αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι

Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι

Το να πεις όχι δεν είναι εύκολο να γίνει και δεν είναι πάντα το πιο ωραίο πράγμα. Αλλά μάντεψε: Υπάρχουν τρόποι να πείτε όχι χωρίς να πείτε πραγματικά τη λέξη!

Τα «όχι» είναι εξάλλου απαραίτητα στη ζωή μας. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία

Το να πεις όχι χωρίς να πεις την συγκεκριμένη λέξη μπορεί πραγματικά να γίνει. Αυτό θα σας βοηθήσει σε πολλές περιστάσεις: Στη δουλειά, με τα παιδιά, και σε διάφορες ανθρώπινες σχέσεις. Λοιπόν, εδώ είναι μερικοί έξυπνοι τρόποι για να το κάνετε.

1. Δοκίμασε να πεις «ίσως»

Εάν έχετε πολλούς φίλους ή ακόμα και λίγους, και πάντα λέγατε ναι, τότε το να κόψετε αυτή τη συνήθεια θα πάρει λίγο χρόνο. Για αρχή, αντί να πείτε ναι ή ακόμα και όχι, δοκιμάστε να πείτε ίσως. Όταν χρησιμοποιείτε τη λέξη ίσως, αφήνετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να σκεφτεί τα πράγματα. Θέλετε πραγματικά να κάνετε αυτό που σας ζητήθηκε; Το αίτημα κάνει να είστε νευρικοί ή ανήσυχοι; Εάν δεν θέλετε να κάνετε αυτό που σας ζητείται, τότε δεν πρέπει, αλλά για να σώσετε τα συναισθήματα του φίλου σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίσως για να τον ενημερώσετε ότι πρέπει να το σκεφτείτε. Τις περισσότερες φορές, θα ξεχάσει το αίτημα ή θα ζητήσει από κάποιον άλλο να το κάνει.

2. Άλλαξε θέμα

Αυτός μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να πείτε όχι, αλλά λειτουργεί. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, όταν σου ζητούν να κάνεις κάτι ή σου κάνουν μια ευθεία ερώτηση, μπορείς να αλλάξεις θέμα. Αυτό λειτουργεί τόσο καλά γιατί κόβει τον άλλον και αλλάζει την κατεύθυνση της σκέψης του. Πρέπει να έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι για να αποτρέψετε αποτελεσματικά το αίτημα, πρέπει να αλλάξετε το θέμα σε κάτι που γνωρίζετε ότι θα ενδιαφέρει ή θα… σοκάρει τον φίλο σας.

3. Πες ότι δεν έχεις τους πόρους

Είτε κάποιος σας ζητήσει χρόνο, είτε χρήματα, υπάρχουν τρόποι να πείτε όχι χωρίς να είστε απότομοι. Εάν δεν έχετε χρόνο να κάνετε τα πράγματα που σας ζητούνται, τότε απλώς πείτε τους ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Εάν δεν θέλετε να δώσετε χρήματα, τότε πείτε τους ότι έχετε αρκετά χρήματα μόνο για τους λογαριασμούς σας και δεν μπορείτε να βρείτε τα επιπλέον χρήματα. Δεν είναι δικό σας λάθος αν δεν έχετε τους πόρους για αυτό που ζητούν.

4. Πες «δεν ξέρω»

Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πείτε όχι χωρίς να πείτε τη λέξη, τότε απλώς να συμπεριφέρεστε σαν να μην ξέρετε αν μπορείτε να βοηθήσετε. Αυτή η απάντηση μπορεί να δοθεί σε κάθε αίτημα. Εάν σας χρειάζονται για να τους βοηθήσετε π.χ. να μετακομίσουν, μπορείτε να τους πείτε ότι δεν ξέρετε αν μπορείτε. Αυτή η μη σιγουριά, πιθανότατα θα στρέψει τον άλλο σε διαφορετικές λύσεις.

5. Καθυστέρησε την απάντηση

Μερικές φορές, όταν χρειάζεται να πείτε όχι, αλλά απλά δεν θέλετε να πείτε τη λέξη, μπορείτε να καθυστερήσετε την απάντησή σας. Είναι πολύ απλό να πείτε ότι πρέπει να σκεφτείτε το αίτημα για λίγο και θα επικοινωνήσετε αργότερα μαζί τους για την απάντησή σας. Με αυτόν τον τρόπο, τους δίνετε λιγότερες ελπίδες να λάβουν μια καταφατική απάντηση. Ενώ είναι επίσης οι πιθανό στο μεσοδιάστημα να βρουν άλλη λύση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − four =