αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως ο πρώτος επενδυτής εντόπισε το Snapchat όταν αυτό βρισκόταν σε αρχικό στάδιο

Πως ο πρώτος επενδυτής εντόπισε το Snapchat όταν αυτό βρισκόταν σε αρχικό στάδιο

Μετά από αρκετό χρόνο αναμονής, το Snapchat κατέθεσε την Πέμπτη τα απαραίτητα χαρτιά, για τη Δημόσια Εγγραφή του, που ουσιαστικά θα εκτοξεύσει την αξία της πλατφόρμας. Ωστόσο ο ιδρυτής του, Evan Spiegel, δεν είναι ο μόνος που θα βάλει αρκετό χρήμα στον λογαριασμό του. Η Lightspeed Ventures ήταν η πρώτη εταιρία που επένδυσε στο Snapchat, όταν αυτό ήταν ακόμα μια μικρή startup. Και τώρα κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι της εταιρίας.

Την μεγάλη ανακάλυψη έκανε ο partner του επενδυτικού fund, Jeremy Liew. Και μάλλον, όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο γεγονός το 2012. Τότε, το Snapchat είχε λιγότερους από 100.000 χρήστες. Ο Jeremy Liew είδε μια ημέρα την εφαρμογή στο κινητό της έφηβης κόρης του. Εκείνη του εξήγησε ότι οι νέοι στο σχολείο της χρησιμοποιούσαν μόνο 3 εφαρμογές: Angry Birds, Instagram και Snapchat. Ο επενδυτής γνώριζε πολύ καλά τις δύο πρώτες, ωστόσο δεν είχε ξανά ακούσει για την τελευταία.

Όπως σημειώνει το Business Insider, εκείνη ήταν η στιγμή που ο Liew (αριστερά στη φωτο) ξεκίνησε να ψάχνει για αυτή την… άγνωστη εφαρμογή. Έκανε μια πρώτη αναζήτηση στο Google. Κανένα αποτέλεσμα. Κανένα άρθρο δεν είχε γραφτεί για την πλατφόρμα.

Επίσης, δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο επικοινωνίας με την εταιρία, πέρα από το γενικό email. Το ακόμα καλύτερο: Ο επενδυτής έψαξε το Snapchat στο Linkedin, το εντόπισε και έστειλε μήνυμα. Αλλά… δεν έλαβε απάντηση.

Μην μπορώντας να βρει άκρη, ο Liew αποφάσισε να κινηθεί πιο δυναμικά. Έψαξε με βάση το domain Snapchat.com, έτσι ώστε να βρει ποιος ή ποιοι είναι οι κάτοχοι του. Έτσι βρήκε το όνομα του Evan Spiegel, ο οποίος τότε ήταν φοιτητής στο Στάνφορντ, όπου εντελώς τυχαία είχε φοιτήσει και ο Liew. Αμέσως ο ίδιος εντόπισε τον Spiegel στο Facebook, και του έστειλε και εκεί μήνυμα. Ο ιδρυτής του snapchat τελικά απάντησε. Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν ψάχνει για κάποια χρηματοδότηση.

Παρόλα αυτά ο έμπειρος επενδυτής τον κάλεσε στο γραφείο του, όπου παρουσία και άλλων partners, έγινε μια πρώτη ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Spiegel τους εξήγησε το όραμα του για την πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει. Όπως τους είπε, στο Facebook μοιράζεσαι πιο επιφανειακά συναισθήματα. Τις χαρές σου, όταν περνάς καλά. Αυτός έφτιαξε μια εφαρμογή με σκοπό οι άνθρωποι να μοιράζονται όλα τα συναισθήματα τους, τα θετικά και τα αρνητικά. Τα δεύτερα μάλιστα, όπως σημείωσε, δεν είχαν θέση στο FB.

Τελικά, ο Spiegel έδωσε το ΟΚ έτσι ώστε η Lightspeed να επενδύσει στο Snapchat τον Μάιο του ’12. Ήταν η μόνη εταιρία που συμμετείχε τότε σε μια χρηματοδότηση ύψους 485.000 δολαρίων. Και για το τέλος ακόμα ένα τυχαίο στοιχείο: Όταν μετά από καιρό ο Liew ρώτησε τον Spiegel γιατί απάντησε σε εκείνο το μήνυμα στο Facebook, εκείνος του είπε: «Γιατί είχες φωτογραφία προφίλ μαζί με τον Ομπάμα». Όντως, εκείνη την περίοδο ο επενδυτής έτυχε να έχει μια φωτογραφία προφίλ, στην οποία εικονίζονταν ο ίδιος μαζί με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =