αρχικηΧωρίς κατηγορίαΠώς να κάνεις αίτηση σε πολλές δουλειές ταυτόχρονα

Πώς να κάνεις αίτηση σε πολλές δουλειές ταυτόχρονα

Όλοι ξέρουμε ότι η αναζήτηση εργασίας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού πολλές φορές οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν αίτηση για πολλές θέσεις εργασίας, μέχρι να βρουν μια δουλειά που να τους ταιριάζει.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς να κάνεις πολλαπλές αιτήσεις σε δουλειές, τι πρέπει να προσέξεις και πώς μπορείς να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.

Κάνε πρώτα μια έρευνα για τον τομέα ή στους τομείς που θέλεις να απασχοληθείς

Εφόσον έχεις καταλήξει στους τομείς που θέλεις να βρεις δουλειά, καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσεις να στέλνεις βιογραφικά, να κάνεις μια μικρή έρευνα σχετικά με τα προσόντα που ζητούνται. Αυτό θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις το βιογραφικό σου κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα αναφέρονται στις αγγελίες εργασίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε σχετικές αγγελίες εργασίας και να κρατήσεις σημειώσεις ξεχωριστά για κάθε τομέα. Έπειτα, μπορείς να προετοιμάσεις μία εκδοχή του βιογραφικού σου για κάθε τομέα.

Προετοίμασε το βιογραφικό σου

Το κλειδί για να κάνεις πολλαπλές αιτήσεις εύκολα και γρήγορα είναι να βασιστείς σε ένα πρότυπο CV που να ταιριάζει τόσο στον τομέα όσο και στον χαρακτήρα σου. Έπειτα, μπορείς να προσαρμόζεις αυτό το πρότυπο, ανάλογα με την εκάστοτε αγγελία εργασίας.

Ιδανικά, το πρότυπο που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι λιτό, αλλά περιεκτικό. Απόφυγε τα έντονα χρώματα και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό και βρες κάτι που να αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά σου και να αναδεικνύει τα δυνατά σου σημεία.

Πρόσθεσε μια μικρή παράγραφο στο βιογραφικό σου

Μια μικρή παράγραφος, όπου θα συστήνεσαι σε πιο προσωπικό επίπεδο και θα αναδεικνύεις τα πιο σημαντικά σου προσόντα, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Συνήθως τοποθετείται κάτω από τα στοιχεία επικοινωνίας, στην αρχή του βιογραφικού σημειώματος. Τρεις με τέσσερις προτάσεις είναι αρκετές για να σε κάνουν να ξεχωρίσεις. Εδώ μπορείς να συμπεριλάβεις συνοπτικά όλα όσα σε κάνουν να είσαι ο ιδανικός υποψήφιος ή η ιδανική υποψήφια για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και το όραμά σου ή και τις αξίες σου.

Μπορείς, λοιπόν, να δημιουργήσεις μία εκδοχή αυτής της παραγράφου για κάθε τομέα που στοχεύεις και να επιλέγεις κάθε φορά την κατάλληλη.

Μη στέλνεις σε όλους το ίδιο βιογραφικό

Παρόλο που μπορεί οι αγγελίες για παρόμοιες θέσεις εργασίας να ζητούν παρόμοια προσόντα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου για κάθε αγγελία εργασίας ξεχωριστά.

Πολλές μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν εξελιγμένο λογισμικό διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο αξιολογεί αυτόματα το κάθε βιογραφικό και κάνει μια αρχική διαλογή, με βάση το κατά πόσο το βιογραφικό ταιριάζει στις γνώσεις και στις δεξιότητες που ζητούνται. Επομένως, μια καλή πρακτική είναι να εξετάζεις κάθε αγγελία ξεχωριστά και να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου, εντάσσοντας σε αυτό λέξεις-κλειδιά που αναφέρονται στην αγγελία.

Αυτό μπορεί να σου δώσει ένα μικρό προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων, καθώς θα σε προκρίνει στην επόμενη φάση διαλογής ή ακόμα και στη φάση της συνέντευξης.

Υπογράμμισε τα σημεία του βιογραφικού σου που πρέπει να προσαρμόζεις

Για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία προσαρμογής, μπορείς να επισημάνεις με διαφορετικό χρώμα τα σημεία του βιογραφικού σου που θα πρέπει να προσαρμόζεις, ανάλογα με την εκάστοτε θέση εργασίας.

