αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡεκόρ $32 τρισ. στο παγκόσμιο εμπόριο το 2022

Ρεκόρ $32 τρισ. στο παγκόσμιο εμπόριο το 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας, οι δαπάνες μετατοπίζονται στις υπηρεσίες. Οι εμπορικές ροές θα μειωθούν το 2023, λόγω των υψηλότερων τιμών και της χαμηλότερης ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου πρόκειται να φτάσει σε νέο ρεκόρ φέτος, αυξάνοντας κατά περίπου 12% σε περίπου 32 τρισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που στέλνει σήμα για επιβράδυνση το 2023, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

«Η σημαντική ανάπτυξη του εμπορίου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις της αξίας του εμπορίου ενεργειακών προϊόντων», αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η διακίνηση εμπορευματικών αγαθών εκτινάχθηκε στα 25 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η διάθεση υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σχεδόν τα 7 τρισ. δολ., σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση του United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) αναμένεται ότι η προσαρμοσμένη ως προς τον πληθωρισμό αξία του παγκόσμιου εμπορίου θα μειωθεί το επόμενο έτος λόγω του συνδυασμένου αντίκτυπου των γεωπολιτικών τριβών, της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, των υψηλότερων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες καθώς και του επιπέδου-ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους.

Με βάση τους όγκους, «το εμπόριο συνέχισε να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ένα σημάδι ανθεκτικής παγκόσμιας ζήτησης», ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παρεμποδίσουν το διεθνές εμπόριο το επόμενο έτος. «Ενώ οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν αβέβαιες, οι αρνητικοί παράγοντες φαίνεται να υπερισχύουν των θετικών τάσεων», δήλωσε η Unctad.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 2 =