αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως ξοδεύουν τον χρόνο [και τα χρήματα] τους οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι: Η επιστημονική έρευνα δίνει 3 απαντήσεις

Πως ξοδεύουν τον χρόνο [και τα χρήματα] τους οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι: Η επιστημονική έρευνα δίνει 3 απαντήσεις

Τα χρήματα μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ενα από τα πιο σημαντικά είναι η δημιουργία επιλογών.

Αλλά μετά από ένα ορισμένο σημείο, τα περισσότερα χρήματα δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, «πέρα από τα 75.000 δολάρια… το υψηλότερο εισόδημα δεν είναι ούτε ο δρόμος για την ευτυχία ούτε ο δρόμος για την ανακούφιση από τη δυστυχία ή το άγχος».

Γιατί;

«Ίσως τα 75.000 δολάρια είναι το όριο πέρα από το οποίο οι περαιτέρω αυξήσεις στο εισόδημα δεν βελτιώνουν πλέον την ικανότητα των ατόμων να κάνουν ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τη συναισθηματική τους ευημερία», εκτιμούν οι ερευνητές, «όπως το να περνούν χρόνο με άτομα που συμπαθούν, να αποφεύγουν τον πόνο και τις ασθένειες, και να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο».

Τα υλικά αγαθά τείνουν να παρέχουν μόνο φευγαλέες εκρήξεις ευτυχίας.

Επομένως, εάν έχετε ένα εισόδημα μεσαίου επιπέδου και θέλετε να αυξήσετε το επίπεδο της ευτυχίας σας, πώς πρέπει να ξοδέψετε τα χρήματά σας; Εδώ είναι 3 απαντήσεις, σύμφωνα με αυτά που κάνουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι.

1# Αγοράστε χρόνο. Μελέτη του 2011 δείχνει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο βιώνουν μεγαλύτερο άγχος, είναι λιγότερο δραστήριοι και είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν άλλους. Λογικό. Όταν αισθάνεσαι μόνιμα απασχολημένος, δεν έχεις χρόνο για να κάνεις άλλα πράγματα. Εκεί είναι που «αγοράζοντας» λίγο ελεύθερο χρόνο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να σε βοηθήσει ένας virtual assistant σε αυτό. ‘Η το να δώσεις κάποια από την δουλειά που έχεις να κάνεις, σε άλλους εξωτερικούς συνεργάτες και freelancers. Το να ξοδεύετε λίγα χρήματα για να «αγοράσετε» λίγο χρόνο μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους — αρκεί να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να κάνετε κάτι που θα σας κάνει πραγματικά πιο ευτυχισμένους. Όπως η άθληση και η σύνδεση με την οικογένεια ή τους φίλους. ‘Η μια δραστηριότητα που σε ενδιαφέρει. Μελέτη του PLOS One του 2017 δείχνει ότι οι κοινωνικές ή/και ενεργητικές μορφές αναψυχής ενισχύουν την ευτυχία σε σύγκριση με «παθητικές δραστηριότητες», όπως ο μεσημεριανός υπνάκος, το να κοιτάς το τηλέφωνό σου ή να παρακολουθείς Netflix.

2# Αγοράστε εμπειρίες. Σε μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο Review of General Psychology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερο ήταν το ετήσιο εισόδημα, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν οι ερωτηθέντες να πουν ότι οι αγορές υλικών τους έκαναν πιο ευτυχισμένους. Και τόσο πιο πιθανό ήταν να πουν ότι οι αγορές εμπειρίας τους έκαναν πιο ευτυχισμένους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Research in Quality of Life έδειξε μια σημαντική απότομη αύξηση της ευτυχίας – που διήρκεσε περίπου οκτώ εβδομάδες – κατά το στάδιο του προγραμματισμού των διακοπών, καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν την αίσθηση της προσμονής. Μια άλλη μελέτη δείχνει μια ώθηση στην ευτυχία μετά από διακοπές, καθώς οι άνθρωποι θυμούνται τις εμπειρίες που είχαν και τους ανθρώπους με τους οποίους απολάμβαναν αυτές τις εμπειρίες.

3# Αγοράστε χρόνο και εμπειρίες με φίλους. Ανεξάρτητα από το πώς ορίζετε τον “φίλο”, λίγοι άνθρωποι έχουν το χρόνο να έχουν δεκάδες φίλους. Εχουμε διαφορετικά στρώματα φίλων: Ένας ή δύο πραγματικά καλύτεροι φίλοι, μετά ίσως 10 άτομα με τα οποία έχουμε «μεγάλη επαφή» και αλληλεπιδρούμε συχνά, και μετά κάθε είδους άλλα άτομα με τα οποία είμαστε φιλικοί, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα φίλοι. Συνολικά, οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να έχετε περίπου 150 άτομα στην κοινωνική σας σφαίρα. Το κλειδί δεν είναι να έχεις περισσότερους φίλους. Ούτε είναι να προσπαθείς να έχεις πολλούς φίλους. Το κλειδί είναι να έχετε τρεις ή τέσσερις πραγματικά, πολύ καλούς φίλους — και στη συνέχεια, φυσικά, πολλούς ανθρώπους που δεν είναι στενοί φίλοι, αλλά είναι διασκεδαστικό να είναι γύρω σας ή καταλήγουν σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση ή μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Δεν χρειάζεται να είστε λιγότερο φιλικοί. Απλά πρέπει να καλλιεργήσετε τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή σας. Καλλιεργήστε αυτές τις σχέσεις- και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε μέσα από κοινές εμπειρίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =