αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως οι τράπεζες θησαυρίζουν από… τις προμήθειες που μας χρεώνουν

Πως οι τράπεζες θησαυρίζουν από… τις προμήθειες που μας χρεώνουν

Σημαντικό «βάρος» είναι πλέον για τους καταναλωτές οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες. Κάτι που φυσικά ωφελεί οικονομικά τις ίδιες.

Οι τράπεζες λαμβάνουν όλο και περισσότερα χρήματα που προέρχονται από τις προμήθειες και τις χρεώσεις που επιβάλλουν σε μια σειρά από εργασίες, όπως οι εκταμιεύσεις δανείων, οι συναλλαγές πληρωμών και μεταφορών κεφαλαίων (τραπεζικά εμβάσματα, κ.λπ.), οι πιστωτικές κάρτες, η έκδοση εγγυητικών επιστολών, η επενδυτική τραπεζική κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το α’ εξάμηνο, τα έσοδα από προμήθειες εκτοξεύτηκαν συνολικά στον κλάδο στα 841 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 20,5%.

Σημαντική ώθηση στα έσοδα από προμήθειες έχει δώσει η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης το προηγούμενο εννεάμηνο. Η Alpha Bank κατέγραψε καθαρή πιστωτική επέκταση 2,2 δισ. ευρώ (500 εκατ. το Q3), η Eurobank πέτυχε οργανική αύξηση των δανείων κατά 9,5 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ το Q3), η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,3 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε υγιή επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,3 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Σχετικά με το πώς μοιράζεται η “πίτα” των εσόδων από προμήθειες, τα στοιχεία εννεαμήνου της ΕΤΕ για την Ελλάδα δείχνουν ενδεικτικά ότι μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά των προμηθειών από υπηρεσίες λιανικής με 135 εκατ. (+30%) σε σύνολο 246 εκατ., οι προμήθειες από την εταιρική τραπεζική ανήλθαν σε 96 εκατ. (+23%) και ακολουθούν οι χρεώσεις από μη τραπεζικές εργασίες με 25 εκατ. ευρώ (+-2%). Αίσθηση προκαλεί η δυναμική αύξηση στα μεγέθη των προμηθειών από εργασίες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής το τρέχον έτος.

Εάν αναλυθεί περαιτέρω η συνεισφορά των επιμέρους εργασιών στα έσοδα από προμήθειες στη λιανική τραπεζική της ΕΤΕ, τα υψηλότερα έσοδα προέρχονται από τις κάρτες (49 εκατ.), ακολουθούν οι πληρωμές (34 εκατ.), τα επενδυτικά προϊόντα (20 εκατ.), οι εκταμιεύσεις (18 εκατ.) και, τέλος, οι καταθέσεις (15 εκατ.).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η εξέλιξη των καναλιών που χρησιμοποιούν οι πελάτες για τις τραπεζικές συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω e-banking γνώρισαν το 9μηνο του 2022 σημαντική αύξηση 21% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 10% υποχώρησαν τα έσοδα από συναλλαγές στα καταστήματα. Τα ΑΤΜ έμειναν ουσιαστικά σταθερά στο +1%, ενώ συνολικά τα έσοδα από συναλλαγές της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 10% το ίδιο διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 7 =