων μετοχών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (εκκρεμεί η τυπική έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση, που έχει συγκληθεί για την 1η Σεπτεμβρίου). Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας εκδηλώθηκε μεγαλύτερη ζήτηση από την προσφορά, καθώς το δεσμευτικό ενδιαφέρον αφορούσε τελικώς συνολικά 6.229.422 μετοχές, αξίας 11 ευρώ εκάστη, ήτοι για ποσό της τάξεως των 68,5 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι της προσεχούς γενικής συνέλευσης καλούνται να εγκρίνουν την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, ώστε να ολοκληρωθεί η προτεινόμενη ιδιωτική τοποθέτηση σε διεθνείς επενδυτές. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία δεν προτίθεται να διαθέσει τις 4.293.268 ίδιες μετοχές που έχει αποκτήσει, στο πλαίσιο προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Οι μετοχές αυτές αποτελούν το 3,769% του μετοχικού κεφαλαίου και πρόκειται να ακυρωθούν. Ετσι, η αραίωση (dilution) που θα υποστούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι λόγω της αύξησης δεν θα ξεπερνάει το 1,7%, που είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για την εταιρεία.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε ότι «τέσσερις σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, προσανατολισμένοι σε μεσομακροπρόθεσμες στρατηγικές τοποθετήσεις, εμπιστεύτηκαν τον όμιλό μας και τις προοπτικές του τομέα καθαρής ενέργειας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία, και δεσμεύθηκαν να διαθέσουν κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 68,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού μας προγράμματος στην καθαρή ενέργεια και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Ο κ. Περιστέρης συμπλήρωσε επίσης ότι «τα νέα κεφάλαια αναμένεται να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του ομίλου μας, καθώς ενισχύουν τα ίδια κεφάλαια και βελτιστοποιούν την κεφαλαιακή του διάρθρωση, αυξάνοντας τη διασπορά και εμπορευσιμότητα των μετοχών».

Συνολικά, η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει τα εγκατεστημένα έργα ΑΠΕ που διαθέτει σε Ευρώπη και ΗΠΑ σε περίπου 2.800 MW, από περίπου 1.938 ΜW που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει σήμερα. Για τον σκοπό αυτό, αλλά και συναφείς επενδύσεις, έχει εκπονηθεί ένα συνολικό πρόγραμμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.  Μεταξύ άλλων, η εταιρεία δρομολογεί νέα αιολικά πάρκα σε περιοχές όπως η Εύβοια. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας αιολικών πάρκων R.F. Energy Ομαλιές Α.Ε., εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Στην κατοχή της είναι ένα συγκρότημα 11 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 213 MW στην περιοχή της νοτιοανατολικής Εύβοιας, εκ των οποίων η εταιρεία σχεδιάζει, σε αυτή τη φάση, να αναπτύξει τα 180 MW.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 13 =