αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠόσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις μόνος σου ένα business project; Ας δούμε 5 tips που θα σε βοηθήσουν

Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις μόνος σου ένα business project; Ας δούμε 5 tips που θα σε βοηθήσουν

Μια πρόσφατη έρευνα ήρθε να δείξει κάτι που μάλλον δεν το έχουμε καταλάβει στην Ελλάδα. Μπορεί όλοι να λένε ότι «η ομάδα κάνει την διαφορά», και όντως αυτή η φράση έχει μια δόση αλήθειας, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα που έκαναν τα New York University και Wharton School -στοιχεία της οποία παρουσιάζει το κορυφαίο site inc.com οι startups με έναν ιδρυτή είναι πιο πιθανό να φτάσουν στην επιτυχία.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει του Solopreneurs ξεχωριστούς; Αφού μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως μια ομάδα από 2 ή περισσότερους ιδρυτές είναι καλύτερη. Η επικρατούσα άποψη έλεγε ότι η συνεργασία μπορεί να κάνει την διαφορά. Και μάλιστα αν δεν είσαι καλός σε κάτι, τότε με την δημιουργία μιας καλής ομάδας μπορεί κάποιο άλλο άτομο να καλύψει αυτή σου την αδυναμία, και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων έστειλαν τα σχετικά ερωτηματολόγια σε συνολικά 65.000 επιχειρήσεις που έκαναν το ξεκίνημα τους μέσω του Kickstarter. Η έρευνα έγινε σε βάθος 7ετιας. Από αυτές τις επιχειρήσεις, οι 10.000 απάντησαν στα ερωτηματολόγια. Τι προέκυψε από τα αποτελέσματα: Οι startups που είχαν πολλούς ιδρυτές ήταν όντως πιο εύκολο να αντλήσουν χρήματα. Καθώς μάλλον οι επενδυτές… εμπιστεύονται τις ομάδες.

Ωστόσο, υπάρχει το εξής παράδοξο: Παρόλο που οι Solopreneurs είχαν αυτό το handicap, στις περισσότερες των περιπτώσεων κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την επιχείρηση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι «ομάδες ιδρυτών». Και παρόλο που οι startups της δεύτερης κατηγορίας κατάφερνα να «σηκώσουν» περισσότερα χρήματα μέσω χρηματοδοτήσεων, στο τέλος της ημέρας εκείνοι που είχαν τα μεγαλύτερα έσοδα ήταν οι Solopreneurs!

Γιατί όμως είναι προτιμότερο μια startup να έχει έναν ιδρυτή;

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όταν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι ιδρυτές, αυτό σημαίνει καταρχήν λιγότερα έσοδα στο ταμείο της εταιρίας. Ειδικά αν οι ιδρυτές λαμβάνουν μισθό από την αρχή της διαδρομής. Την ίδια στιγμή, αν οι ιδρυτές είναι παραπάνω από ένας, αυτό σημαίνει πολλαπλάσια έξοδα για πιθανό εξοπλισμό, χώρο γραφείων ή κόστος ταξιδιών. Όλα είναι Χ2, Χ3 κ.ο.κ.

Αυτό που επίσης υποστήριζε η άλλη πλευρά, είναι όταν σε μια ομάδα με πολλούς ιδρυτές, συνήθως υπάρχει περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη. Αφού όπως είπαμε και στην αρχή, αν κάποιος δεν είναι καλός σε ένα πεδίο, τότε κάποιος άλλος καλύπτει την αδυναμία. Ωστόσο και σε αυτό υπάρχει λύση για τους Solopreneurs, αφού ένας «μοναχικός» ιδρυτής μπορεί να μισθώσει έναν freelancer για να του ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο task που ο ίδιος δεν μπορεί να το βγάλει σε πέρας. Άρα πρακτικά δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα κάνει όλα μόνος.

