αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσους εργαζομένους έχουν «σπρώξει» στην εθελούσια έξοδο οι Τράπεζες. Οι καταγγελίες για εκβιασμούς στην Τ. Πειραιώς

Πόσους εργαζομένους έχουν «σπρώξει» στην εθελούσια έξοδο οι Τράπεζες. Οι καταγγελίες για εκβιασμούς στην Τ. Πειραιώς

Σε φουλ ρυθμούς προχωρούν οι Ελληνικές Τράπεζες τα σχέδια τους για μείωση των λειτουργικών εξόδων τους. Στηριζόμενες στην μείωση του προσωπικού τους. Ένας «γρίφος» που μάλιστα έχει αποδειχτεί δύσκολος σε αρκετές περιπτώσεις, αφού πολλοί εργαζόμενοι εμφανίζονταν αρνητικοί στο να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αφήνοντας μια «σίγουρη θέση» που είχαν εδώ και χρόνια.

Πόσους εργαζόμενους έχουν ωθήσει όμως οι τράπεζες στην εθελούσια έξοδο; Ας δούμε τι αναφέρουν τα στοιχεία του 9μηνου. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι παρόμοια σχέδια θα δούμε να εφαρμόζονται και το 2020.

Alpha Bank

Το εννεάμηνο 2019, οι δαπάνες προσωπικού της Alpha Bank μειώθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 338,4 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μεταβολής στον αριθμό του προσωπικού. Το προσωπικό μειώθηκε από 11.358 εργαζόμενους στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, σε 11.251 εργαζόμενους στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 (-0,9% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2018.

Τον Σεπτέμβριο 2019, η Τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Ελλάδα, μέσω του οποίου αναμένεται να αποχωρήσουν σταδιακά μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 830 υπάλληλοι.

Εθνική Τράπεζα

Οι λειτουργικές δαπάνες της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησαν στο εννεάμηνο κατά 6,3% σε ετήσια βάση, στα 592 εκατ. ευρώ. Η μείωση αντανακλά τη σημαντική αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού κατά 8,4% σε ετήσια βάση, σε 371 εκατ. ευρώ.

Η περιστολή των δαπανών προσωπικού σε ετήσια βάση, ενσωματώνει μέρος της θετικής επίπτωσης των Προγραμμάτων Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού, με τη τρέχουσα συμμετοχή να ανέρχεται σε περίπου 700 εργαζόμενους από την αρχή του έτους.

To προσωπικό της Τράπεζας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε 8.600 εργαζόμενους και συνολικά σε 9.700 εργαζόμενους για τον Όμιλο.

Eurobank

Οι λειτουργικές δαπάνες της Eurobank, σε συγκρίσιμη βάση, υποχώρησαν κατά 2% στην Ελλάδα και ήταν αμετάβλητες σε επίπεδο Ομίλου το εννεάμηνο 2019.

Τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν κατά 5,7%, από 364 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο 2018 σε 353 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2019. Στην ίδια περίοδο, τα διοικητικά έξοδα μειώθηκαν από τα 242 στα 213 εκατ. ευρώ.

Το προσωπικό στην Ελλάδα μειώθηκε στα 8.643 άτομα από 8.791 το β΄ τρίμηνο 2018, και σε επίπεδο Ομίλου στα 13.595 άτομα από 13.762.

Τράπεζα Πειραιώς

Το ίσως πιο επεισοδιακό σκηνικό υπήρξε στην Τράπεζα Πειραιώς. Εκεί είχαμε την πολυσυζητημένη «νέα εταιρία» που έφτιαξε η Τράπεζα σε συνεργασία με την Intrum. Και στην οποία θα έπρεπε να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το τμήμα κόκκινων δανείων της Τράπεζας. Πολλοί ήταν αρνητικοί, παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης να… αμπαλάρει την πρωτοβουλία της.

Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι είχαμε και καταγγελίες για εκβιασμούς προς τους εργαζομένους, όπως γράφαμε και σε άρθρο μας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διοίκηση άσκησε πιέσεις προς όσους εργαζομένους δεν δέχονταν να μετεγγραφούν στην νέα εταιρία. «Πλήθος συναδέλφων βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάθε είδους πιέσεις, άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς, παραινέσεις, υπονοούμενα και άλλες ευφάνταστες μεθοδεύσεις, ώστε να εξαναγκαστούν ουσιαστικά να συνηγορήσουν και να συμμετέχουν στην νέα εταιρεία», τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Τελικά, 300 εργαζόμενοι επέμειναν στο «όχι» τους. Αυτούς, η Τράπεζα τους οδηγεί σε εθελούσια έξοδο ή θα καλύψουν άλλες κενές θέσεις στον Όμιλο, όπου αυτές υπάρχουν, ακόμα και μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Αφού ουσιαστικά το τμήμα όπου εργάζονταν, καταργείται.

Σήμερα η Τράπεζα απασχολεί περίπου 11.700 άτομα, με την εθελούσια του 2018 να οδηγεί τελικά σε κατάργηση 1.250 θέσεων εργασίας. Η μειώσεις προσωπικού αναμένεται και εδώ να συνεχιστούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =