αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠότε πρέπει να τελειώνεις μία συζήτηση; Νωρίτερα από ότι ίσως νομίζεις, λέει έρευνα του Harvard

Πότε πρέπει να τελειώνεις μία συζήτηση; Νωρίτερα από ότι ίσως νομίζεις, λέει έρευνα του Harvard

Αν θέλεις οι άνθρωποι να απολαμβάνουν να συνομιλούν μαζί σου, μάλλον θα πρέπει να τερματίζεις τις συζητήσεις σου πιο γρήγορα από ό,τι ήδη κάνεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν σε συζητήσεις περισσότερο από όσο θέλουν από φόβο μήπως δυσαρεστήσουν τον άλλο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Στην πραγματικότητα, στα 2/3 περίπου των συνομιλιών, είτε μεταξύ αγνώστων είτε αγαπημένων προσώπων, τουλάχιστον ένα άτομο θέλει να «βγει» πολύ πριν τελειώσει η συζήτηση. Μερικές φορές και οι δύο άνθρωποι θέλουν να σταματήσουν, αλλά συνεχίζουν να μιλούν γιατί κανένας δεν θέλει να… προσβάλει τον άλλο.

Αυτό προκύπτει από δύο πρόσφατα πειράματα που έκανε μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Adam Mastroianni, διδακτορικό φοιτητή ψυχολογίας στο Harvard. Στο πρώτο, 252 άγνωστοι ήρθαν κοντά για συνομιλίες που θα μπορούσαν να είναι όσο σύντομες ή μακροσκελείς ήθελαν, έως και 45 λεπτά. Στο δεύτερο πείραμα- έρευνα, 806 διαδικτυακοί εθελοντές κλήθηκαν να σκεφτούν μια πρόσφατη συνομιλία με κάποιο κοντινό τους άτομο. Και στις δύο περιπτώσεις, περισσότερα από τα 2/3 των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η συνομιλία είχε διαρκέσει περισσότερο από όσο ήθελαν. Υπήρχαν και κάποιοι συμμετέχοντες που θεώρησαν ότι η συνομιλία ήταν πολύ σύντομη και εύχονταν να μπορούσαν να συνεχίσουν να μιλάνε. Πόσο συχνά ήταν και τα δύο άτομα ικανοποιημένα με τη διάρκεια της συνομιλίας τους; Μόνο στο 2% των περιπτώσεων.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα. Το πρώτο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν το άτομο με το οποίο μιλάμε θέλει να συνεχιστεί ή να τελειώσει η συζήτηση, πιθανώς επειδή αυτό το άτομο προσπαθεί να είναι καλό απέναντι μας. Το δεύτερο είναι ότι οι περισσότερες συνομιλίες διαρκούν πολύ, τουλάχιστον για έναν συμμετέχοντα, και μερικές φορές και για τους δύο.

Εάν είστε επιχειρηματίας ή business leader, αυτή είναι πολύ χρήσιμη πληροφορία, διότι είναι πλεονέκτημα εάν οι άνθρωποι απολαμβάνουν να μιλούν μαζί σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κρατήσετε έναν δυνητικό πελάτη, επενδυτή, συνεργάτη ή υπάλληλο κολλημένο σε μια συνομιλία, ενώ αυτός θέλει να αποχωρήσει.

Ευτυχώς, όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να συμβεί αυτό.

1# Σταμάτα να περιμένεις ένα σημάδι. Ακόμα κι αν το άτομο με το οποίο μιλάτε θέλει να τερματίσει τη συζήτηση, πιθανότατα δεν θα σας ενημερώσει. Και μάλλον δεν μπορείς να το καταλάβεις μόνος σου. Σταμάτα λοιπόν να προσπαθείς. Χαλαρώστε και απολαύστε τη συζήτηση, αν τη βρίσκετε ευχάριστη. Και αν δεν την απολαμβάνετε, μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να μείνετε.

2# Τερμάτισε τις συνομιλίες σου νωρίτερα, παρά αργότερα. Εφόσον πιθανότατα δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σκέφτεται ο άλλος, δεν έχετε κανένα τρόπο να ξέρετε αν θα προτιμούσε να συνεχίσει να μιλάει ή να σταματήσει. «Επομένως, μπορείτε να φύγετε την πρώτη στιγμή που σας φαίνεται σκόπιμο, γιατί είναι καλύτερο να αφήσεις τον άλλο να θέλει περισσότερα παρά λιγότερα», λέει ο Mastroianni.

3# Επίλεξε συζητήσεις με φυσικά χρονικά όρια. Για παράδειγμα, κάνε walking meetings, σαν αυτά που άρεσαν στον Steve Jobs. Μία συνάντηση κατά την διάρκεια ενός περιπάτου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε μια ουσιαστική συζήτηση, ενώ παράλληλα ασκείτε και παίρνετε καθαρό αέρα. Παράλληλα, μία τέτοια συνάντηση έχει… deadline. Περπατάτε π.χ. στο μονοπάτι γύρω από ένα πάρκο ή μια λίμνη και όταν επιστρέψετε στο σημείο που ξεκινήσατε, η συνομιλία τελειώνει αυτόματα. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται κανείς περιφρονημένος. Εάν εσείς και το άλλο άτομο κάνετε τη συνομιλία σας για, ας πούμε, πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ, η συζήτηση μπορεί φυσικά να τελειώσει όταν και τα δύο φλιτζάνια είναι άδεια. Το ίδιο μπορεί να γίνει και αν συζητάτε με κάποιον πίνοντας ένα ποτό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε απρόσμενα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις «κολλήσει» μέσα στη ζώνη άνεσης σου εδώ και καιρό

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − eleven =