αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να κάνεις την «τέλεια διαπραγμάτευση»: Τα 6 βήματα

Πως να κάνεις την «τέλεια διαπραγμάτευση»: Τα 6 βήματα

Αν το σκεφτούμε, οι διαπραγματεύσεις είναι παντού στην ζωή μας. Στην επαγγελματική και την προσωπική. Όταν συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους, είναι πιθανό να υπάρξουν διαφωνίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητες οι καλές διαπραγματευτικές δεξιότητες για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάς ότι όλοι θέλουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον εαυτό τους.

Πως πρέπει λοιπόν να κινηθείς; Το αμερικανικό Goalcast παραθέτει 6 tips για να κάνεις την «τέλεια διαπραγμάτευση».

1. Κατανοήστε την κατάσταση

Η γνώση είναι δύναμη, οπότε αν κάνετε προσπάθεια για να κατανοήσετε την κατάσταση, τότε έχετε αμέσως πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη σε σύγκριση με άλλους. Η διερεύνηση και των δύο πλευρών πριν ξεκινήσετε μια διαπραγμάτευση θα σας επιτρέψει να καταλήξετε στο καλύτερο αποτέλεσμα και για τα δύο μέρη και θα περιορίσετε τα «άγνωστα σημεία». Να θυμάστε ότι όταν ξεκινάτε μια διαπραγμάτευση, είναι καλύτερο να το κάνετε με τη νοοτροπία να βρείτε το καλύτερο αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές και όχι να κερδίσετε τα πάντα εσείς. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο ήρεμη πορεία προς τη λήψη μιας απόφασης.

2. Ξεκαθαρίστε τους δικούς σας στόχους

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιο θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς. Κάνοντας αυτό, δεν θα… εκτοπιστείτε τόσο εύκολα από ένα ιδιαίτερα πειστικό άτομο, στη διάρκεια μίας διαπραγμάτευσης. Κάντε μια λίστα με όλα τα points που θέλετε να περιλαμβάνει η τελική απόφαση και δώστε προτεραιότητα σε ό,τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, σε σχέση με αυτά που θα μπορούσατε να συμβιβαστείτε.

3. Tο μίνιμουμ που θα αποδεχτείς

Δεν μπορούμε πάντα να παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Οι διαπραγματεύσεις υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση που περιλαμβάνει άλλα άτομα με διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες. Χαρτογράφησε τι επιθυμεί η άλλη πλευρά από μία διαπραγμάτευση. Και κάνε μία λίστα με τις μίνιμουμ «τιμές» που θα ήσουν διανεμημένος να αποδεχτείς. Η ύπαρξη αυτής της πιο «ρεαλιστικής» λίστας μπορεί να σας βοηθήσει όταν αντιμετωπίσετε μια κατάσταση όπου το άλλο μέρος αρχίζει να πιέζει.

4. Οι δεξιότητες ακρόασης είναι βασικές στη διαπραγμάτευση

Μόλις μπείτε στη συζήτηση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τι θέλει το άλλο μέρος. Μπορεί να είναι δύσκολο να ακούσετε μια αντικρουόμενη γνώμη, αλλά έχετε κατά νου ότι κάθε πλευρά χρειάζεται ίσες ευκαιρίες για να εκφράσει τις απόψεις της. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε με ήρεμο τρόπο και βεβαιωθείτε ότι ακούτε τι έχουν να πουν οι άλλοι, για να αποφύγετε οποιαδήποτε σύγχυση ή παρεξήγηση. Γρήγορο tip: Το να ακούτε και να είστε ευγενικοί είναι το κλειδί για να κερδίσετε τον σεβασμό που χρειάζεστε από τους άλλους σε αυτήν την κατάσταση.

5. Ψάξε ένα win-win αποτέλεσμα

Ένα win-win αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν και τα δύο μέρη αισθάνονται ότι έχουν κερδίσει κάτι θετικό μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε πετύχει όλα όσα είχατε στην αρχική σας λίστα, αλλά και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η άποψή τους έχει ληφθεί υπόψη και το αποτέλεσμα το αντικατοπτρίζει αυτό. Οι συμβιβασμοί και οι εναλλακτικές προτάσεις πρέπει πάντα να εξετάζονται μέσα σε ένα χώρο αμοιβαίας κατανόησης. Γρήγορο tip: Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τα αμοιβαία οφέλη που μοιράζεστε μεταξύ σας, καθώς αυτό δημιουργεί την ιδέα ότι και οι δύο είστε έτοιμοι να επιτύχετε παρόμοιους στόχους. Μόλις εδραιωθεί αυτό, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε στους τομείς στους οποίους προσπαθείτε να συμβιβαστείτε.

6. Η απόφαση να μεταφραστεί σε πράξεις

Μόλις η απόφαση κατανοηθεί καθαρά και από τις δύο πλευρές, είναι καλό να προχωρήσετε με ένα κοινό σχέδιο δράσης. Θυμηθείτε να το τσεκάρετε ξανά κάθε τόσο για να ενημερώνεστε για την πρόοδο και να είστε σίγουροι ότι οδεύει προς τη σωστή, συμφωνημένη κατεύθυνση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =