αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα καταστήματα θα κλείσει η κάθε τράπεζα φέτος. «Ακάλυπτες» μένουν πολλές περιοχές

Πόσα καταστήματα θα κλείσει η κάθε τράπεζα φέτος. «Ακάλυπτες» μένουν πολλές περιοχές

Συνεχίζεται η συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων, στο πλαίσιο προγραμμάτων που υλοποιούν οι τράπεζες με στόχο τη μείωση του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών τους, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Στα σχέδια που έχουν εκπονήσει, προβλέπεται ότι φέτος θα κλείσουν συνολικά 115-120 καταστήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στον κλάδο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 800 άτομα. Όπως σημειώνει το sofokleousin.gr, η Τρ. Πειραιώς έχει προγραμματίσει να κλείσει έως 52 καταστήματα, μειώνοντας αναλογικά το προσωπικό του ομίλου της. Η Eurobank σκοπεύει να βάλει λουκέτο σε 25 καταστήματα, η Εθνική σε 20 με 25 και η Alpha Bank σε 15.

Πολλοί εργαζόμενοι σ’ αυτές τις μονάδες αποχώρησαν ήδη ή θα αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο, άλλοι έχουν μετακινηθεί. Ανακατατάξεις προσωπικού θα γίνουν σε όλο το εύρος των δικτύων, καθώς ο όγκος και η φύση των συναλλαγών αλλάζουν με την ψηφιοποίηση, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την ανάπτυξη του e-banking.

Εγιναν… δυσεύρετες

Από την αρχή του έτους έχουν μπει πολλά λουκέτα και τα τραπεζικά καταστήματα σπανίζουν πλέον σε πολλές πολυάνθρωπες συνοικίες της περιοχής πρωτευούσης, ενώ στην επαρχία ολόκληρες περιοχές και μικρά αστικά κέντρα έχουν μείνει χωρίς ούτε ένα κατάστημα και οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα για μία συναλλαγή.

Τους δύο τελευταίους μήνες η υλοποίηση των σχεδιασμών επιβραδύνεται, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν υπόψη το γενικότερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, επιδιώκοντας να αποφύγουν αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και ίσως κάποια κόντρα με την κυβέρνηση – ενόψει μάλιστα του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών.

Η κίνηση της Τρ. Πειραιώς και η κόντρα με το προσωπικό

Σε ένα ακόμη βήμα συρρίκνωσης του δικτύου και μείωσης προσωπικού προχωρά η Τρ. Πειραιώς, η οποία το επόμενο 15ήμερο θα βάλει λουκέτο σε άλλα 6 καταστήματα της. Στην Αττική θα κλείσουν τα καταστήματα στο Φάληρο, στα Καμίνια του Πειραιά, στη Λυκόβρυση και ένα ακόμα στο κέντρο της Αθήνας. Θα συρρικνωθεί επίσης η παρουσία της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα κλείσουν δύο καταστήματα που εξυπηρετούν χιλιάδες συναλλασσόμενους.

Η κίνηση αυτή προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς του προσωπικού και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που βρίσκονται ήδη επί ποδός πολέμου καθώς έχουν “βραχυκυκλώσει” οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − two =