αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο θα αυξηθεί ο βασικός μισθός στους νέους κάτω των 25 ετών

Πόσο θα αυξηθεί ο βασικός μισθός στους νέους κάτω των 25 ετών

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και με την ιδιότητα πλέον του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Τι σημαίνει αυτό; Πως σε πρώτη φάση ο κατώτατος μισθός των 510,9 ευρώ για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη θα αυξηθεί στα 586,08 ευρώ, δηλαδή κατά 75,18 ευρώ! Αλλά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και αύξηση του κατώτατου μισθού κάτι που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αύξηση 4,5% του κατώτατου μισθού. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 26,37 ευρώ, από τα 586 εφέτος στα 612,37 ευρώ το 2019. Αυτό σημαίνει αύξηση 1,0548 ευρώ την ημέρα. Η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους νέους κάτω των 25 ευρώ που θα βρεθούν με μια βελτίωση του μισθού τους κατά 102 ευρώ περίπου ή κατά 4 ευρώ την ημέρα!

Σε κάθε περίπτωση για να φτάσει ο κατώτατος μισθός με ετήσιες αυξήσεις 4,5% στα 751 ευρώ, θα χρειαστεί να περάσουν 6 χρόνια, ήτοι αυτό θα γίνει το 2024!

Οι θεσμοί πάντως ανησυχούν πως εάν υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις που θα επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τότε αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πισωγύρισμα.

Στη βάση αυτή τα στελέχη των θεσμών αναφέρουν πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να γίνει εφόσον δοθεί φορολογική «ανάσα» στις επιχειρήσεις ή οποιοδήποτε άλλης μορφής στήριξη που θα αυξήσει την αποταμιευτική τους ικανότητα.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − two =