αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως να παραιτηθείς από την δουλειά σου με τον σωστό τρόπο- Εδώ είναι 5+1 γρήγορα tips

Πως να παραιτηθείς από την δουλειά σου με τον σωστό τρόπο- Εδώ είναι 5+1 γρήγορα tips

Αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να αλλάξουν δουλειά ή να αλλάξουν εντελώς καριέρα. Το είδαμε να συμβαίνει έντονα από την έναρξη της πανδημίας, όταν το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» γιγαντώθηκε.

Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φύγεις από τη δουλειά σου; Δεν είναι σίγουρα το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Σου προκαλεί πολλά συναισθήματα, τα οποία πρέπει κάπως να διαχειριστείς. Όπως εξηγει η public speaking coach του Speak2Impact, Susie Ashfield, στο stylist.co.uk:

«Η παραίτηση από τη δουλειά σου δεν διαφέρει πολύ από έναν χωρισμό. Το καλύτερο tip για να το κάνεις σωστά, είναι μια ξεκάθαρη συζήτηση face to face όπου και οι δύο πλευρές θα μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους».

Σκέψου πολύ προσεκτικά πριν αποφασίσεις

Μην πάρεις κάποια παρορμητική απόφαση, την οποία θα μετανιώνεις αργότερα. «Σκέψου πολύ προσεκτικά πριν δηλώσεις την παραίτησή σου», επισημαίνει η ιδρύτρια και CEO του City CV, Victoria McLean. «Αν ο εργοδότης σου ή η δουλειά σου δεν είναι ιδανική, προσπάθησε να βελτιώσεις την κατάσταση πριν παραιτηθείς. Κάνε έναν ειλικρινή διάλογο και συζήτα ανοιχτά για τις αλλαγές που θα ήθελες να γίνουν προς το καλύτερο.

Πέρα από το ότι θα έχεις δώσει μία ακόμη ευκαιρία, ο εργοδότης σου μπορεί να μην υποψιάζεται καν ότι σκέφτεσαι να φύγεις. Έτσι μπορεί να δώσει κάποια λύση που θα καλυτερέψει τα δεδομένα, μπορεί να σου αλλάξει θέση ή ακόμη και να σου κάνει αύξηση, δίνοντάς σου κίνητρο για να μείνεις.

Κάν’ το με θετική και ουδέτερη στάση

Αν έχεις αποφασίσει να παραιτηθείς, ανακοίνωσέ το με έναν πολύ ήρεμο και μετρημένο τρόπο. Μη σε πιάσουν συναισθηματισμοί και προσπάθησε να κάνεις μια εντελώς ουδέτερη συζήτηση. Σημασία έχει ωστόσο , όσα θα πεις να είναι ειλικρινή και αυθεντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σκέψου ότι είσαι δικηγόρος και παρουσιάζεις τα στοιχεία μιας υπόθεσης. Παραθέτεις τα αποδεικτικά στοιχεία και τα παραδείγματα. Αν νιώθεις πραγματικά ευγνώμων, πες το. Ευχαρίστησέ τους για τον χρόνο που πέρασες εκεί αλλά ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

Μη το ανακοινώσεις μέσω mail

Το να ανακοινώσεις την παραίτησή σου με ένα απλό mail, μπορεί να έχει λιγότερο άγχος αλλά μην το κάνεις ποτέ. Η ανακοίνωση πρέπει να γίνει από κοντά. Αν δυσκολεύεσαι πολύ να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, πάρε βαθιές αναπνοές και κάνε πρόβα όσα θες να πεις. Το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος θα πεις εντελώς διαφορετικά πράγματα από όσα είχες σχεδιάσει αλλά τουλάχιστον θα έχεις προσπαθήσεις να μετριάσεις το άγχος σου.

Κράτα το σύντομο

Άσε στην άκρη τις φλυαρίες. Δεν χρησιμεύουν πουθενά σε μια τέτοια περίπτωση. Οπότε καλό είναι ο λόγος σου να είναι όσο πιο λιτός, περιεκτικός και γλυκός γίνεται. Δώσε χώρο στο άτομο που έχεις απέναντί σου να πει και τη δική του γνώμη αλλά μην απλώνεις τη συζήτησή γιατί θα γίνονται μόνο επαναλήψεις και χωρίς κανένα απολύτως νόημα.

Εκφράσου ελεύθερα

Μην προσπαθήσεις να φιλτράρεις τα λόγια σου. Μπορεί να χρειαστεί λίγη διπλωματικότητα αλλά άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να τοποθετηθεί όπως θέλει. Να είσαι όσο πιο ειλικρινής και ξεκάθαρος γίνεται.

Κάνε καλή (τελευταία) εντύπωση

Η πρώτη εντύπωση πρέπει πάντα να είναι καλή, όπως και η τελευταία. Ανεξάρτητα από το πώς νιώθεις που φεύγεις, φύγε με ουδέτερο ύφος. Ακόμη κι αν έχεις εκφράσει εντελώς ελεύθερα τη γνώμη σου, μετρίασε τα συναισθήματά σου γιατί θα θες να σε θυμούνται με καλές αναμνήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 15 =