αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads στο Instagram

Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads στο Instagram

Το Instagram είναι η «μηχανή δημιουργίας χρημάτων» του Facebook. Σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg, το Instagram έβγαλε το 2019 είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων που είχε το Facebook εκείνο το έτος. Συγκεκριμένα, το Instagram κερδίζει χρήματα από στοχευμένα ads που σας εμφανίζει αφότου εκτελέσει data tracking (παρακολούθηση και συλλογή των δεδομένων σας).

Επιπλέον, το Instagram εμφανίζει διαφημίσεις σχεδόν παντού μέσα στην εφαρμογή – ανάμεσα στα stories, τη ροή, ακόμη και στη σελίδα αναζήτησης. Για τους χρήστες, η προβολή διαφημίσεων παντού μέσα στην εφαρμογή μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική, ενώ προκαλεί ανησυχία η ακρίβεια και η στόχευση των διαφημίσεων. Είτε ψωνίζετε ή ακούτε μουσική online είτε μιλάτε για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με τους φίλους σας, το Instagram θα σας εμφανίσει κάποια διαφήμιση σχετικά με αυτό μου συζητάτε.

Αναρωτιέστε πώς γίνεται η εφαρμογή να σας εμφανίζει τόσο “ακριβείς” διαφημίσεις; Η απάντηση είναι απλή: μέσω της παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων από το Facebook και άλλες third-party εφαρμογές.

Σε αντίθεση με το Facebook, το Instagram δεν δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να περιορίζουν τα δεδομένα που παρακολουθούνται και συλλέγονται από την εφαρμογή. Έτσι, προκύπτει το εξής ερώτημα: μπορείτε να σταματήσετε ή να περιορίσετε τη συλλογή δεδομένων από το Instagram; Η απάντηση είναι, “ΟΧΙ”. Δεν μπορείτε να σταματήσετε το Instagram από το να συλλέγει δεδομένα σας.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω Facebook. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ωστόσο ότι μπορείτε να περιορίσετε μόνο τον αριθμό των πληροφοριών που συλλέγονται από το Facebook και άλλες third-party εφαρμογές.

Πώς να περιορίσετε την παρακολούθηση δεδομένων από το Instagram και την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων;

Επειδή το Instagram δεν σας δίνει πολλές επιλογές για τον περιορισμό της συλλογής δεδομένων από το ίδιο αλλά και third-party εφαρμογές, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα στο Facebook για να περιορίσετε την παρακολούθηση δεδομένων.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή του Facebook και κάντε κλικ στο εικονίδιο χάμπουργκερ.
Instagram: Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
  • Πατήστε Ρυθμίσεις & Απόρρητο και επιλέξτε “Ρυθμίσεις” από τη λίστα.
Instagram: Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
  • Τώρα κάντε scroll down και κάντε κλικ στο “Διαφημιστικές προτιμήσεις”.
Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
  • Στη συνέχεια, επιλέξτε “Ρυθμίσεις διαφήμισης” και πατήστε “Δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητά σας από partners”.
Instagram: Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
  • Αλλάξτε τους διακόπτες του Facebook και του Instagram σε “off”. Αυτή η ρύθμιση είναι επίσης διαθέσιμη στην εφαρμογή του Instagram, αλλά το Facebook παρέχει πιο ολοκληρωμένες επιλογές.
Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
  • Επιπλέον, στο μενού “Ρυθμίσεις διαφημίσεων”, κάντε κλικ στην επιλογή “Κατηγορίες που χρησιμοποιούνται για να φτάσουμε σε εσάς”.
Instagram
  • Κάντε scroll down και εξαιρεθείτε από όλες τις “Κατηγορίες ενδιαφέροντος” και “Άλλες κατηγορίες”.
Instagram

Με αυτόν τον τρόπο, δεν δίνετε άδεια για την εμφάνιση ορισμένων στοχευμένων διαφημίσεων στο Instagram και στο Facebook. Αν και αυτό δεν θα εμποδίσει εντελώς το Instagram να σας εμφανίζει διαφημίσεις, θα το περιορίσει έως έναν βαθμό, καθώς οι δύο social media πλατφόρμες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας από third-party εφαρμογές για στοχευμένα και creepy ads.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − six =