αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠόσες ημέρες έχεις περιθώριο… για να αλλάξεις γνώμη, αν διαγράψεις το προφίλ σου στο Facebook

Πόσες ημέρες έχεις περιθώριο… για να αλλάξεις γνώμη, αν διαγράψεις το προφίλ σου στο Facebook

Το κίνημα του #deletefacebook έχει διαδοθεί αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και παρακινεί τους χρήστες να διαγράψουν το προφίλ τους στο FB, μετά το γνωστό σκάνδαλο με την Cambridge Analytica. Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά διαρροή δεδομένων πολλών χρηστών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, έτσι ώστε να γίνουν «συντομευμένες» διαφημίσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Mark Zuckerberg εξήγησε σε post του, το πως ακριβώς έγινε η διαρροή. Η αρχή έγινε το 2013, όταν ο ερευνητής Aleksandr Kogan, έφτιαξε ένα κουίζ προσωπικότητας, το οποίο έκαναν πολλοί χρήστες του FB. Αυτό ‘πήρε’ διάφορες πληροφορίες για τους ίδιους, λόγω του τρόπου που λειτουργούσε η πλατφόρμα εκείνη την εποχή. Το 2014 το Facebook άλλαξε τους κανόνες του, με στόχο τα κουίζ και οι εφαρμογές τέτοιου τύπου να μην έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Τουλάχιστον όχι χωρίς την έγκριση τους.

«Το 2015, μάθαμε από δημοσιογράφους του Guardian ότι ο Kogan είχε μοιραστεί δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica», τονίζει ο Zuckerberg. Αμέσως ζήτησε, όπως λέει, να διαγραφούν αυτά τα δεδομένα. Ενώ έλαβε αυτή τη διαβεβαίωση, οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν ότι τα δεδομένα δεν είχαν διαγραφεί τότε. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τωρινό σκάνδαλο.

Μετά από όλα αυτά, είχαμε την αντίδραση ακόμα και του Elon Musk. Ο οποίος πριν μερικές ημέρες διέγραψε τις επίσημες σελίδες των SpaceX και Tesla στο Facebook. Είναι όμως κάτι οριστικό; Μάλλον όχι. Αφού ο Elon Musk έχει περιθώριο 14 ημερών, έτσι ώστε να επαναφέρει τις σελίδες online. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που έχει και ο οιοσδήποτε χρήστης αποφασίσει να διαγράψει το προφίλ του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − four =