αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσοι έχουν κάνει αίτηση για κρατική επιδότηση κατά 50% της αυξημένης δόσης του δανείου τους

Πόσοι έχουν κάνει αίτηση για κρατική επιδότηση κατά 50% της αυξημένης δόσης του δανείου τους

Περίπου στις 14.000 σε σύνολο 25.000 οφειλετών που έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα ανήλθε μέχρι χθες ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών που υπέβαλαν αίτημα για την επιδότηση της δόσης του δανείου τους, που έχει υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου κάποιος δανειολήπτης να χαρακτηριστεί ευάλωτος λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και ήδη από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και άνοιξε το πρόγραμμα, ο αριθμός των εν δυνάμει αιτούντων προσεγγίζει τις αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζών, που έκαναν λόγο για 25.000-30.000 δικαιούχους.

Το σχέδιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών προβλέπει την επιδότηση κατά 50% της αύξησης στη δόση που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων, με ημερομηνία έναρξης για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022. Από τότε η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων και το euribor, με βάση το οποίο τιμολογούνται τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, βρίσκεται σήμερα στο 2,6% με προοπτική περαιτέρω ανόδου ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου, κατά την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αποφασιστεί ακόμη μια αύξηση κατά 0,50%.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση κατά 50% της αυξημένης δόσης που πληρώνουν οι δανειολήπτες. Ετσι, εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ. Εφόσον με βάση την πορεία του euribor η αύξηση τους προσεχείς μήνες φθάσει τα 560 ευρώ, η συνολική επιδότηση θα είναι 80 ευρώ. Η επιδότηση θα καλύψει την αύξηση της δόσης μέχρι σήμερα, αλλά και όσες προκύψουν εντός των επόμενων 12 μηνών. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι συνεπείς δανειολήπτες, δηλαδή όσοι δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το ποσό της επιδότησης για τους δικαιούχους θα ξεκινήσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους τον Απρίλιο. Η δόση όμως που θα πληρώνουν οι επιδοτούμενοι δανειολήπτες στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 18 =