«Εάν θέλετε να ξεπεράσετε τις επιδόσεις του μέσου δισεκατομμυριούχου, μπορείτε να δοκιμάσετε απλώς να τοποθετήσετε όλα τα χρήματά σας σε ένα S&P 500 index fund». Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο axios.com ο Felix Salmon. Ο ίδιος είναι οικονομικός δημοσιογράφος, και έχει περάσει από το Portfolio Magazine, το Euromoney και είναι πρώην οικονομικός blogger για το Reuters.
Όπως σημειώνει ο Felix Salmon στη στήλη του, μπορεί οι πολύ πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν στη διάθεσή τους τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τον καταιγιστικό ρυθμό ανόδου της Wall Street.
«Υπάρχουν εξαιρέσεις, φυσικά, ιδιαίτερα πρόσφατα για όσους έχουν θερμούς δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλον Μασκ και ο Πίτερ Θίελ, για παράδειγμα, είχαν μια πολύ καλή χρονιά και στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ θα υπάρχουν πολλοί υπερπλούσιοι συμπατριώτες τους» εξηγεί.
«Αν και οι δισεκατομμυριούχοι έχουν ουσιαστικά απεριόριστη πρόσβαση στους κορυφαίους επενδυτές και στις οικονομικές στρατηγικές του κόσμου, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να συμβαδίσει με την τεράστια δύναμη των αμερικανικών μετοχών όταν βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Αυτό αξίζει να το έχετε κατά νου όταν οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προσπαθούν να σας πουλήσουν πρόσβαση σε επενδύσεις που ιστορικά ήταν διαθέσιμες μόνο στους εξαιρετικά πλούσιους» συμπληρώνει.
Όμως, σε γενικές γραμμές, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν δύο μειονεκτήματα σε σχέση με τον S&P 500:
- Πρώτον, οι δραστηριότητες και οι επενδύσεις τους είναι συχνά διεθνείς, επομένως έχουν έκθεση και σε αγορές που υποαπέδωσαν τα τελευταία χρόνια έναντι της Wall Street.
- Δεύτερον, τείνουν να έχουν τον πλούτο τους συγκεντρωμένο στη δική τους επιχείρηση. Ακόμα και στη Wall Street, δύο στις τρεις εταιρείες του S&P 500 εμφάνισαν αποδόσεις χαμηλότερες του δείκτη (αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Nvidia ευθύνεται για μεγάλο μέρος του ράλι του S&P 500).
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, ο πλούτος των 14 τρισ. δολαρίων μοιράζεται ανάμεσα σε 2.682 άτομα, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί πάνω από 50% από το 2015.
Ο πλούτος του μέσου δισεκατομμυριούχου αυξήθηκε κατά 45% από το 2015 έως το 2024, από τα 3,6 δισ. δολάρια στα 5,2 δισ. δολάρια. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 8% σε πραγματικούς όρους (μετά τον πληθωρισμό) ή λιγότερο από 1% τον χρόνο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