αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο πρέπει να πληρώσει μια επιχείρηση συνολικά, για να πάρει ένας εργαζόμενος καθαρό μισθό 1.500 ευρώ

Πόσο πρέπει να πληρώσει μια επιχείρηση συνολικά, για να πάρει ένας εργαζόμενος καθαρό μισθό 1.500 ευρώ

Αρκετά δύσκολο είναι για πολλές ελληνικές εταιρίες να δώσουν μεγάλους μισθούς στους εργαζομένους τους. Και αυτό διότι για να πάρει ο εργαζόμενος έναν αξιοπρεπή μισθό, η εκάστοτε επιχείρηση πρέπει να καταβάλει πολλαπλάσιο ποσό, συμπεριλαμβάνοντας τους φόρους και τις εισφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Economistas.gr, για πληρωτέους μισθούς άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα, μια ελληνική επιχείρηση πρέπει να καταβάλει διπλάσιο και υπερδιπλάσιο ποσό των μισθών που εισπράττουν οι εργαζόμενοι λόγω της υψηλής φορολογίας και των δυσανάλογα υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας καθαρός μισθός 1.500 ευρώ στην Ελλάδα κοστίζει στην επιχείρηση 2.727 ευρώ το μήνα ενώ στην Κύπρο το κόστος είναι 1.814 ευρώ, ή 33,5% χαμηλότερα. Για να μπορέσει να προσφέρει έναν υψηλό μισθό, της τάξης των 3.000 ευρώ μηνιαίως σε ένα στέλεχος ή επιστήμονα, η επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 7.148 ευρώ, ενώ στην Κύπρο το συνολικό κόστος για την επιχείρηση είναι μόλις 4.237 ευρώ (-40%) και στη Βουλγαρία 3.768 ευρώ (-47%).

Με λίγα λόγια το κράτος παρακρατεί σχεδόν το 60% των χρημάτων που διαθέτει μια εταιρία στα στελέχη της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =