αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο κοστίζει να ενοικιάσεις ή να αγοράσεις ένα σπίτι στα Δυτικά Προάστια

Πόσο κοστίζει να ενοικιάσεις ή να αγοράσεις ένα σπίτι στα Δυτικά Προάστια

Συνεχίζεται η άνοδος των ενοικίων στις περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας με την προοπτική σταθεροποίησης ή μείωσης των τιμών ενοικίασης ή αγοράς κατοικιών να μην είναι ακόμα ορατή.

Πολλοί λόγοι οδηγούν στις αυξήσεις αυτές σύμφωνα με ειδήμονες της αγοράς και μεσιτικά γραφεία όπως είναι η αυξημένη ζήτηση κατοικίας η οποία όμως δεν συνοδεύεται από προσφορά κατοικιών λόγω μειωμένης δραστηριότητας της οικοδομής στη χώρα τα τελευταία χρόνια είτε λόγω οικονομικής κρίσης είτε λόγω Covid-19.

Σε αυτό το κλίμα οι τάσεις για κατοικία με πιο περιορισμένους οικονομικούς πόρους οδήγησε ένα τμήμα της αγοράς στην έρευνα κατοικίας στα Δυτικά προάστια της Αθήνας όπου αν και παλαιότερα χαρακτηριζόταν ως περιοχή με “λαϊκότερο” προφίλ, οι επενδύσεις σε υποδομές στις περιοχές αυτές έχουν προσθέσει αξία στα ακίνητα της εκεί αγοράς και έχουν ανεβάσει το προφίλ των προαστίων.

Η πρόσβαση στο μετρό το οποίο επεκτάθηκε προς τα δυτικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αιγάλεω και τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί για επέκτασή του μετρό σε ακόμα περισσότερες περιοχές των δυτικών προαστίων όπως του Ιλίου, μετέτρεψαν τα δυτικά προάστια σε μια πολύ πιο ελκυστικά και προσβάσιμη περιοχή ανεβάζοντας κατακόρυφα τις τιμές των ακινήτων.

Επίσης η παρουσία μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ευρύτερη περιοχή έχει οδηγήσει και τα ενοίκια, φοιτητικά και μη σε καινούργια για την περιοχή ύψη.

Χαρακτηριστικά η μέση τιμή πώλησης κατοικίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 στα δυτικά προάστια των Αθηνών βρισκόταν στα 1.467 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 10,00% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 όπου η μέση τιμή βρισκόταν στα 1.333 ευρώ ανά τ.μ.

Οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στα δυτικά προάστια σημειώνουν σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας στα δυτικά προάστια βρισκόταν στα 7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξεως του 4,90% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 καθώς η μέση τιμή ενοικίασης για εκείνη την περίοδο ήταν στα 6,67 ευρώ ανά τ.μ.

Ωστόσο σε σχέση με άλλα προάστια των Αθηνών υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου μια κατοικία προς ενοικίαση ή πώληση μπορεί να βρεθεί σε ικανοποιητικότερες τιμές στα ίδια τετραγωνικά μέτρα και σε επίσης καλή κτιριακή κατάσταση.

Χαρακτηριστικά στην κεντρική Πετρούπολη διαμέρισμα 85 τ.μ., 3ου ορόφου φτάνει τα 600 ευρώ το μήνα ενώ στην περιοχή Ίλιον διαμέρισμα 85 τ.μ., 2ου ορόφου κινείται στα 540 ευρώ το μήνα.

Στο Περιστέρι το οποίο είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοχές των δυτικών προαστίων και από τις πιο μεγάλες πληθυσμιακά, κατοικία 100 τ.μ., 2ου ορόφου στο κέντρο του Περιστερίου φτάνει τα 700 ευρώ το μήνα ενώ κατοικία 78 τ.μ., επίσης στο κέντρο του Περιστερίου, 1ου ορόφου κινείται στα 580 ευρώ το μήνα.

Σε ότι αφορά τιμές πώλησης κατοικίας στα δυτικά προάστια, κατοικία 80 τ.μ., 4ου ορόφου στην Πετρούπολη κινείται στα 2.238 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στο Αιγάλεω κατοικία 40 τ.μ., 1ου ορόφου κινείται στα 2.413 ανά τ.μ.

Αν και το μούδιασμα της αγοράς από τον πόλεμο στη Ουκρανία έγινε αισθητό, η ζήτηση για κατοικία συνεχίζει την ανοδική πορεία της στην Αθήνα και πιο ειδικά στα δυτικά προάστια καθώς η επανεκκίνηση της δανειοδότησης από τις τράπεζες για αγορά κατοικίας οδηγεί πολλούς ενδιαφερόμενους να στραφούν στην επιλογή δανείου και πληρωμής μηνιαίας δόσης η οποία θα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι η πληρωμή ενός μηνιαίου ενοικίου.

Ωστόσο αν και η κατασκευαστική δραστηριότητα είχε σημειώσει ανάκαμψη, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος που μαίνεται στην Ευρώπη συνεχίζει να οδηγεί τα κατασκευαστικά υλικά της οικοδομής στα ύψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον και σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των τιμών στα δυτικά προάστια και γενικότερα.

Πηγή: news247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − thirteen =