αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να ξεπεράσεις το άγχος για τα deadlines που λήγουν στο τέλος του έτους

Πως να ξεπεράσεις το άγχος για τα deadlines που λήγουν στο τέλος του έτους

Όλοι το έχουμε δει να συμβαίνει: Πολλά tasks και projects που στοιβάζονται στο τέλος του χρόνου και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αν χαθείς μέσα σε αυτό το αγχωτικό σκηνικό μάλλον δεν θα είσαι παραγωγικός. Και είναι πιθανό να μην καταφέρεις να ολοκληρώσεις κάποιες από τις σημαντικές εργασίες.

Τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις το άγχος και να δουλέψεις με μεγαλύτερη ηρεμία και πιο καθαρό μυαλό; Το αμερικανικό inc.com παραθέτει 2 τεχνικές. Οι οποίες βασίζονται στο εξής απλό point: Πρέπει να εστιάσεις στο παρόν.

1. Ελέγξτε το στρες τη στιγμή που ξεφεύγει από τον έλεγχο, απομακρύνοντας τον εαυτό σας από τον χώρο εργασίας και κάντε μία «άσκηση εστίασης». Η διαδικασία είναι απλή. Βρείτε ένα πράγμα στο οποίο θα εστιάσετε για 1 λεπτό — έναν ήχο, μια εικόνα, μια αίσθηση. «Μου αρέσει να κοιτάζω μια μοναδική φιγούρα σε έναν πίνακα, από τους πολλούς που υπάρχουν κοντά στο γραφείο μου», λέει ο συντάκτης του inc.com. Εστιάστε με προσήλωση σε αυτό το ένα πράγμα και αποφύγετε την επιθυμία να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί. Εξετάστε τις διάφορες πτυχές του, όπως τα χρώματα και τα σχήματά του. Αυτή η διαδικασία μειώνει αργά τον ‘θόρυβο’ στο κεφάλι σας, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και σας ηρεμεί. Δεύτερον, εκπαιδεύει το μυαλό σας να κάνει αυτό που τα μυαλά δεν κάνουν καθόλου καλά: Να ξοδέψετε ενέργεια σε αυτό που έχετε μπροστά σας. Πάντα σκεφτόμαστε το επόμενο πράγμα, αλλά αν μπορείτε να εστιάσετε στο παρόν, η εστίασή σας θα βελτιωθεί και δεν θα σκέφτεστε αυτό που ακολουθεί. Αφού ολοκληρώσετε ένα λεπτό συγκέντρωσης, επιστρέψτε στην εργασία σας, αλλά επαναλάβετε την ίδια πρακτική αν χρειαστεί.

2. Κρατήστε την καθημερινή σας εστίαση στη λίστα των εργασιών που έχετε ορίσει για εκείνη την ημέρα. Μην ενδώσετε στον πειρασμό μέσα στην εργάσιμη ημέρας σας να κοιτάξετε τα μελλοντικά deadlines ή τις υποχρεώσεις. Στο τέλος κάθε ημέρας, μπορείς να συγκεντρώσεις τις εργασίες της επόμενης ημέρας- ως τελική εργασία πριν φύγεις. Όταν φτάσετε στο γραφείο σας το επόμενο πρωί, ελέγξτε τις δραστηριότητες της ημέρας και εστιάστε μόνο σε αυτές.

Εάν προκύψει κάτι έκτακτο, δημιουργήστε έναν «κάδο» εργασιών (π.χ. ένα σημειωματάριο) όπου θα αποθηκεύετε τις εργασίες που δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί. Εάν ορισμένες από αυτές είναι επείγουσες, βάλτε τις στη λίστα εργασιών σας για εκείνη την ημέρα και μετακινήστε μια άλλη εργασία στον «κάδο». Στο τέλος της ημέρας, ελέγξτε τον «κάδο» σας και ρυθμίστε τη λίστα εργασιών της επόμενης ημέρας. Κάποιες εργασίες μπορεί να παραμείνουν stand-by στον «κάδο». Και να μπουν στην to-do λίστα σου μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 4 =