αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως προέκυψε το διάσημο σλόγκαν «Να ανήκεις οπουδήποτε» της AirBnb

Πως προέκυψε το διάσημο σλόγκαν «Να ανήκεις οπουδήποτε» της AirBnb

Το Airbnb έχει υπάρξει μια από τις χαρακτηριστικότερες επιτυχίες της «οικονομίας του διαμοιρασμού». Μαζί με την Uber, είναι ένα νέο εμπορικό σήμα που έχει εισχωρήσει στη συνείδηση των καταναλωτών – εξασφαλίζοντας αποτίμηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο νέο της βιβλίο, The Airbnb Story: How Three Ordinary Guys Disrupted an Industry, Made Billions… and Created Plenty of Controversy, η Λι Γκάλαχερ μελετά την άνοδο της εταιρείας και την επέκταση του εμπορικού της σήματος σε εξωτικούς προορισμούς και στην ενοικίαση ακριβών κατοικιών. Το Fortune Greece παρέθεσε κάποια σημεία από το βιβλίο:

Κάποια στιγμή το 2013, το Airbnb ξεκίνησε να σκέφτεται τον αναπροσανατολισμό ολόκληρης της αποστολής του και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του για να εκφράσει καλύτερα τα στοιχεία εκείνα που έκαναν την πλατφόρμα της τόσο μοναδική. Ο Ντάγκλας Άτκιν, νέος παγκόσμιος επικεφαλής κοινότητας της εταιρείας, ξεκίνησε θέτοντας τις εξής ερωτήσεις: «Γιατί υπάρχει το Airbnb; Ποιος είναι ο σκοπός του; Ποιος είναι ο ρόλος του στον κόσμο;» Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επρόκειτο να γίνουν «το πηδάλιο κατεύθυνσης ολόκληρου του πλοίου», όπως το έθεσε ο ίδιος ο Άτκιν.

Ο Άτκιν είναι ειδικός στη σχέση μεταξύ καταναλωτών και εμπορικών σημάτων, και συγγραφέας του βιβλίου The Culting of Brands. Αυτός και η ομάδα του έλαβαν συνεντεύξεις από 480 εργαζομένους, ιδιοκτήτες, και ενοίκους σε όλο τον κόσμο. Αυτό που άκουγε από τους ενοίκους ήταν ότι το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν να νοιώθουν τουρίστες. Αυτό το αίσθημα ήταν υπερβολικά παθητικό γι’ αυτούς. Οι πελάτες του Airbnb ήθελαν να εμπλέκονται με τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους.

Μια συγκεκριμένη ιδέα ξεκίνησε να αναδύεται: η αίσθηση του «ανήκειν». Μέχρι τα μέσα του 2014, η εταιρεία είχε καταλήξει στην ανάγκη εκ νέου προσδιορισμού της εταιρείας γύρω από την έννοια αυτή. Το Airbnb είχε πλέον μια νέα αποστολή: να κάνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να νοιώθουν ότι μπορούν να ανήκουν οπουδήποτε. Και ο επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας, Τζόναθαν Μίλντενχολ, έπεισε τους ιδρυτές να κάνουν τη φράση «Να ανήκεις οπουδήποτε» το επίσημο σλόγκαν του Airbnb.

Τον Ιούλιο του 2014, το Airbnb έκανε πράξη αυτό το rebranding, σχεδιάζοντας επίσης εκ νέου την ιστοσελίδα του και την εφαρμογή κινητού του. Ο Μπράιαν Τσέσκι εξήγησε το concept σε ένα «εγκεφαλικό» άρθρο του στην ιστοσελίδα του Airbnb. Στα παλιά χρόνια, έγραψε, οι πόλεις ήταν χωριά. Όμως, με την έλευση της μαζικής παραγωγής και της εκβιομηχάνισης, αυτό το προσωπικό αίσθημα αντικαταστάθηκε από τις απρόσωπες, μαζικής παραγωγής ταξιδιωτικές εμπειρίες. Και κάπως έτσι «οι άνθρωποι έπαψαν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον».

Το Airbnb επρόκειτο πλέον να αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από το ταξίδι: θα αντιπροσώπευε την κοινότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις και τη χρήση της τεχνολογίας για να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Η εταιρεία πλέον θα ήταν ο χώρος εκείνος στον οποίο θα στρέφονταν οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν την «καθολική ανθρώπινη ανάγκη του ανήκειν».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =