αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να παραμείνεις ήρεμος πριν από μία μεγάλη διαπραγμάτευση- Μερικά ψυχολογικά τρικ

Πως να παραμείνεις ήρεμος πριν από μία μεγάλη διαπραγμάτευση- Μερικά ψυχολογικά τρικ

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για τις διαπραγματεύσεις. Και αν το σκεφτούμε, οι διαπραγματεύσεις είναι παντού γύρω μας. Είτε στην επαγγελματική, είτε στην προσωπική μας ζωή. Τις συναντάς ακόμα περισσότερο αν είσαι επιχειρηματίας ή αν έχεις ένα οποιοδήποτε δικό σου project. Είτε πρόκειται για διαπραγμάτευση μισθών και παροχών για το νέο βασικό μέλος της ομάδας σου, είτε προσπάθεια να επιτύχεις καλύτερες τιμές ή όρους με έναν από τους προμηθευτές σου, είτε διαπραγμάτευση τιμής στο νέο κτίριο γραφείων που ψάχνετε να αγοράσετε. Η επιτυχής διαπραγμάτευση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί.

Και ενώ πολλές διαπραγματευτικές δεξιότητες έρχονται με τον χρόνο και την εξάσκηση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε αμέσως για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας και να «καθαρίσετε» το κεφάλι σας πριν από μια μεγάλη διαπραγμάτευση. Αυτό θα σας δώσει το πάνω χέρι σχεδόν σε οτιδήποτε προσπαθήσετε να πετύχετε.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Καταρχάς γράψε τα δεδομένα σε ένα χαρτί, έτσι ώστε… να μην τριγυρίζουν στο κεφάλι σου συνεχώς. Όπως εξηγεί το αμερικανικό inc.com, πρέπει να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο θέλεις να είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είτε πρόκειται για ένα ποσό σε ευρώ, για μια συγκεκριμένη συνεργασία ή συμφωνία, είτε για κάτι άλλο που ξεκινά από το μηδέν. Το γράψιμο στο χαρτί ή η τοποθέτηση των αριθμών σε ένα υπολογιστικό φύλλο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε το πως θα ήταν εάν λάβατε αυτό που θέλατε στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Θα έχεις μπροστά στα μάτια σου το καλό σενάριο- και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ψυχολογικά να ηρεμήσεις.

Η δεύτερη άσκηση: Το κακό σενάριο. Η απεικόνιση του χειρότερου σεναρίου ακούγεται σαν το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε όταν προσπαθείτε να ηρεμήσετε τα νεύρα σας, αλλά αφήνοντας τον εαυτό σας μια στιγμή να νιώσει πραγματικά τι θα σήμαινε να χάσετε τη διαπραγμάτευση και τι διακυβεύεται και τι θα μπορούσε να συμβεί, αυτό σου επιτρέπει να το προσεγγίσεις από ένα σημείο κατανόησης. Θα ήταν το τέλος του κόσμου αν δεν παίρνατε αυτή την έκπτωση από τον προμηθευτή σας; Θα καταστραφείς αν δεν καταφέρεις να προσλάβεις τον Χ εργαζόμενο, αν είσαι εργοδότης; Για την πλειονότητα των περιπτώσεων, ακόμη και το χειρότερο σενάριο είναι απλώς μια οπισθοδρόμηση, αλλά όχι μια καταστροφή. Η εξέταση του χειρότερου σεναρίου σάς επιτρέπει να ξεπεράσετε τα «βαριά» συναισθήματα και να εργαστείτε για να δημιουργήσετε το καλύτερο σενάριο που οραματιστήκατε στην πρώτη άσκηση.

Και στο τέλος: «Έχετε φανταστεί τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια και τα νεύρα σας είναι ακόμα παντού; Χαλαρώστε. Αναπνεύστε. Και πηγαίνετε στη συνάντηση. Όσο περισσότερο αντιμετωπίζετε τους φόβους σας και εξασκείστε στις διαπραγματεύσεις, τόσο καλύτεροι θα γίνετε και τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα», καταλήγει το inc.com.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − 2 =