αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο κοστίζει μια απάτη: Οι διαφορετικές ποινές σε μερικά… διάσημα παραδείγματα

Πόσο κοστίζει μια απάτη: Οι διαφορετικές ποινές σε μερικά… διάσημα παραδείγματα

Δύο άνθρωποι που κάποτε θεωρούνταν κορυφές στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έχουν πάρει τον δρόμο για τη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο οι ποινές τους είναι εντελώς διαφορετικές.

Από την ανακοίνωση των καταδικαστικών ποινών για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ και τον πρώην CEO της Binance, Τσανγκμπένγκ Ζάο, πολλοί εντός και εκτός του χώρου των κρυπτονομισμάτων αναρωτήθηκαν γιατί οι δύο ηγέτες του κλάδου έτυχαν τόσο διαφορετικής μεταχείρισης στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ο Μπάνκμαν- Φριντ όταν θα βγει από τη φυλακή θα είναι περίπου πενήντα ετών και πιθανότατα θα έχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από τον Ζάο, οποίος θα αποφυλακιστεί μέχρι το τέλος του έτους και, σύμφωνα με το Forbes, θα έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το cointelegraph εξηγεί τις διαφορές: Ο Μπάνκμαν- Φριντ συνελήφθη το 2022, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε αθώος, έλαβε κατ’ οίκον περιορισμό, προφυλακίστηκε μετά από ισχυρισμούς εκφοβισμού μαρτύρων, παραπέμφθηκεσε δίκη έξι εβδομάδων, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση. Ο Ζάο κατηγορήθηκε το 2023, ομολόγησε την ενοχή του, του επιτράπηκε να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση και θα παραδοθεί ο ίδιος σε λίγες μέρες.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX αντιμετώπισε επτά κατηγορίες για κακούργημα που σχετίζονται με εξαπάτηση επενδυτών και κατάχρηση κεφαλαίων πελατών. Ο Ζάο αντιμετώπισε μία κατηγορία που αφορούσε την αδυναμία διατήρησης ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Binance.

«Ο Ζάο κατηγορήθηκε για ένα έγκλημα που μοιάζει περισσότερο με ρυθμιστική παραβίαση: την αποτυχία ενός επαρκούς συστήματος ελέγχων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ο SBF κατηγορήθηκε για δίκτυο απάτης σε σχέση με τη μυστική λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν την Alameda», είπε στην Cointelegraph ο Mark Bini, πρώην βοηθός δικηγόρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. «Ενώ και τα δύο [εγκλήματα] είναι σοβαρά, το έγκλημα του SBF ήταν πολύ πιο σοβαρό».

Από την αρχή των νομικών προβλημάτων του, ο Μπάνκμαν-Φριντ και η ομάδα υπεράσπισής του υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό ότι «έκανε αυτό που νόμιζε ότι ήταν σωστό».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − sixteen =