αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠόσα χρήματα παίρνει, κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος στην Καρέλια

Πόσα χρήματα παίρνει, κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος στην Καρέλια

Κάθε χρόνο βλέπουμε τα καθιερωμένα μπόνους και δώρα που δίνει η Καρέλια προς τους εργαζομένους της. Αναμφίβολα τα παρεχόμενα «μπόνους» πιστοποιούν το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει για το εργατικό δυναμικό της η καλαματιανή εταιρεία, η οποία μετράει 130 χρόνια επιχειρηματικής ζωής. Αποτελεί επίσης κοινή παραδοχή ότι οι εξτρά παροχές, που έχουν γίνει θεσμός, έρχονται να συντηρήσουν τα υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι οι εργαζόμενοι που δεν χάνουν ούτε μία μέρα παρουσίας στη δουλειά τους φτάνουν στο… 84% του συνόλου.

Παράλληλα βέβαια η «Καρέλιας» φροντίζει να αναπτύσσει και κοινωφελή δράση, ενισχύοντας κάθε χρόνο οικονομικά, αρκετούς φορείς. Κίνηση η οποία δημιουργεί επίσης θετικό απόηχο, σε ό,τι αφορά την αυξημένη κοινωνική ευθύνη και την επιχειρηματική ηθική, που δείχνει η εταιρεία.

Όλα αυτά φυσικά επειδή και γίνονται αλλά και ανακοινώνονται, αποκτούν πολλαπλασιαστική επικοινωνιακή ισχύ για την «Καρέλιας». Υπενθυμίζοντας, με ηχηρό τρόπο κάθε φορά, το δικό της brand name, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, που νομοθετικά έχει εξοστρακίσει τη διαφήμιση τσιγάρων, έχοντας θεσπισμένα και άλλα αντικαπνιστικά μέτρα.

Προ ημερών και με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανδρέα Καρέλια, οι εξτρά παροχές της καπνοβιομηχανίας για το 2018 ανέρχονται σε 3,7 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 3,2 εκατ. έχουν αποδέκτες τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν σε στήριξη κοινωνικών φορέων. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017, τα συνολικά «μπόνους» ήταν στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο των εργαζόμενων να αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Πώς φτάνουν στα 37.448 ευρώ το χρόνο

Πόσες όμως είναι οι συνολικές αποδοχές των όσων εργάζονται στην «Καρέλιας»; Οδηγός για την απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι οι οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, για τη χρήση του 2017, καθώς η νέα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Στη συγκεκριμένη ετήσια χρήση, ο μέσος όρος των εργαζόμενων στην εταιρεία ήταν 479 άτομα, ενώ σε επίπεδο ομίλου ήταν 516.

Όπως σημειώνει το Mononews.gr, για μισθούς και ημερομίσθια οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έλαβαν το 2017 το μικτό και προ φόρων ποσό των 17,252 εκατ. ευρώ, ενώ με την ένδειξη λοιπές παροχές δόθηκαν άλλα 686 χιλιάδες ευρώ. Το σύνολο δηλαδή διαμορφώνεται στα 17,938 εκατ. ευρώ, στα οποία προφανώς ενσωματώνονται και τα «μπόνους». Το κόστος των οποίων εμφανίζεται να είναι μικρότερο από τα ανακοινωθέντα, αλλά πιθανότατα αυτό να οφείλεται σε λογιστικούς χειρισμούς των δαπανών.

Σε κάθε περίπτωση, με τα ποσά αυτά, οι ανά κεφαλήν μικτές αποδοχές για κάθε εργαζόμενο φτάνουν στα 37.448 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή στα 2.675 ευρώ ανά μήνα, με βάση τις 14 μισθοδοσίες του έτους (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας).

Οι ακαθάριστες αυτές αποδοχές κάνουν τους εργαζόμενους στην «Καρέλιας» να είναι πολύ ψηλά στην σχετική κλίμακα διαβάθμισης ανάμεσα στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Υπερτερούν μάλιστα των μικτών αποδοχών που έχουν οι εργαζόμενοι στις εμπορικές τράπεζες, αλλά απέχουν σημαντικά από τα επίπεδα αμοιβών που έχουν εταιρείες, όπως για παράδειγμα είναι η Motor Oil…

Σαφέστατα τα δεδομένα της «Καρέλιας» είναι υπολογισμένα κατά μέσο όρο, γεγονός που αυτοδίκαια σημαίνει ότι ανάμεσα στους εργαζομένους υπάρχουν αποκλίσεις. Ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, ότι από το σύνολο των αποδοχών, τα Διευθυντικά στελέχη της καπνοβιομηχανίας έλαβαν το 2017 το ποσό των 2,875 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός των δικαιούχων. Αυτό από μόνο του κατεβάζει τα πραγματικά επίπεδα των μικτών αποδοχών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από την γενική παραδοχή του μέσου όρου.

Με βάση πάντως την φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2017, οι καθαρές αποδοχές είναι σχεδόν 28% κάτω από τις μικτές. Στην περίπτωση της «Καρέλιας» τα δεδομένα φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκά, αφού τα χορηγούμενα «μπόνους» είναι καθαρά και απαλλαγμένα φόρων….

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =