αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να χτίσεις το personal brand σου (χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία)

Πως να χτίσεις το personal brand σου (χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία)

Ναι, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα πολύ δυνατό business project ή να φέρεις σπουδαία αποτελέσματα μέσα σε μια εταιρία ως υπάλληλος/ στέλεχος. Επειδή όμως τα projects ή οι θέσεις σε εταιρίες… έρχονται και φεύγουν, υπάρχει κάτι ακόμα στο οποίο πρέπει να επενδύσεις και μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις στο πεδίο σου: Είναι το λεγόμενο personal brand. Η δική σου «επαγγελματική ταυτότητα».

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Είναι σημαντικό στην εποχή μας να οικοδομήσεις το personal brand σου. Άλλωστε αυτό είναι πλέον λίγο πιο εύκολο, αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις π.χ. ένα blog, το Facebook ή το Linkedin. Αρκεί βέβαια να μην πας στην υπερβολή. Διότι ακόμα και στην Ελλάδα, βλέπουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πιο πολύ για την εικόνα τους, παρά για την επιχείρηση τους ή τα επαγγελματικά τους αποτελέσματα.

Παρακάτω θα δεις 4 τρόπους για να χτίσεις το personal brand σου. Χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Και στο τέλος υπάρχει μια φράση-bonus από τον Warren Buffett.

1# Έχε άποψη (και πες την δυνατά): Αν θέλεις να φτιάξεις ένα κοινό που θα σε ακολουθεί δυναμικά, πρέπει να έχεις άποψη και να την λες. Για διάφορα πράγματα που συμβαίνουν τριγύρω. Εστιάζοντας πάντα στο πεδίο σου. Μην σε ανησυχεί το αν θα συμφωνήσουν όλοι μαζί σου. Αυτό δεν θα γίνει. Εσύ απλά έχε την άποψη σου, η οποία θα δημιουργεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Φυσικά πρέπει να έχεις γνώσεις για τα πράγματα που αναλύεις ή σχολιάζεις. Σε διαφορετική περίπτωση αργά ή γρήγορα θα υποπέσεις σε λάθη.

2# Δώσε γνώσεις: Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις το προφίλ σου, είναι να βοηθήσεις τους άλλους. Μοιράσου τις γνώσεις που έχεις. Δώσε τις συμβουλές σου. Εξήγησε στους ανθρώπους το πως ακριβώς δουλεύεις, βήμα- βήμα. Δώσε την ίδια έμφαση στις αποτυχίες σου, όσο κάνεις και με τις επιτυχίες σου.

3# Σπάσε κανόνες: Μην πας πάντα με το «πρέπει». Κάνε το με τον δικό σου τρόπο. Ακόμα κι αν κάποιοι σε θεωρήσουν τρελό στην αρχή. Δες ποια είναι η «αποστολή» και οι στόχοι σου, και στην συνέχεια συμπλήρωσε τους κανόνες. Όχι το αντίστροφο. Α, και μην προσπαθείς να αντιγράψεις κανέναν άλλο.

4# «Παίξε» με την δική σου πλατφόρμα: Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αρκετοί στην εποχή μας, είναι ότι δεν γίνεται να χτίσεις μια αυτοκρατορία πάνω σε ενοικιαζόμενη Γη. Τα social media και το YouTube είναι καλά. Αλλά δεν θα πρέπει αν ξεχνάς ότι τα δεδομένα που έχεις εκεί δεν είναι στην κατοχή σου. Έχουμε δει, για παράδειγμα, FB Pages με 100.000 Likes να κλείνουν μέσα σε μια νύχτα. Και μετά έχεις πρόβλημα. Φρόντισε να έχεις πάντα και μια δική σου πλατφόρμα. Μπορεί να είναι ένα απλό blog. Ή ένα newsletter. Ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να σε βρουν, πάντα. Από εκεί, ίσως μπορέσεις να έχεις και έσοδα. Είπαμε, θα είναι δικό σου και θα μπορείς να το διαχειριστείς όπως θες. Ίσως θα καταφέρεις να πουλάς… ακόμα και καπέλα.

Warren Buffett: Αρκούν 5 λεπτά… για να τα καταστρέψεις όλα

Ο Warren Buffett είναι ένας από τους πιο πετυχημένους επενδυτές στον πλανήτη. Και μετρά αρκετές δεκαετίες στις business. Ένα από τα συμπεράσματα που έχει βγάλει: Ότι το personal brand που δημιουργεί, έχει κομβική σημασία. Είναι αυτό που μπορεί να σου δώσει ώθηση προς τα επάνω στην καριέρα σου ή να σε «βουλιάξει».

Είναι χαρακτηριστική μια φράση του Buffett, η οποία δείχνει την σημασία του personal branding: «Χρειάζονται 20 χρόνια για να φτιάξετε την φήμη σας και 5 λεπτά για να την καταστρέψετε. Αν το σκεφτείτε αυτό, θα κάνετε τα πράγματα διαφορετικά».

Ναι, η φήμη που χτίζεις, είναι ουσιαστική «εταιρική ταυτότητα» σου. Το personal brand που έχεις δημιουργήσει σε ακολουθεί παντού. Και χρειάζεται προσοχή, γιατί όλα μπορούν να γκρεμιστούν… μέσα σε μια στιγμή. Αν έχεις ένα καλό personal brand οι άλλοι θα σε σέβονται, και θα νιώθουν ασφάλεια να συνεργαστούν μαζί σου. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον δεν θα είναι εύκολο να τους πείσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 11 =