Την ίδια στιγμή, ο Solopreneur έχει ένα κομβικό πλεονέκτημα: Μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν… περιττά meetings, δεν υπάρχουν διαφωνίες, δεν υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Η ταχύτητα είναι ένα βασικό στοιχείο που μπορεί να κρίνει την επιτυχία μια startup. Και όπως φαίνεται, όταν οι ιδρυτές είναι πολλοί, τείνουν να είναι και λιγότερο… τολμηροί στις αποφάσεις τους. Αφού οι πολλές συζητήσεις και οι εκατέρωθεν ενστάσεις πάνω στο εκάστοτε ζήτημα, τους κάνουν τελικά να ενεργούν πιο συντηρητικά

Μερικά tips για τους solopreneurs

Αλλά τελικά πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις ένα business project μόνος; Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Άλλωστε, τίποτα δεν είναι εύκολο να γίνει στην επιχειρηματικότητα. Ωστόσο μπορεί να συμβεί. Όπως έχουμε ξανά πει, στο ίδιο μοντέλο έχει βασιστεί και το It’s Possible για να αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Παρακάτω θα δεις 5 βασικά tips, για εσένα που θες να ξεκινήσεις μόνος.

1# Βρες τις «σωστές ώρες». Ναι, με αυτό το μοντέλο μπορείς να δουλέψεις με ευέλικτα ωράρια. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι παραγωγικοί τις ίδιες ώρες. Βρες τα ωράρια που σου ταιριάζουν. Μπορεί να είσαι πρωινός τύπος. ‘Η μπορεί να θέλεις να δουλεύεις από το laptop σου τα απογεύματα- βράδια.

2# Τα έσοδα… δεν πάνε όλα στην τσέπη. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Μπορεί να ακούσεις ότι κάποιος έχει ξεκινήσει το δικό του project και έχει έσοδα 2.000 ευρώ τον μήνα. Πολύ καλός αριθμός. Aν ήταν μισθός. Ωστόσο στην περίπτωση μας, τα 2.000 ευρώ δεν πάνε όλα στην τσέπη σου. Πρέπει να επενδύσεις κάποια από αυτά στο δημιούργημα σου, ενώ μη ξεχνάς ότι θα έχεις φορολογία και εισφορές. Κάνε λοιπον το πλάνο σου.

3# Πρέπει να ασχοληθείς με πολλά διαφορετικά tasks. Ναι, το νέο σου project δεν έχει λογιστή, υπεύθυνο HR, marketing manager, τεχνικό, κάποιον που θα γράφει τα απαιτούμενα κείμενα ή οτιδήποτε άλλο. Και μάντεψε ποιος θα κάνει αρκετά από αυτά. Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, πρέπει να είσαι ένα «πολυεργαλείο».

4# Δουλειά κάθε ημέρα, όχι όλη ημέρα. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να δουλέψεις για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Είπαμε, είσαι solopreneur άρα πρέπει να δουλέψεις πολύ για να ανέβει το εγχείρημα σου και να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο. Αλλά πρόσεχε: Στον «μαραθώνιο» που έχεις μπει μπορεί να δουλεύεις κάθε ημέρα, ωστόσο μην πέσεις στην παγίδα να δουλεύεις όλη την ημέρα. Θα φθαρείς πολύ γρήγορα. Φρόντισε να φτιάξεις ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να κάνεις διαλείμματα και να έχεις ελεύθερο χρόνο μέσα στο 24ωρο.

5# Δώσε δουλειά outsource. Το ότι ξεκινάς μόνος ένα business project δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος. Θα ασχοληθείς με διάφορα κομμάτια όπως είπαμε πριν. Αλλά πιθανότατα δεν θα προλαβαίνεις να ασχοληθείς με όλα τα tasks και να κάνεις επαγγελματική δουλειά. Ενώ κάποια από αυτά πιθανόν δεν θα έχεις τις γνώσεις για να τα βγάλεις σε πέρας. Πάρε κάποια tasks πάνω σου και στη συνέχεια δώσε δουλειά σε κάποιους freelancers, οι οποίοι θα αναλάβουν να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές που αφορούν την επιχείρηση σου. Μπορείς να τους πληρώνεις ακόμα και «με το κομμάτι». Δηλαδή, να τους πληρώνεις κάθε φορά που χρειάζεσαι κάτι και όχι π.χ. με κάποια ετήσια συνδρομή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + two =