αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα… εκατομμύρια δολάρια μένουν παγιδευμένα κάθε ώρα που περνά, στην φραγμένη διώρυγα του Σουέζ

Πόσα… εκατομμύρια δολάρια μένουν παγιδευμένα κάθε ώρα που περνά, στην φραγμένη διώρυγα του Σουέζ

Αγαθά 9,6 δισ. δολαρίων μένουν ημερησίως παγιδευμένα στην Διώρυγα του Σουέζ, που φράζει ένα γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό σημαίνει ότι μπλοκάρεται εμπόριο 400 εκατ. δολαρίων την ώρα στη ζωτικής αυτής σημασία πλωτή οδό που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, όπως αναφέρει το BBC.

Παρά τις έως τώρα προσπάθειες ρυμουλκών να αποκολλήσουν το πλοίο Ever Given, που διαχειρίζεται η ταϊβανέζικη Evergreen Marine, αυτό μάλλον δεν θα καταστεί δυνατό πριν από την Κυριακή. Το μέγεθός του είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Πρόκειται για ένα πλοίο με μήκος 400 μέτρων, πλάτος 59 μέτρων και βάρος 200.000 τόνων, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 20.000 κοντέινερ. Έως να αποκολληθεί, κάθε ημέρα η κίνηση που μπλοκάρεται είναι αξίας 5,1 δισ. δολ. από δυτικά και 4,5 δισ. δολ. από ανατολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Lloyd’s. 

Η Διώρυγα που χωρίζει την Αφρική από τη Μέση Ανατολή και την Ασία είναι μία από τις πιο σημαντικές εμπορικές οδούς στον κόσμο. Το 12% του παγκόσμιου εμπορίου περνάει μέσα από αυτήν. Σύμφωνα με τη Lloyd περισσότερα από 160 φορτηγά πλοία περιμένουν στην ουρά στην μία ή την άλλη άκρη της. Μεταξύ αυτών είναι και 24 δεξαμενόπλοια, που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο. 

Ορισμένες ναυτιλιακές αρχίζουν να ζητούν από τα πλοία τους να αλλάξουν δρομολόγιο περνώντας γύρω από τη νότια άκρη της Αφρικής. Αυτή η αλλαγή προσθέτει περί τα 3.500 μίλια και έως και 12 ημέρες στο ταξίδι τους. 

Πηγή: moneyreview.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 14 =