αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠότε θα είναι έτοιμο το Kassiopi Project των 120 εκατ. ευρώ

Πότε θα είναι έτοιμο το Kassiopi Project των 120 εκατ. ευρώ

Δυο Προεδρικά Διατάγματα, δέκα υπουργικές αποφάσεις, 55 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες, 18 από υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, 11 προσφυγές που όλες κατέπεσαν, στην πλειονότητά τους από το ΣτΕ, τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις που συνυπόγραψαν την επένδυση. Μια “Οδύσσεια” 8 ετών προκειμένου να φθάσει το Kassiopi Project, έργο τουριστικής ανάπτυξης προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ., στην αφετηρία της υλοποίησής του.

Κατά την εκδήλωση, λοιπόν, για την έναρξη των εργασιών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη, στην περιοχή Ερημίτης στην ΒΑ Κέρκυρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική τουριστική στρατηγική επένδυση, η οποία δοκιμάστηκε από αμέτρητες ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις. Όπως και το Ελληνικό, σημείωσε, μια επένδυση διαφορετικής κλίμακας, αλλά κοινής ταυτότητας, αφού έχουν τον ίδιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο. “Είχαν, όμως, τη δύναμη να τις υπερβούν, ώστε να υπηρετήσουν, τελικά, τον στόχο τους: Να δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, να δημιουργήσουν πολλές θέσεις απασχόλησης, να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον στις περιοχές τους”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Η “αγία υπομονή” για το επενδυτικό μήνυμα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της επένδυσης που δρομολογείται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Αναφερόμενος, δε, στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτήθηκαν για την αδειοδότηση της επένδυσης της NCH Capital στην Κασσιώπη, παρότι είχε ενταχθεί σε καθεστώς fast track, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δυστυχώς “δεν ήταν ούτε fast, και παραλίγο να χαθεί και το track”. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση έτερου επενδυτή ο οποίος αφού πέρασε από μια αντίστοιχη διαδικασία για να δρομολογήσει τη δική του επένδυση, έκρινε σκόπιμο να χτίσει και ένα μικρό εκκλησάκι, της “αγίας υπομονής”. Απευθυνόμενους στους επενδυτές που χρειάστηκε να περιμένουν 8 χρόνια για να ξεκινήσει το Kassiopi Project, είπε πως “τα σχέδια είναι στη διάθεσή σας αν θέλετε να αναγείρετε ένα αντίστοιχο στη δική σας έκταση”.

Κατέστησε, όμως σαφές, πως η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, προϋποθέτει επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δίχως οποιοσδήποτε επίδοξος επενδυτής να κληθεί να υπερβεί αχρείαστα εμπόδια ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις περιορισμένες αντιδράσεις μερίδας κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κέρκυρας που εκφράζουν αντιρρήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης. Αντιρρήσεις που εκφράστηκαν σε περιορισμένης έκτασης συγκεντρώσεις το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή κομματικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης, παρότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιταχύνθηκε  η ιδιωτικοποίηση.

“Η εναλλακτική θα ήταν να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, να μην δημιουργούμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης και να μην καταφέρουμε, τελικά, ούτε το περιβάλλον να προστατεύσουμε -διότι πολλές φορές εκτάσεις οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες δεν δημιουργούν και τα κίνητρα για την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος”, ανέφερε, συμπληρώνοντας: “Είμαστε Κράτος Δικαίου, το Ελληνικό Κράτος πρέπει να τιμά την υπογραφή του”. “Και όταν με το καλό ολοκληρωθεί η επένδυση και γίνει ο συνολικός απολογισμός πιστεύω ότι και αυτοί οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις θα αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια -γιατί θέλω να τονίσω ότι είναι μια επένδυση η οποία, παρά τα όσα μπορεί να ακούγονται, στηρίχθηκε ουσιαστικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα, καθώς πολλές από τις άδειες χορηγήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση- όλοι θα αντιληφθούν ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι, τελικά, καλό όχι μόνο για τους επενδυτές. Πρωτίστως είναι καλό για τον τόπο, καλό για την Κέρκυρα, καλό για τη χώρα”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη συμβολή των κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Παπαθανάση για να απεμπλακεί η επένδυση από τα προβλήματα, γραφειοκρατικά και μη, που αντιμετώπισε, κάτι που έπραξε και ο Ανδρέας Σάντης, Managing Director & Head of Western Balkans, Greece and Cyprus της NCH Capital που απέδωσε με τη σειρά του τα εύσημα στον κ. Γεωργιάδη για την επίλυση των προβλημάτων που καθυστερούσαν την επένδυση.

“Η σημερινή ημέρα είναι σημαδιακή και συνάμα συμβολική. Φθάνουμε στο τέλος μιας 8ετούς πορείας από την ημέρα έναρξης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και αδειοδότησης του έργου. Σήμερα είναι μια αρχή, καθώς ξεκινάμε την υλοποίηση του Kassiopi Project, ενός έργου που συμβάλει να δοθεί το σύνθημα επαναφοράς στην κανονικότητα και επανεκκίνησης της οικονομίας. Η έναρξη του έτους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ενός ξένου επενδυτή για το μέλλον του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε στην ομιλία του ο Ανδρέας Σάντης.

Ο κ. Σάντης αναφερόμενος στις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούσαν το 2012, όταν η NCH συμμετείχε στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης στον Ερημίτη, σημείωσε πως ως επενδυτές πίστεψαν στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην προοπτική της χώρας. Το ενδιαφέρον κατέληξε σε συμφωνία με το ελληνικό Κράτος, με ένα τίμημα που, όπως τόνισε, εξαιρουμένου του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι το υψηλότερο ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο από οποιαδήποτε άλλη ιδιωτικοποίηση ακίνητης περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα οφέλη της επένδυσης

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών, το Kassiopi Project αποτελεί μια επένδυση άνω των 120 εκατ. ευρώ σε έκταση 495 στρεμμάτων, από τα οποία το 93% θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση περιορίζεται σε τρις ζώνες, το χώρο του ξενοδοχείου που αφορά σε ένα πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 90 δωμάτια και 76 σουίτες (η διαχείριση θα ανατεθεί σε κορυφαίο operator), και δύο ζώνες επαύλεων (Hillside και Seaside).

Επίσης στην επένδυση περιλαμβάνεται και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών δυναμικότητας 57 θέσεων με δυνατότητες εφοδιασμού των σκαφών. Κατά το κατασκευαστικό στάδιο θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία της 500 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης θα συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ. “Θα πρόκειται για ένα έργο ορόσημο για την Κέρκυρα και την Ελλάδα”, τόνισε ο κ. Σάντης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, στο επόμενο διάστημα και μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα ξεκινήσουν σε πλήρη έκταση οι κατασκευαστικές εργασίες για την Α’ Φάση του έργου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ξενοδοχείου. Αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα διετίας με στόχο το 2023 να τεθεί σε λειτουργία. Θα ακολουθήσει η Β’ Φάση που περιλαμβάνει τις επαύλεις, καθώς και η κατασκευή της μαρίνας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + 14 =