αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο κοστίζει ένα εξοχικό σε ένα Ελληνικό νησί (Χάρτης)

Πόσο κοστίζει ένα εξοχικό σε ένα Ελληνικό νησί (Χάρτης)

Αυξήσεις που προσέγγισαν ακόμα και το 26% στην περίπτωση της Σερίφου έχουν σημειώσει οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στα νησιά της χώρας κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γραφικό νησί των Κυκλάδων η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 2.650 ευρώ/τ.μ. 

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση που προκύπτει από τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), μεγάλες αυξήσεις τιμών με 23,1% και 20% αντίστοιχα καταγράφονται επίσης στη Σαμοθράκη και τον Πόρο. Στην πρώτη περίπτωση η μέση τιμή αγγίζει σήμερα τα 1.066 ευρώ/τ.μ., ενώ στο νησί του Αργοσαρωνικού το κόστος αγγίζει πλέον τα 2.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Η ανοδική πορεία των τιμών ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του αυξημένου αγοραστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Παρά την πανδημία που έχει μεσολαβήσει, η ζήτηση για απόκτηση εξοχικής κατοικίας σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας εμφανίζεται υψηλότερη, ακόμα και σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, τόσο λόγω της συσσωρευμένης ρευστότητας όσο και λόγω της στροφής περισσότερων ανθρώπων προς την απόκτηση ακινήτων για οικογενειακούς λόγους. 

Εισροές κεφαλαίων

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η μείωση των εισροών από το εξωτερικό δεν ξεπέρασε το 7,3% και διαμορφώθηκε σε 214 εκατ. ευρώ, από 230,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν ουσιαστικά δεν είχαν ακόμα εμφανιστεί οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και την κτηματαγορά. Η επίδοση των τριών πρώτων μηνών του 2021, όταν ίσχυαν ακόμα μέτρα περιορισμού, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τη συνέχεια του έτους και ασφαλώς και για το δεύτερο εξάμηνο. 

Σημαντικές αυξήσεις τιμών εντοπίζονται επίσης σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, όπως αυτά διαμορφώνονται από το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών του Spitogatos.gr, στην Αντίπαρο καταγράφεται αύξηση τιμών κατά 17,6% σε ετήσια βάση, με τη μέση τιμή να αγγίζει πλέον τα 3.823 ευρώ/τ.μ., δείγμα του πολυτελούς χαρακτήρα της πλειονότητας των ακινήτων που έχουν αναπτυχθεί στο νησί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αλλωστε και το αγοραστικό κοινό στην Αντίπαρο έχει την ανάλογη οικονομική επιφάνεια. Αύξηση κατά 15% σημειώνουν και οι τιμές των κατοικιών στη Νάξο, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 2.700 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Κύθνος και η Πάρος, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 2.255 ευρώ/τ.μ. και 2.812 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, αυξημένη κατά 12,8% και 12,5%. Αύξηση καταγράφουν επίσης οι τιμές σε νησιά όπως η Κεφαλονιά (11,3%), η Τήνος (9%) και η Ρόδος (8,8%), σε 1.700 ευρώ/τ.μ., 1.875 ευρώ/τ.μ. και 1.375 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

piran-fotia-oi-times-ton-exochikon-sta-nisia0

Στον αντίποδα, σε νησιά όπως η Θάσος, η Ικαρία, η Σκόπελος και η Πάτμος η πορεία των αξιών είναι αντίστροφη, καθώς έχουν παρατηρηθεί διορθώσεις της τάξεως του 9,2%, του 7,1%, του 5,6% και του 5,2% αντίστοιχα. Ετσι, η μέση τιμή στη Θάσο έχει υποχωρήσει σε 1.310 ευρώ/τ.μ., στην Ικαρία σε 1.300 ευρώ/τ.μ., στη Σκόπελο σε 1.062 ευρώ/τ.μ. και στην Πάτμο σε 3.360 ευρώ/τ.μ.
Ακολουθούν η Λέρος, η Λέσβος και η Κέα, με την ετήσια μεταβολή να είναι -3,4%, -2,8% και -2,7% και τις ζητούμενες τιμές για τα νησιά να διαμορφώνονται στα 1.930 ευρώ/τ.μ., 1.030 ευρώ/τ.μ. και 2.400 ευρώ/τ.μ. Τη δεκάδα με τις μεγαλύτερες μειώσεις συμπληρώνουν η Σύρος, η Χίος και οι Σπέτσες, τα ποσοστά μεταβολής των οποίων έχουν ως εξής: -1,5%, -0,8% και -0,8% ενώ οι ζητούμενες τιμές είναι 1.438 ευρώ/τ.μ, 1.133 ευρώ/τ.μ και 3.045 ευρώ/τ.μ. 

Καμία μεταβολή

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή στα ετήσια ποσοστά για την Κάλυμνο, την Ιθάκη, τη Σίκινο και το Αγκίστρι. Η ζητούμενη τιμή για τα συγκεκριμένα νησιά παρέμεινε στα 1.666 ευρώ/τ.μ., 2.307 ευρώ/τ.μ., 1.666 ευρώ/τ.μ. και 2.100 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + three =