αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα χρήματα θα εξοικονομήσει ένας επαγγελματίας, με τις μειώσεις των εισφορών στον ΕΦΚΑ

Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει ένας επαγγελματίας, με τις μειώσεις των εισφορών στον ΕΦΚΑ

Εντός του Νοέμβριου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, για επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα κα όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή από την υπουργό Εργασίας εντός Νοεμβρίου, από 01.01.2019 και μετά η εισφορά για την κύρια ασφάλιση υποχωρεί από 20% που είναι σήμερα στο 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

H χώρα μας έχει αναμφισβήτητα εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης η οποία και θα συνεχισθεί επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, μιλώντας σε ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα την διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Η πρόοδος δεν αποτυπώνεται πλέον μόνον στη ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας καθώς και στους καλούμενους ψυχολογικούς δείκτες, όπως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κλπ, ανέφερε ο κ. Λιάκος.

Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο κ.Λιάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε και κατάφερε μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και στρεβλώσεων την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με στόχο να είναι βιώσιμο, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ένα θετικό αποτύπωμα. Χρειάζονται διαρκείς παρεμβάσεις και διορθώσεις είπε ο κ.Λιάκος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι μια ειλημμένη απόφαση, τόνισε.

Το κόστος, όπως αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν, εκτιμάται σε 177 εκατ. ευρώ. Στο αρχικό προσχέδιο, το κόστος είχε εκτιμηθεί σε 229 εκατ. ευρώ, αλλά τροποποιήθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι η μείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση της εισπραξιμότητας στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τους μη μισθωτούς.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση που καταγράφεται στους σχετικούς πίνακες, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 8.032 ευρώ, θα έχει όφελος 200 ευρώ (ποσοστό μείωσης εισφοράς κύριας σύνταξης 12,45%). Αντίστοιχα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 40.032 ευρώ θα έχει όφελος 2.670 ευρώ τον χρόνο (ποσοστό μείωσης εισφοράς 33,35%).

Η μείωση της εισφοράς στους αγρότες από 18% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 12% από την 01.01.2019 και μετά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγρότης με ετήσιο εισόδημα 6.022 ευρώ θα έχει όφελος 195,96 ευρώ τον χρόνο. Άρα το ποσοστό μείωσης της εισφοράς για κύρια σύνταξη φτάνει στο 18,1%. Στην περίπτωση που αγρότης έχει ετήσιο εισόδημα 49.022 ευρώ, τότε το ετήσιο όφελος θα είναι 2.941 ευρώ και το ποσοστό της μείωσης 33,3%

Για τους επιστήμονες ισχύει η μείωση από το 20%, στο 13,33%. Ειδικά για δικηγόρους και για μηχανικούς με ετήσιο εισόδημα 8.032 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει στα 130 ευρώ το χρόνο και η ποσοστιαία μείωση στο 5,63%. Όμως για περιπτώσεις ετήσιου εισοδήματος 40.032 ευρώ, τότε η ελάφρυνση ανέρχεται στα 3.755 ευρώ, ήτοι μια μείωση της τάξης του 44,67%

Για τους γιατρούς, οι πίνακες του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι για ετήσιο εισόδημα 8.032 ευρώ, το όφελος είναι 117 ευρώ ή ποσοστιαία μείωση 6,47%. Για ετήσιο εισόδημα 40.032 ευρώ, τότε η ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές φτάνει τα 2.396 ευρώ δηλαδή η ποσοστιαία μείωση θα είναι της τάξης του 36,56%.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =