Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν οι startuppers, όταν ξεκινούν ένα project: Πότε πρέπει κάποιος να αφήσει την πρωινή δουλειά του και να μπαίνει full time σε αυτό που έχει δημιουργήσει; Κάποιοι προτιμούν να κάνουν το μεγάλο άλμα μέσα σε μια ημέρα, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν πιο σταδιακά την μετάβαση.
Ο Ray Chan είναι συνιδρυτής του διάσημου site 9GAG. Και είχε βρεθεί σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι πριν αρκετά χρόνια, όταν ξεκίναγε το site του. Για τον ίδιο και τους άλλους 4 συνιδρυτές, η απάντηση είναι ξεκάθαρη, πάνω στο θέμα που συζητάμε. Πρέπει να μπαίνεις full time στο project σου όταν φτάνεις σε ένα σημαντικό ορόσημο. Ο Ray Chan και η ομάδα του, το έπραξαν όταν έφτασαν στο σημείο να λαμβάνουν από το 9GAG αμοιβές ανάλογες με αυτές που έπαιρναν από τις πρωινές δουλειές τους. Πιο πριν, «έτρεχαν» το site ως παράλληλο project για περίπου 4 χρόνια, όπως σημειώνει το CNBC.
Όπως εξηγεί ο Chan, παρόλο που είχαν ξεκινήσει να βγάζουν κάποια χρήματα, παρέμεναν στις καθημερινές δουλιές τους, μέχρι να μπορέσουν να «ματσάρουν» τις αμοιβές που λάμβαναν. Ο ίδιος μάλιστα δούλευε ως product manager στη aNobii, μια online platform για book lovers.
Τα χρόνια πέρασαν, το 9GAG έγινε πολύ γνωστό, έφτασε να έχει πάνω από 100 εκατ. followers σε Facebook και Instagram, και κάπως έτσι το site άρχισε να έχει καλά έσοδα από διαφημιστικά banners. Ενώ όλο και περισσότεροι χρήστες το επισκέπτονταν για τα memes που δημοσίευσαι.
Τότε ήταν η στιγμή που αποφασίσαμε να μπούμε full-time εξηγεί ο Chan. Παρόλα αυτά, δεν έγινε η κίνηση μέσα σε μια νύχτα. Ο μικρότερος αδελφός του, ο Chris, ο οποίος εργαζόταν εκείνη την εποχή σε μια αλυσίδα fast food, μπήκε full time στο 9GAG πρώτα, ακολουθούμενος από τον ίδιο τον Chan. Οι τρεις άλλοι συνιδρυτές, ο Derek Chan, ο Marco Fung και ο Brian Ya, εντάχθηκαν σταδιακά μετά.
Ο Chan πάντως παραδέχεται ότι το μοντέλο που ακολούθησαν ήταν πιο συντηριτικό, σε σχέση με άλλους επιχειρηματίες. Ίσως οφείλεται και στην οικογένεια του. Αφού ο ίδιος μεγάλωσε σε μια εργατική οικογένεια στο Χονγκ Κονγκ, η οποία πάντα του μιλούσε για την σημασία της «σταθερής δουλειάς». Όπως και να ‘χει, ο Chan σημειώνει πάντως ότι η τακτική που εφάρμοσαν τους επέτρεψε να δοκιμάσουν πολλές νέες ιδέες, και να εξελίξουν αυτό που είχαν δημιουργήσει.