αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσος είναι ο καθαρός μέσος μισθός στην Γερμανία αυτή την στιγμή

Πόσος είναι ο καθαρός μέσος μισθός στην Γερμανία αυτή την στιγμή

Η στατιστική δείχνει ότι το μέσο ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα στη Γερμανία κυμαίνεται γύρω στα 2.950 ευρώ. Ωστόσο το αντίστοιχο καθαρό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 1.945 ευρώ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle . Η σημαντική αυτή διαφορά οφείλεται σε φόρους, κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές. Το ύψος της φορολόγησης εξαρτάται από τη φορολογική κλίμακα. Η κατάταταξη του εργαζόμενου σε μία από τις έξι κλίμακες εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: αν είναι παντρεμένος ή όχι, αν έχει παιδιά, αν είναι ο μόνος εργαζόμενος στην οικογένεια, αν έχει περισσότερες από μία δουλειές.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Μισθωτός, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, είναι ο κύριος εργαζόμενος στην οικογένεια και κερδίζει 2.948 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως. Από αυτό το ποσό αφαιρούνται 167 ευρώ για φόρο εισοδήματος, 215 ευρώ (ποσοστό 7,65%) για ασφάλιση ασθένειας, 274 ευρώ (ποσοστό 9,3%) για σύνταξη γήρατος, 36 ευρώ (1,25%) ως εισφορά στο ταμείο ανεργίας, 45 ευρώ (1,5%) ως ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας (Pflegeversicherung). Απομένει ένα καθαρό εισόδημα 2.209 ευρώ. Άλλο παράδειγμα: Μισθωτός, ανύπαντρος και χωρίς παιδιά, λαμβάνει επίσης 2.948 ευρώ μεικτά, εντάσσεται όμως σε διαφορετική φορολογική κλίμακα με υψηλότερο συντελεστή. Εκτός από υψηλότερους φόρους καλείται να καταβάλει και 22 ευρώ μηνιαίως ως «εισφορά αλληλεγγύης». Τελικά το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημά του υπολογίζεται στα 1.944 ευρώ. Εάν είναι μέλος της καθολικής ή της ευαγγελικής εκκλησίας θα καταβάλει άλλα 40 ευρώ μηναίως. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «εκκλησιαστικό φόρο», από τον οποίο χρηματοδοτούνται στη Γερμανία οι δραστηριότητες των εκκλησιών.

Καλοπληρωμένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα

Όλα αυτά είναι μία στατιστική υπόθεση εργασίας, που δεν λέει κάτι για το επίπεδο των μισθών σε μεμονωμένους κλάδους. Η αλήθεια είναι ότι στη Γερμανία ορισμένα επαγγέλματα υπόσχονται πολύ υψηλούς μισθούς, ενώ σε άλλα οι αποδοχές είναι τόσο χαμηλές που μετά δυσκολίας «βγαίνει ο μήνας». Για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα θεωρείται, για παράδειγμα, εκείνο του ιατρού με βαθμό επιμελητή, που αμείβεται, κατά μέσο όρο, με 120.000 ευρώ ετησίως. Εξαιρετικά ελκυστικές θεωρούνται επίσης οι απολαβές για στελέχη στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως στη διαχείριση κεφαλαίων, στο account management ή στις πωλήσεις.

Στον αντίποδα ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι αποδοχές του βοηθητικού προσωπικού σε κουζίνες εστιατορίων, καθώς δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ μεικτά. Κάτι παραπάνω κερδίζουν σερβιτόροι και κομμωτές. Στα δέκα λιγότερο καλοπληρωμένα επαγγέλματα περιλαμβάνονται επίσης οι εργαζόμενοι σε call center, οι βοηθοί οδοντιάτρου, οι νοσοκόμες και οι νοσηλευτές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − three =