αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να κόψεις μία κακή συνήθεια: Εδώ είναι 5 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν

Πως να κόψεις μία κακή συνήθεια: Εδώ είναι 5 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί είναι τόσο δύσκολο να σταματήσετε να τρώτε εκείνα τα σνακ αργά το βράδυ ή γιατί το να ξυπνάτε νωρίς για τζόκινγκ φαίνεται σαν μια δύσκολη δουλειά;

Λοιπόν, όλα έχουν να κάνουν με την… ερωτική σχέση του εγκεφάλου μας με τη ρουτίνα- και την αντίσταση στην αλλαγή.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 5 αποδεδειγμένες στρατηγικές για να εξαλείψετε αυτές τις επίμονες κακές συνήθειες και να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές.

1) Αυτογνωσία

Όλα ξεκινούν με την αυτογνωσία. Για να μπορέσετε να γυρίσετε τον διακόπτη σε μια κακή συνήθεια, πρέπει να αναγνωρίσετε την ύπαρξή της και να κατανοήσετε τα ερεθίσματά της.

Σκεφτείτε το εξής: Αυτή η καθημερινή σόδα μπορεί να φαίνεται αβλαβής. Αλλά αν υπολογίσετε την κατανάλωση ζάχαρης στο τέλος της εβδομάδας, μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια.

Είναι κάτι περισσότερο από τον απλό εντοπισμό της συνήθειας – αφορά επίσης την κατανόηση του τι την πυροδοτεί. Μόλις εντοπίσετε αυτά τα ερεθίσματα, μπορείτε να αρχίσετε να εντοπίετε τρόπους για να ανταποκριθείτε διαφορετικά.

2) Ξεκινήστε από τα μικρά

Όταν πρόκειται να κόψετε κακές συνήθειες και να δημιουργήσετε πιο υγιεινές, δεν πρέπει να πας αμέσως στα μεγάλα βήματα.

Είναι δελεαστικό να θέλεις να κάνεις μια τεράστια αλλαγή, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το να ξεκινάς από τα μικρά οδηγεί σε πιο βιώσιμη αλλαγή.

Θέλετε να ξεκινήσετε την άσκηση; Μην δεσμευτείτε για μια ωριαία προπόνηση την πρώτη μέρα. Ξεκινήστε με 10 λεπτά περπάτημα. Ο στόχος είναι να κάνετε τη νέα συνήθεια τόσο εύκολη που δεν θα μπορείτε να πείτε όχι.

3) Προσαρμόστε τον κύκλο της συνήθειας

Ο σχηματισμός συνήθειας έχει να κάνει με τον κύκλο της συνήθειας: Έναυσμα, ρουτίνα, ανταμοιβή.

Το έναυσμα ενεργοποιεί τη ρουτίνα (ή τη συνήθεια) και η ανταμοιβή είναι αυτό που λαχταρά ο εγκέφαλός σας.

Τελικά, όλα αυτά σας οδηγούν να επαναλάβετε τον κύκλο.

Για να αλλάξετε μια συνήθεια, πρέπει να αλλάξετε την απάντησή σας στο έναυσμα ή να δημιουργήσετε μια νέα ανταμοιβή.

Ας μιλήσουμε για αυτό: Η συνήθεια είναι να ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε λίγα λεπτά. Το έναυσμα μπορεί να είναι η πλήξη ή μια ειδοποίηση και η ρουτίνα είναι ν κάνεις scroll. Η ανταμοιβή; Αυτή η μικρή ντοπαμίνη που χτυπά όταν βλέπετε ένα νέο like ή σχόλιο.

Για να αλλάξετε αυτόν τον κύκλο, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τη ρουτίνα του ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με κάτι πιο υγιεινό… όπως έναν γρήγορο διαλογισμό ή λίγα λεπτά ανάγνωσης. Η νέα ανταμοιβή θα μπορούσε να είναι η αίσθηση ηρεμίας ή η γνώση που αποκτήθηκε.

4) Νιώσε βολικά… με το άβολο

Απλώς ένας μικρός έλεγχος πραγματικότητας: Η αλλαγή είναι άβολη, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Αλλά μάντεψε: Είναι OK. Όταν αρχίζουμε να κόβουμε παλιές συνήθειες και να διαμορφώνουμε νέες, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κάποιο βαθμό δυσφορίας.

Ουσιαστικά επανασυνδέετε τον εγκέφαλό σας και αυτό δεν είναι σαν μια βόλτα στο πάρκο. Είναι σημαντικό να προλάβετε αυτήν την ενόχληση και να είστε έτοιμοι να την αγκαλιάσετε.

Όποτε αισθάνεστε άβολα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι σημάδι αλλαγής, σημάδι ότι απομακρύνεστε από τη ζώνη άνεσής σας και σημειώνετε πρόοδο. Με τον καιρό, καθώς μπαίνει η νέα ρουτίνα στην ζωή σας, η ενόχληση θα εξασθενίσει. Αγκαλιάστε τη δυσφορία, γιατί έτσι σφυρηλατείται η διαρκής αλλαγή.

5) Συνέπεια

Η συνέπεια είναι ο βασιλιάς. Η αλήθεια είναι ότι οι συνήθειες δεν χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη! Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων ενεργειών σε βάθος χρόνου.

Η συνέπεια είναι αυτό που μετατρέπει τις πράξεις σε συνήθειες. Όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια νέα, πιο υγιεινή συνήθεια, επιδιώξτε τη συνέπεια έναντι της τελειότητας.

Είναι καλύτερο να περπατάτε για 10 λεπτά κάθε μέρα παρά να κάνετε μια έντονη προπόνηση μία φορά και μετά να την αποφύγετε για την επόμενη εβδομάδα γιατί ήταν πολύ σκληρή.

Η συνέπεια δημιουργεί ορμή και βοηθά στην ενίσχυση των νευρικών οδών στον εγκέφαλό σας. Αυτό κάνει τη νέα συμπεριφορά πιο αυτόματη με την πάροδο του χρόνου. Να θυμάστε αυτό: Το κλειδί για τη διαρκή αλλαγή είναι η συνεπής προσπάθεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + seventeen =