αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως το αεροδρόμιο της Ρόδου «μεταμορφώθηκε» μέσα σε μόλις 100 ημέρες

Πως το αεροδρόμιο της Ρόδου «μεταμορφώθηκε» μέσα σε μόλις 100 ημέρες

Η Ρόδος να είναι ένας διεθνώς δημοφιλής τουριστικός προορισμός με εκατομμύρια επισκέπτες να την επιλέγουν κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ωστόσο, η πρώτη επαφή του επισκέπτη με το νησί για πολλά χρόνια δεν δικαίωνε τη φήμη του, ούτε ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του. Ένα αεροδρόμιο με παλιές εγκαταστάσεις, «σκουριασμένο», με τεράστιες ανάγκες συντήρησης και ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες αναβάθμισης. Σίγουρα, πολύ μακριά από τα διεθνή πρότυπα.

Σήμερα, η εικόνα του αεροδρομίου της Ρόδου σταδιακά αλλάζει. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο μικρό χρονικό διάστημα που υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece, πρόκειται να το μεταμορφώσουν σε έναν σύγχρονο αερολιμένα με ριζικά αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες. Έργα αναγκαία, που θα το κάνουν πιο λειτουργικό και φιλικό στον επισκέπτη.

Ήδη, μέσα σε μόλις 100 μέρες και χωρίς να σταματήσει η λειτουργία του αεροδρομίου ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών συνολικής έκτασης 80.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ προστέθηκαν 12 νέοι πυλώνες ηλεκτροφωτισμού. Για τις ανάγκες του έργου αφαιρέθηκαν και αναπληρώθηκαν 32.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου.

Παράλληλα με τα υπόλοιπα έργα και τη συνεχή λειτουργία του αεροδρομίου «Διαγόρας», η Fraport Greece αντικατέστησε το παλιό σύστημα διαχείρισης αποσκευών στον παλιό και στον νέο τερματικό σταθμό.

Και σε αυτό το έργο οι προκλήσεις ήταν πολλές και μεγάλες: Tο σύστημα ελέγχου αναχώρησης έπρεπε να τροποποιηθεί σταδιακά, ενώ οι ζώνες παραλαβής αποσκευών βρίσκονταν σε λειτουργία καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: To συνολικό μήκος των ιμάντων μεταφοράς που εγκαταστάθηκαν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο, ενώ κάθε μία από τις 3 νέες μονάδες ελέγχου αποσκευών κόστισε 1,2 εκ. ευρώ. Η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης των αποσκευών που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της τον Ιούνιο του 2019, ενώ μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να αντικατασταθούν από νέα συστήματα και τα 2 εναπομείναντα καρουζέλ παραλαβής αποσκευών.

Σύνθετα τεχνικά έργα όπως αυτά που υλοποιεί ταυτόχρονα σε 14 αεροδρόμια η Fraport Greece έχουν από τη φύση τους μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι εργασίες υλοποιούνται ενώ τα αεροδρόμια βρίσκονται σε λειτουργία τότε δεν είναι υπερβολή να κάνουμε λόγο για έναν μικρό άθλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολύ μεγάλη ποσότητα αμιάντου που βρέθηκε στο αεροδρόμιο απαίτησε 2 ολόκληρους μήνες έτσι ώστε να απομακρυνθεί με απόλυτη ασφάλεια. Φυσικά, ο απαγορευμένος πλέον αμίαντος αφαιρέθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα προστασίας. Το επικίνδυνο υλικό αφού σφραγίστηκε σε ειδικά containers μεταφέρθηκε στο Αμβούργο για την ασφαλή διαχείρισή του.

Τα εκτεταμένα -πλην όμως απαραίτητα- έργα στο αεροδρόμιο βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα. Παρά την όχληση στο επιβατικό κοινό και τις «αρρυθμίες» που παρουσιάζονται στην λειτουργία του «Διαγόρας» λόγω των εργασιών, το αεροδρόμιο της Ρόδου βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν περάσει οριστικά σε μια νέα εποχή. Για την ακρίβεια σε λίγους μόλις μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, η Ρόδος θα υποδεχτεί ένα νέο, σύγχρονο αεροδρόμιο αντάξιο της ομορφιάς και της διεθνούς ακτινοβολίας της πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − two =