αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως οι υπάλληλοι της Google μας ακούν χωρίς να το ξέρουμε- Το παραδέχτηκε η εταιρία

Πως οι υπάλληλοι της Google μας ακούν χωρίς να το ξέρουμε- Το παραδέχτηκε η εταιρία

Η Google παραδέχτηκε πως εργαζόμενοί της είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τις ηχογραφήσεις χρηστών στο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του τεχνολογικού Κολοσσού Google Assistant, κάνοντας το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «1984» να μην αποτελεί μια δυστοπική μυθοπλασία αλλά πραγματικότητα όπως στο «Fahrenheit 451».

Φαίνεται πως, οι ηχογραφήσεις που γίνονται από το πρόγραμμα της Google, το οποίο έχει ως στόχο να οργανώσει ένα έξυπνο σπίτι ή να πραγματοποιήσει δουλειές και αναζητήσεις για τον χρήστη με μια φωνητική εντολή, είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους εντός της εταιρίας. Η παραδοχή της Google έρχεται έπειτα από την διαρροή ηχογραφήσεων στη γερμανική γλώσσα, με τον τεχνολογικό γίγαντα να πραγματοποιεί έρευνα προκειμένου να εντοπίσει τη… διαρροή πληροφοριών.

Πρόκειται για περισσότερα από χίλια ηχητικά αρχεία, τα οποία και διερεύνησε η βελγική δημόσια τηλεόραση και από τα οποία προέκυψε πως 153, καταγράφηκαν κατά λάθος. Ο βοηθός για το σπίτι της Google, καταγράφει αυτόματα τις εντολές, εφόσον λάβει ένα σύνθημα που θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία του, το οποίο είναι συνήθως μια φράση όπως «ΟΚ, Google».

Από την Google υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι παρακολουθούν ορισμένες ηχογραφήσεις προκειμένου να αντιλαμβάνονται καλύτερα τον τρόπο που διατυπώνονται οι λέξεις σε κάποιες γλώσσες. Εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε πως μόλις το 0,2% όλων των ηχογραφήσεων είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους, ενώ και τα ηχητικά αρχεία δεν αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα.

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ της βελγικής τηλεόρασης βρέθηκαν ηχογραφήσεις που περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως η διεύθυνση των χρηστών, ακόμη και συζητήσεις ηλικιωμένων που απαριθμούσαν τα ονόματα των εγγονιών τους.

Το 2017, η Google επιβεβαίωσε πως από λάθος το μικρόφωνο στη συσκευή τους Mini Speaker επέτρεπε την ηχογράφηση χρηστών ακόμη και όταν η υπηρεσία δεν είχε ενεργοποιηθεί με την «λέξη-κλειδί». Επιπλέον, ενδέχεται πως οι ηχογραφήσεις αυτές να είναι αντίθετες με τον νόμο GDPR που αφορά την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − three =