αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως συζητά ο Bill Gates (και ίσως πρέπει να αντιγράψεις τον τρόπο του)

Πως συζητά ο Bill Gates (και ίσως πρέπει να αντιγράψεις τον τρόπο του)

Όταν βρίσκεσαι σε μία συζήτηση με ένα άλλο άτομο ή άλλα άτομα, μιλάς κατά ο μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας; Μήπως περιμένεις να πει ο άλλος μια ιστορία για να πεις αμέσως μετά εσύ μια καλύτερη; Δυστυχώς, αν βλέπεις αυτά τα σημάδια στον εαυτό σου, είσαι σαν πολλούς ή ίσως τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να συζητάς και μπορείς να τον μάθεις από τον Bill Gates.

Ο συγγραφέας John P. Weiss σε ανάρτηση του στο Medium περιγράφει τα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς όταν κάνουμε συζητήσεις. Και χρησιμοποιεί τον Gates ως παράδειγμα για το πώς να το συζητάμε σωστά. Με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν ενεργά τον συνομιλητή τους. Δεν ενδιαφέρονται για αυτά που λέει ο άλλος. Αυτό που τους νοιάζει -κυρίως- είναι να μιλήσουν οι ίδιοι μέσα σε μια συζήτηση. Και φυσικά να παραθέσουν… καλύτερα κατορθώματα από αυτά που λίγο πριν έχει παραθέσει η άλλη πλευρά.

Ο Gates, μετά από όλη την διαδρομή του και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει, πλέον συζητά διαφορετικά. Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που θα δεις παρακάτω «στα γρήγορα». Ανάμεσα στον διάσημο δισεκατομμυριούχο και την συγγραφέα, Tara Westover. Ο Gates αφήνει την συζήτηση να ρέει φυσικά. Και εστιάζει στην συνομιλήτρια του. Δεν κάθεται εκεί απλά για να κάνει «ξερές» ερωτήσεις. Αλλά σχολιάζει τη ζωή και το βιβλίο της Westover. Δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον.

Όπως εξηγεί ο John P. Weiss είναι χρήσιμο όταν κάνεις μια συζήτηση, να μην εστιάζεις στο να έχεις… πάντα δίκιο. Άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν έχει σημασία να πείσεις το άτομο με το οποίο μιλάς ότι έχεις δίκιο και ότι ο άλλος είναι λάθος. Και παρεμπιπτόντως, εάν θέλετε να πείσετε κάποιον για κάτι, ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε είναι να ξεκινήσετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις, δίνοντας παράλληλα στο άλλο άτομο τον χρόνο να εξηγήσει την άποψή του ενώ εσείς ακούτε προσεκτικά.

Είναι επίσης σημαντικό να μην μονοπωλείς τη συζήτηση. Μην αρχίσεις να λες ιστορίες που ίσως δεν ενδιαφέρουν την άλλη πλευρά. Ίσως να σου φαίνεται παράξενο, αλλά πολλές φορές οι δικές μας «συναρπαστικές ιστορίες» μπορεί να μην είναι το ίδιο συναρπαστικές για κάποιον άλλο όταν τις ακούει.

Πέτα την μπάλα και στην άλλη πλευρά για να μιλήσει. «Αρκετά με τα δικά μου. Πες μου τα δικά σου νέα»- μια απλή φράση που μπορεί να βοηθήσει. ‘Η μπορείς να ρωτήσεις κάτι συγκεκριμένο που αφορά τη ζωή/ δουλειά/ καθημερινότητα του άλλου. Μην ξεχνάς: Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι ο συνομιλητής τους ενδιαφέρεται για αυτούς. Και ότι μπορούν να μιλήσουν και να ακουστούν. Αν κινηθείς σωστά μέσα σε μια συζήτηση, είναι πολύ πιθανό οι ρόλοι να αντιστραφούν στη συνέχεια και ο συνομιλητής σου να ζητήσει να μάθει περισσότερα για εσένα. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει σίγουρα μια βαθύτερη συζήτηση συνολικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 9 =