αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠόσο κοστίζει να ανοίξεις σήμερα Ατομική Επιχείρηση για την startup σου

Πόσο κοστίζει να ανοίξεις σήμερα Ατομική Επιχείρηση για την startup σου

Ωραία, είχες την ιδέα, την έκανες πραγματικότητα και η startup σου έχει βγει στην αγορά. Μένει όμως και ένα ακόμα κομμάτι: Αν θέλεις να κάνεις νόμιμες οικονομικές συναλλαγές, να κόβεις τιμολόγια και να είσαι νόμιμος σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να ιδρύσεις μια επιχείρηση η οποία θα βρίσκεται πίσω από την startup σου. Η πιο «προσιτή» επιλογή είναι η λεγόμενη Ατομική Επιχείρηση. Μια δεύτερη επιλογή είναι η ΙΚΕ, αλλά εκεί το κόστος και οι υποχρεώσεις αυξάνονται σημαντικά.

Ας δούμε λοιπόν με απλά λόγια πόσο κοστίζει για να ανοίξει κάποιος σήμερα μια Ατομική Επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα. Το κόστος διαμορφώνεται στα περίπου 106 ευρώ συνολικά. Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνεται ΓΕΜΗ, Επιμελητήριο, σφραγίδες και μπλοκ. Το κόστος μπορεί να διαφέρει λίγο ανά περίπτωση. Ως επιχείρηση δεν χρειάζεται κάποιο αρχικό κεφάλαιο για να ιδρυθεί. Και φυσικά μπορεί να ιδρυθεί από ένα άτομο.

Αν δεν θέλεις να… περιμένεις σε ουρές, τότε μπορείς να δώσεις τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις σε έναν λογιστή για να το κάνει. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να προσθέσεις και τα χρήματα που θα πάρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Τι μένει; Το POS. Ακόμα κι αν δεν το χρειάζεσαι πρακτικά, πρέπει να το πάρεις- αφού πλέον είναι υποχρεωτικό. Άρα υπολόγισε ένα κόστος μ.ο. στα 124 ευρώ, για μια οικονομική λύση. Φυσικά αν θέλεις να πάρεις μια πιο καλή συσκευή το κόστος ανεβαίνει. Σημειώνεται, ότι το πρόστιμο στην περίπτωση που σε «τσακώσουν» χωρίς POS, φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Ένα από τα θετικά της Ατομική Επιχείρησης είναι ότι μπορείς να δηλώσεις ως έδρα το σπίτι σου. Αρκεί μια απλή αίτηση παραχώρησης από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού (μπορούν να είναι και οι γονείς σου, αν μένεις με αυτούς και τους ανήκει το σπίτι). Αυτό δεν κοστίζει τίποτα, απλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πλέον το σπίτι θα θεωρείται και έδρα επιχείρησης, άρα μπορούν να έρθουν οι ελεγκτές και… να σου χτυπήσουν την πόρτα ανά πάσα στιγμή.

Η όλη συζήτηση γίνεται βέβαια για μια startup που δεν έχει εμπορεύματα. Και που επίσης δεν περιλαμβάνει δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτά για αρχή. Και καλή τύχη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − three =