αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να χτίσεις μία online κοινότητα γύρω από το project σου

Πως να χτίσεις μία online κοινότητα γύρω από το project σου

Το έχουμε ξανά πει: Οι online κοινότητες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην εποχή μας. Πέρυσι, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις Ομάδες του Facebook κάθε μήνα. Υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια admins και moderators που τρέχουν ενεργές Ομάδες.

Οι άνθρωποι από τα πολύ παλιά χρόνια άλλωστε, έχουν την ανάγκη να έρθουν κοντά και να δημιουργήσουν ομάδες.

Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, ωστόσο, δεν είμαστε απλώς τοπικές φυλές, αλλά ζούμε σε ένα… παγκόσμιο χωριό. Με τέτοια διευρυμένα όρια, έχουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται κοινές απόψεις και στόχους, όπως ποτέ άλλοτε. Ακόμα και αν αυτοί οι άνθρωποι μένουν στην άλλη άκρη της Γης.

Αν είσαι επιχειρηματίας, startupper, YouTuber, Blogger ή freelancer, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει: Να φτιάξεις μία online κοινότητα γύρω από το project σου.

Πως; Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει 4 συγκεκριμένες κινήσεις που θα σε βοηθήσουν.

1# Δημιούργησε μία αρχική ομάδα και ξεκίνα. Όπως σε όλα τα εγχειρήματα στον business κόσμο έτσι και εδώ πρέπει να δημιουργηθεί μια αρχική ομάδα ατόμων που θα υποστηρίξουν την ιδέα. Βρείτε 10 χρήστες που πιστεύουν στην ιδέα σας ή/και μοιράζονται έναν κοινό στόχο και ξεκινήστε την κοινότητά σας. Το πλεονέκτημα μιας μικρής ομάδας είναι ότι μπορείτε να έχετε μία ακόμα πιο προσωπική επαφή με τον κάθε ένα. Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις, να κάνεις συζήσεις με το κάθε μέλος και -γιατί όχι- να κάνεις μερικές προσκλήσεις για καφέ έτσι ώστε να γνωριστείτε ακόμα καλύτερα.

2# Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή. Τώρα που έχετε 10 μέλη που σας εμπιστεύονται, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε την ίδια σχέση και μεταξύ τους. Δεδομένου ότι οι διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη, μπορείτε να τους φέρετε όλους πιο κοντά με μία ομαδική συνάντηση σε κάποια τοποθεσία ή με μία online συνάντηση. Και φυσικά ενθαρρύνετε τα μέλη της κοινότητας σας να συμμετέχουν ενεργά στις ανοιχτές συζητήσεις που γίνονται, παραθέτοντας ιδέες, κάνοντας σχόλια και ερωτήσεις.

3# Επιβράβευση των μελών. Η επιβράβευση των χρηστών δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι υλική. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να αφιερώσετε χρόνο για να μιλήσετε μαζί τους και να ακούσετε τις απόψεις/σχόλιά τους. Αυτή η κίνηση επιτρέπει στην κοινότητα να καταλάβει ότι εκτιμάτε τις απόψεις της. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα να επιστρέψουν ξανά οι χρήστες και διατηρεί την κοινότητα ζωντανή.

4# Ανάπτυξη. Έχοντας πλέον έναν ισχυρό πυρήνα, στη συνέχεια προσκαλέστε νέα μέλη για να αναπτύξετε την κοινότητα σας. Και επιτρέψτε σε άλλους να στείλουν τις δικές τους προσκλήσεις σε άτομα που θεωρούν ότι ταιριάζουν στην κοινότητα που δημιουργείται. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στον πολλαπλασιασμό των μελών. Ενώ παράλληλα εσύ θα συνεχίσεις να βάζεις νέα θέματα για συζήτηση, να δημοσιεύεις νέο υλικό και να προσφέρεις αξία στους ανθρώπους που έρχονται γύρω σου.

Όσοι δεν το έχετε κάνει, μπορείτε να γίνετε μέλη και στο Facebook Group του It’s Possible. Εκεί μπορείτε να συμμετέχετε στις συζητήσεις που γίνονται και να κάνετε τις δικές σας αναρτήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =