αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως να σταματήσεις την παρακολούθηση της δραστηριότητας σου από το Facebook

Πως να σταματήσεις την παρακολούθηση της δραστηριότητας σου από το Facebook

Είναι γνωστό ότι οι τεχνολογικές εταιρείες παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών. Το Facebook είναι μια από αυτές τις εταιρείες. Συλλέγει δεδομένα από τις δικές του καθώς και από third-party εφαρμογές. Το third-party app tracking εξαρτάται από τον αριθμό των υπηρεσιών στις οποίες συνδέεστε μέσω του Facebοok.

Ποια δεδομένα συλλέγει το Facebook και πώς;

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το Facebook περιλαμβάνουν το screen time των χρηστών, διάφορα features που χρησιμοποιούν, τον αριθμό των φορών που ανοίγει μια εφαρμογή κ.λπ. Στις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει πρόσβαση στο ιστορικό αγορών ενός χρήστη, στα προϊόντα που αναφέρονται στη λίστα, σε διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας και σε άλλα, καθώς σχεδόν όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν κώδικα “Facebοok Pixel” στο site τους και στη mobile εφαρμογή τους.

Το Facebook Pixel είναι ένα εργαλείο ανάλυσης που παρακολουθεί τη περιήγηση, καταγράφοντας το identifier σας στον web. Αυτά τα data που συλλέγει, κοινοποιούνται στο Facebοok. Αυτό είναι που του επιτρέπει να εμφανίζει “στοχευμένες διαφημίσεις“.

Off-Facebook Activity feature (Δραστηριότητα εκτός Facebook)

Το feature “Off-Facebοok Activity” είναι ένα σχετικά νέο χαρακτηριστικό που συνοψίζει κάθε κίνηση που εκτελείται από έναν χρήστη σε μια εξωτερική εφαρμογή ή ιστότοπο. Οι εφαρμογές και τα sites που χρησιμοποιούν εργαλεία του Facebοok (Facebook login, share, FB pixel κ.λπ.) μοιράζονται αυτά τα δεδομένα μαζί του.

Ακόμα και οι τραπεζικές εφαρμογές κοινοποιούν δεδομένα χρηστών στο Facebook, μέσω του Off-Facebοok Activity feature.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι αυτή η περίληψη της δραστηριότητας των χρηστών στο διαδίκτυο, την βοηθά να εμφανίσει ακριβείς και στοχευμένες διαφημίσεις. Με άλλα λόγια, οι εφαρμογές στις οποίες έχετε εγγραφεί μέσω Facebοok login, για να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο, δίνουν τα δεδομένα σας στο Facebook.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι το Facebοok μπορεί να δημιουργεί ένα προφίλ (μέσω των πληροφοριών) για χρήστες που δεν είναι καν στο Facebοok.

Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση του Facebοok στα δεδομένα σας, απενεργοποιώντας τη Δραστηριότητα εκτός Facebοok.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να περιορίσετε την κοινή χρήση δεδομένων:

1. Διακοπή παρακολούθησης μέσω του Facebοok mobile app

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Facebook, κάντε κλικ στο εικονίδιο με τρεις γραμμές στην επάνω δεξιά γωνία και κάντε κλικ στο “Ρυθμίσεις & Απόρρητο”.
  • Κάντε κλικ στις “Ρυθμίσεις”.
  • Πηγαίνετε προς τα κάτω και επιλέξτε “Δραστηριότητα εκτός Facebοok”.
  • Κάντε κλικ στη διακεκομμένη γραμμή στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας και πατήστε “Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας” (αφού έχετε πατήσει πρώτα “περισσότερες επιλογές”).
  • Απενεργοποιήστε τη “Μελλοντική δραστηριότητα εκτός Faceboοk”.

2. Διακοπή παρακολούθησης μέσω web browser

  • Ανοίξτε το Facebοok στον browser και κάντε κλικ στο “Ρυθμίσεις & Απόρρητο” από την επάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας.
  • Επιλέξτε “Ρυθμίσεις”.
  • Κάντε κλικ στο “Οι πληροφορίες σας στο Facebοok” και μετά επιλέξτε “Δραστηριότητα εκτός Facebook”.
  • Κάντε κλικ στο “Διαχείριση της δραστηριότητάς σας εκτός Facebook”.
  • Επιλέξτε “Διαχειριστείτε τη μελλοντική σας δραστηριότητα”, από τη στήλη στα δεξιά (“Τι μπορείτε να κάνετε”, πατήστε “περισσότερες επιλογές” και θα το βρείτε).
  • Απενεργοποιήστε την επιλογή.

Τι λέει το Facebook;

Το Facebook λέει σχετικά με το Off-Facebοok Activity feature: “Λαμβάνουμε τη δραστηριότητα από επιχειρήσεις και οργανισμούς που χρησιμοποιούν τα επιχειρηματικά μας εργαλεία, ώστε να κατανοούν καλύτερα την απόδοση του website, της εφαρμογής ή των διαφημίσεών τους. Χρησιμοποιούμε τη δραστηριότητά σας για να σας εμφανίζουμε σχετικές διαφημίσεις και να προτείνουμε πράγματα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν“.

Αν και το Facebook λέει ότι παρακολουθεί τη δραστηριότητα για την εμφάνιση εξατομικευμένων διαφημίσεων, πολλοί χρήστες το κατηγορούν σχετικά με τις πρακτικές του και τον τρόπο χρήσης των δεδομένων.

Ο πιο ακραίος αλλά και αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε εντελώς την παρακολούθηση από το Facebook, είναι διαγράψετε το λογαριασμό σας αλλά και όλες τις άλλες εφαρμογές του (Messenger, WhatsApp, Instagram).

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − ten =