Για παράδειγμα, η ενότητα με τις σπουδές σου ίσως να μη χρειάζεται προσαρμογή κάθε φορά. Από την άλλη, η ενότητα με την προϋπηρεσία σου ενδεχομένως να χρειάζεται μικρές προσαρμογές, έτσι ώστε να αναδείξεις τις πτυχές της εμπειρίας σου που ταιριάζουν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να επιταχύνεις τη διαδικασία, χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα του βιογραφικού σου.

Μην κάνεις αίτηση για διαφορετικές θέσεις στην ίδια εταιρεία

Σε περίπτωση που μια εταιρεία έχει πολλαπλές ανοιχτές θέσεις δε συνιστάται να κάνεις αίτηση σε περισσότερες από μία θέσεις, καθώς αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως απελπισία.

Επίλεξε τη θέση που ταιριάζει καλύτερα στην εμπειρία, στα προσόντα και στα ενδιαφέροντά σου και κάνε αίτηση μόνο γι’ αυτήν σε κάθε εταιρεία.

Κράτα αρχείο με τις αιτήσεις που κάνεις

Η υποβολή πολλαπλών αιτήσεων μπορεί εύκολα να σε κάνει να μπερδευτείς και να χάσεις την μπάλα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να σε καλέσει κάποιος εργοδότης για συνέντευξη και να μη θυμάσαι για ποια εταιρεία ή για ποια θέση πρόκειται, δημιουργώντας μια αρνητική πρώτη εντύπωση.

Για να αποφύγεις αυτόν τον κίνδυνο, δημιούργησε ένα αρχείο κειμένου ή ένα υπολογιστικό φύλλο, όπου θα καταχωρείς τις αιτήσεις που κάνεις. Σε αυτό το αρχείο θα είναι χρήσιμο να συμπεριλάβεις τον τίτλο της θέσης, την ημερομηνία της αίτησής σου και την επωνυμία της εταιρείας. Παράλληλα, για ακόμα καλύτερη οργάνωση, μπορείς να αποθηκεύεις και την έκδοση του βιογραφικού που έστειλες στην κάθε αίτηση, αφού αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέντευξη.

Μην κάνεις όλες τις αιτήσεις την ίδια μέρα

Τώρα που γνωρίζεις πώς πρέπει να κινηθείς, θα είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να κάνεις όλες τις αιτήσεις σου την ίδια μέρα. Και παρόλο που αυτό ακούγεται βολικό, δεν είναι πάντα η καλύτερη στρατηγική.

Προτίμησε να αφήνεις μερικές μέρες μεταξύ των αιτήσεων, αφού αυτή η στρατηγική θα σου δώσει τον απαραίτητο χρόνο και τη διαύγεια, ώστε να βελτιστοποιήσεις το βιογραφικό σου για την κάθε θέση. Ξεκίνα να κάνεις αιτήσεις σε θέσεις εργασίας που πιστεύεις ότι σου ταιριάζουν περισσότερο και προχώρα σιγά σιγά με σειρά προτίμησης στις υπόλοιπες.

Επίσης, σε περίπτωση που λάβεις πολλές θετικές απαντήσεις και προσκλήσεις για συνέντευξη, θα καταφέρεις να τις διαχειριστείς καλύτερα και να μην αγχωθείς.

Ποια είναι τελικά η καλύτερη στρατηγική;

Συνοψίζοντας, η καλύτερη στρατηγική για να κάνεις αίτηση σε πολλές δουλειές είναι η εξής:

  1. Επίλεξε έναν ή δύο τομείς που ταιριάζουν με τους επαγγελματικούς σου στόχους και κάνε μια μικρή έρευνα, εστιάζοντας στα προσόντα που ζητούνται.
  2. Ετοίμασε μία εκδοχή του βιογραφικού σου για κάθε τομέα που στοχεύεις.

Γλίτωσε χρόνο επιλέγοντας ένα πρότυπο βιογραφικού και υπογράμμισε με διαφορετικό χρώμα τα σημεία όπου μπορείς να κάνεις μικρές προσαρμογές για κάθε θέση.

  1. Οργανώσου και θέσε προτεραιότητες. Μη στέλνεις σε όλους το ίδιο βιογραφικό, κράτα αρχείο για κάθε αίτηση που καταθέτεις και μην κάνεις όλες τις αιτήσεις σου την ίδια μέρα.

Εφάρμοσε τα παραπάνω και βελτιστοποίησε τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητές σου για να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − sixteen =