αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠότε κυκλοφόρησε το πρώτο CD player- Μια επαναστατική συσκευή για την εποχή της

Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο CD player- Μια επαναστατική συσκευή για την εποχή της

Το γνωστό σε όλους μας CD, από τα αρχικά Compact Disk, μετρά πολλά χρόνια ζωής. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει βγει σχεδόν… στη σύνταξη. Αφού νέα ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Το format που προξένησε επανάσταση στην μουσική βιομηχανία ήταν ουσιαστικά η εξέλιξη του LaserDisk, ενός format αναλογικού video που έκανε το ντεμπούτο του το 1978. Οι πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν πρωτότυπες συσκευές αναπαραγωγής LaserDisk στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν η Philips και η Sony, οι οποίες αργότερα συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη του CD.

Την 1η Οκτωβρίου του 1982, όταν η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο CD player, το CDP-101 στην Ιαπωνία. Έξι μήνες αργότερα κυκλοφόρησε και στις Ηνωμένες Πολιτείες στην τιμή των 1.000 δολαρίων. Βέβαια, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία δεν μιλάμε για ένα φορητό CD player σαν αυτά που ήταν μόδα στα ’90s. Ήταν καθαρά μια ογκώδης συσκευή, για το σπίτι.

Εκείνη την εποχή τα κύρια format της μουσικής βιομηχανίας ήταν οι δίσκοι και οι κασέτες και ένας από τους κύριους λόγους που κατάφερε να καθιερωθεί στην αγορά δεν ήταν η ποιότητα του ήχου του, αλλά η αντοχή των ψηφιακών δεδομένων στον χρόνο και η διαύγεια που προσέφερε στον ήχο.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους καταναλωτές ήταν μικτές. Κάποιοι λάτρεψαν την «καθαρή» ποιότητα της μουσικής που προσέφεραν τα CD, ενώ άλλοι πίστευαν πως ο ήχος τους ήταν πιο «σκληρός» και απόμακρος. Μάλιστα το νέο μέσο δεν «κέρδισε» αμέσως το κοινό αφού όπως εξηγεί ο Steve Guttenberg στο CNET, οι πωλήσεις δίσκων ανέβηκαν αμέσως μετά την κυκλοφορία των πρώτων συσκευών αναπαραγωγής CD. Αυτό έγινε γιατί οι περισσότεροι πίστευαν πως το νέο μέσο θα προσέφερε αρκετά καλύτερο ήχο από τους δίσκους, κάτι το οποίο βέβαια δεν ίσχυε.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας ήταν και η τιμή τους, η οποία αρχικά ήταν αρκετά αυξημένη, πολλές φορές έφτανε διπλάσια από την τιμή του αντίστοιχου δίσκου. Όσο περνούσαν τα χρόνια όμως αυτό αντιστράφηκε, οι πωλήσεις δίσκων έπεφταν και το CD κέρδιζε έδαφος, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην κορυφή μετά την δεκαετία του 1980.

Στις ημέρες μας οι πωλήσεις των κάθε είδους CDs, έχουν υποχωρήσεις. Μια φυσική εξέλιξη, αφού η τεχνολογία δείχνει να το έχει ξεπεράσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − three =