αρχικηVIRALΠως να μην υποκύπτεις σε συναισθηματικούς εκβιασμούς- Εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις

Πως να μην υποκύπτεις σε συναισθηματικούς εκβιασμούς- Εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για τους χειριστικούς ανθρώπους. Ένα είδος χειραγώγησης είναι και ο συναισθηματικός εκβιασμός. Συμβαίνει μέσα στα πλαίσια προσωπικών σχέσεων: Μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα και το παιδί της, η σχέση μεταξύ συζύγων, συναδέλφων, αδελφών, ακόμη και μεταξύ πολύ στενών φίλων. Σε αυτές τις σχέσεις, το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί μπροστά στο φόβο των συνεπειών. Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι μία μορφή ψυχολογικής κακοποίησης με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Τι μπορείς να κάνεις αν βρεθείς σε μία τέτοια κατάσταση; Εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις, για να μην υποκύπτεις σε συναισθηματικούς εκβιασμούς.

Αναγνωρίστε τη μορφή του εκβιασμού. Παρόλο που ο συναισθηματικός εκβιασμός, ειδικά όταν συμβαίνει χρόνια, μας δημιουργεί σύγχυση και θολώνει τη σκέψη μας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα κίνητρα της συμπεριφοράς μας. Νιώθετε ενοχή, φόβο και υποχρέωση;

Βάλτε όρια. Σπάστε το φαύλο κύκλο του εκβιασμού βάζοντας όρια και κρατήστε τα. Αυτό θα δώσει το μήνυμα ότι έχετε τη δύναμη να πείτε όχι σε κάτι που θεωρείτε παράλογο. Θυμήσου και το άρθρο: Έξι απλές τακτικές για να σέβονται οι άλλοι τα όρια που βάζεις.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Εξετάστε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες χωρίς να επηρεάζεστε από το φόβο της απειλής. Τι θα κάνατε για τον εαυτό σας αν είχατε απόλυτη ελευθερία;

Δείτε τον εαυτό σας από απόσταση. Πώς θα κρίνατε εσείς τον εαυτό σας; Τι ρόλο έχετε παίξει σε αυτή τη σχέση; Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν άνθρωπο που βρίσκετε στη θέση σας; Κάποιες φορές είναι χρήσιμο να βγούμε «έξω» από μια κατάσταση, για να δούμε τα δεδομένα με πιο καθαρό μυαλό.

Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές. Μικρές προσωπικές επιλογές σε καθημερινή βάση και υποστηρίζοντας τον εαυτό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να βάλετε όρια αλλά και να θυμηθείτε σταδιακά πώς είστε δυνατοί, αξιόλογοι και πως η αγάπη και η παρέα σας αξίζει, χωρίς να χρειάζεται να την «εξαγοράζετε» υποχωρώντας πάντα σε αυτό που σας ζητούν άλλοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =