αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠόσο κοστίζει να ιδρύσεις εταιρία με έδρα στην Βόρεια Μακεδονία (και πόσο φορολογείσαι μετά)

Πόσο κοστίζει να ιδρύσεις εταιρία με έδρα στην Βόρεια Μακεδονία (και πόσο φορολογείσαι μετά)

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν ίδρυση εταιρίας εκτός Ελλάδος, με στόχο φυσικά να έχουν οικονομικά οφέλη από την δημιουργία και την φορολόγηση της εταιρίας τους σε άλλη χώρα. Κατά καιρούς έχουμε αναλύσει αρκετές επιλογές- χώρες στην οποίες μπορεί να πάει κάποιος. Τώρα θα δούμε την περίπτωση της Βόρεια Μακεδονίας.

Πόσο κοστίζει αν ιδρύσεις μια εταιρία στην γειτονική χώρα: Το ελάχιστο ιδρυτικό κεφάλαιο για τη σύσταση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (SRL) είναι 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, αυτό που απαιτείται για την σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας (SA) ανέρχεται περίπου στα 25.000 Ευρώ, ενώ για τη δραστηριοποίηση μέσω ατομικής επιχείρησης δεν απαιτείται ελάχιστο ιδρυτικό κεφάλαιο.

Φυσικά, στα παραπάνω κόστη θα πρέπει να συνυπολογίσεις και τα χρήματα που θα πάρει κάποιος λογιστής, για να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Στην φορολογία, τα πράγματα μοιάζουν πολύ καλύτερα, σε σύγκριση με την Ελλάδα. Η χώρα εφαρμόζει ενιαία φορολόγηση για όλες τις επιχειρήσεις με 10% επί των κερδών.

Επιπλέον, στοχεύοντας στην προσέλκυση και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη μείωση της φοροδιαφυγής, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs), υπάρχουν οι εξής επιλογές φορολόγησης:

  • 0% επί των εσόδων, αν τα έσοδα είναι λιγότερα από 50.000 ευρώ
  • 1% επί των εσόδων, αν τα έσοδα είναι μεταξύ 50.000 – 100.000 ευρώ
  • 10% επί του καθαρού κέρδους, αν τα έσοδα είναι μεταξύ 50.000 – 100.000 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιλογή της Ρουμανίας: Πόσο κοστίζει να ιδρύσεις μια εταιρία με έδρα εκεί. Και πόσο φορολογείσαι

Πόσο κοστίζει να ιδρύσεις μια εταιρία με έδρα στην Βουλγαρία (και τι πληρώνεις μετά)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =