αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να κρατήσεις τους εργαζομένους σου χαρούμενους στις γιορτές: 4 CEOs παραθέτουν τις συμβουλές τους

Πως να κρατήσεις τους εργαζομένους σου χαρούμενους στις γιορτές: 4 CEOs παραθέτουν τις συμβουλές τους

Ο Δεκέμβριος, εκτός από μήνας εορτασμών και καταχρήσεων, αποτελεί παραδοσιακά και μια από τις πιο πιεσμένες περιόδους του χρόνου για όσους έχουν την τύχη (;) να κατέχουν κάποια θέση ευθύνης σε οποιαδήποτε εταιρεία -βλέπεις, ο εκάστοτε «μανατζαρέος» είναι αναγκασμένος να παίξει σωστά ένα απαιτητικό παιχνίδι ισορροπιών, οφείλοντας από τη μια να πιάσει τους στόχους του και από την άλλη να διατηρήσει ακμαίο το ηθικό μιας ομάδας, τα μέλη της οποίας δε βλέπουν την ώρα να «κατεβάσουν ρολά» και να φύγουν τρέχοντας για διακοπές.

Μήπως αυτά που μόλις διάβασες σου θυμίζουν κάτι; Αν ναι, δες τι έχουν να σε συμβουλεύσουν οι CEOs τεσσάρων σταθερά ανερχόμενων εταιρειών.

Θύμισέ τους το νόημα της προσφοράς

«Οι διακοπές των Χριστουγέννων, εκτός από περίοδος ξεκούρασης, πρέπει είναι και περίοδος προσφοράς. Αυτό που ζητάω σαν χάρη από τους υπαλλήλους μου λοιπόν πριν φύγουν για διακοπές είναι, κατά την ολιγοήμερη απουσία τους, να αφιερώσουν και χρόνο όχι μόνο στην οικογένειά τους και στους αγαπημένους τους αλλά και σε μεμονωμένα άτομα αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσεις το άγχος και την μελαγχολία που πολλές φορές αισθάνεσαι κατά την περιόδου των γιορτών είναι προσφέροντας στον πλησίον σου».

Tim Estes, CEO της Digital Reasoning

Τήρησε το πρόγραμμα ως εκεί που μπορείς

«Είτε σου αρέσει, είτε όχι, οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς που φεύγει και οι πρώτες εκείνης που έρχεται αποτελούν μια περίοδο μάλλον όχι και τόσο παραγωγική, κυρίως επειδή όλοι έχουν το μυαλό τους στις διακοπές και την ξεκούραση -κάτι απόλυτα ανθρώπινο και φυσιολογικό. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάνοντας τρία πολύ απλά πράγματα: πρώτον, θέσε αυστηρά deadlines για όλα αυτά που θα πρέπει να γίνουν προτού οι υπάλληλοι φύγουν για διακοπές. Δεύτερον, εκμεταλλεύσου την περίοδο αυτή για να βάλεις σε μια τάξη το χάος που επικρατεί στον υπολογιστή του γραφείου σου -διάγραψε, για παράδειγμα, αρχεία και e-mails που δεν χρειάζεσαι, ώστε επιστρέφοντας στη δουλειά με το νέο έτος, να σου δημιουργηθεί η αίσθηση του νέου ξεκινήματος και της νέας αρχής. Τρίτον, μερίμνησε ώστε η γιορτή του γραφείου και, αν περνάει και από το χέρι σου, ακόμη και αυτή της εταιρείας, να γίνει σε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα -ιδανικά, όσο πιο κοντά γίνεται στην ημερομηνία έναρξης των διακοπών. Με τον τρόπο αυτό, θα κρατήσεις τα μέλη της ομάδας σου συγκεντρωμένα στη δουλειά, παρά το “χαλαρό” κλίμα των ημερών».

Christine Robins, Πρόεδρος και CEO της Char-Broil

Αφιέρωσε χρόνο στους στενούς συνεργάτες σου

«Το τέλος της χρονιάς αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο για ξεκούραση αλλά και για απολογισμό, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Στη δουλειά, είναι η καλύτερη περίοδος για να μιλήσεις με τους συνεργάτες σου αλλά και με τους υπαλλήλους σου προκειμένου να θυμηθείτε μαζί τις καλές στιγμές της χρονιάς που φεύγει, τις δουλειές που κλείσατε, τα πράγματα που μάθατε, αυτά στα οποία, τελικά, γίνατε καλύτεροι.

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η αναφορά και η επιμέρους ανάλυση όλων αυτών που δεν πήγαν όπως έπρεπε να έχουν πάει -εξάλλου, μόνο εντοπίζοντας και κατόπιν διορθώνοντας τα λάθη σου θα μπορέσεις τελικά να γίνεις καλύτερος σε αυτό που κάνετε τόσο εσύ, όσο και η ομάδα σου.

Ειδικότερα με τους στενούς συνεργάτες μου, όλα αυτά τα λέμε και τα αναλύουμε όχι σε μεγάλα εταιρικά meetings αλλά σε κατ’ ιδίαν, προγραμματισμένες συναντήσεις -στην τελική ανάλυση, μια κατ’ ιδίαν συνάντηση αποτελούσε και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να να επικοινωνήσεις με κάποιον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάζεσαι σε καθημερινή βάση, όχι μόνο επειδή μόνο έτσι θα μπορέσει να σου μιλήσει πιο άνετα και με ειλικρίνεια αλλά κι επειδή, αφιερώνοντας χρόνο αποκλειστικά σε αυτόν, δείχνεις ότι τον σέβεσαι».

Manish Shah, CEO της Peer Well.

Κάνε δώρα με ουσία

«Κάθε Παρασκευή του Δεκέμβρη διοργανώνω στο γραφείο ένα μικρό κυνήγι θησαυρού για τους υπαλλήλους. Τα δώρα δεν είναι απλά σοκολάτες, ευχετήριες κάρτες ή χριστουγεννιάτικα στολίδια αλλά αντικείμενα και υπηρεσίες που στοχεύουν ειδικά σε κάθε μέλος του προσωπικού -φερ’ ειπείν, μια δωροεπιταγή από την καφετέρια της περιοχής, για την γραμματέα μου, η οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει τη μέρα της χωρίς να πιει καφέ ή ένα μπουκάλι από ένα πολύ συγκεκριμένο κόκκινο κρασί που ξέρω ότι αρέσει στον υπεύθυνο του τμήματος προσωπικού.

Κινήσεις σαν αυτές όχι μόνο βοηθούν να περάσουν οι ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων πιο γρήγορα αλλά, κυρίως, ανεβάζουν ουσιαστικά την ψυχολογία της ομάδας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους “φορτωμένες”, όπως το τέλος του χρόνου».

Jayson Jaurigue, ιδρυτής και CEO της Eight Ray Music

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + five =