αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να ελέγχεις τα συναισθήματα σου σε κάθε κατάσταση: Μερικές συμβουλές που προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα

Πως να ελέγχεις τα συναισθήματα σου σε κάθε κατάσταση: Μερικές συμβουλές που προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα

Ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφική σχολή που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα και κέντρο της ήταν η «Ποικίλη Στοά», εκεί που οι μαθητές του παρακολουθούσαν τα μαθήματα.

Είναι μια φιλοσοφία που σας βοηθά να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Προσφέρει πρακτική σοφία για την πλοήγηση στις προκλήσεις της ζωής. Οι διδασκαλίες του στωικισμού παραμένουν  επίκαιρες σήμερα, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για την καλλιέργεια της εσωτερικής ειρήνης και ανθεκτικότητας. Το newtraderu.com παραθέτει μερικές συμβουλές για να παραμένεις ατάραχος σε κάθε κατάσταση και προέρχονται από τον στωικισμό.

Μην ανησυχείτε για αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε

Ο στωικισμός μας διδάσκει να επικεντρώνουμε την ενέργειά μας σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε και να αφήνουμε στην άκρη ό,τι δεν μπορούμε. Ο καιρός, το παρελθόν, οι πράξεις των άλλων – αυτά βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Η ανησυχία για αυτά οδηγεί μόνο σε απογοήτευση και δυστυχία. Αντίθετα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις ενέργειες, τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας – τομείς που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας.

Η αντίληψή σας… είναι η πραγματικότητά σας

Οι στωικοί πιστεύουν ότι οι αντιλήψεις μας διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας. Δεν μας ενοχλούν τα ίδια τα γεγονότα, αλλά η ερμηνεία μας γι’ αυτά. Ένα μποτιλιάρισμα μπορεί να θεωρηθεί ως μια απογοητευτική καθυστέρηση ή μια ευκαιρία να ακούσετε ένα podcast ή να απολαύσετε στιγμές ησυχίας. Διαχειριζόμενοι τις κρίσεις μας και καλλιεργώντας μια θετική αντίληψη, μπορούμε να αλλάξουμε την εμπειρία μας.

Τα συναισθήματα είναι υποκειμενικές απαντήσεις, όχι αντικειμενικές αλήθειες

Οι στωικοί θεωρούν τα συναισθήματα ως φυσικές απαντήσεις στα γεγονότα, όχι ως αντικειμενικές αλήθειες για την πραγματικότητα. Το να νιώθουμε θυμό δεν σημαίνει ότι κάποιος μας αδίκησε. Το να νιώθουμε φόβο δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουμε. Αναγνωρίζοντας την υποκειμενική φύση των συναισθημάτων μας, μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά με σοφία και ηρεμία αντί να παρασυρθούμε από αυτά.

Οι δυσκολίες μπορεί να είναι ένας δρόμος προς τη σοφία

Ο στωικισμός διδάσκει ότι οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες μπορούν να οδηγήσουν σε προσωπική ανάπτυξη. Οι προκλήσεις μας αναγκάζουν να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα και να ανακαλύψουμε τα δυνατά μας σημεία. Όπως το έθεσε ο Σενέκας, ένας άλλος διάσημος στωικός φιλόσοφος, «Οι δυσκολίες ενισχύουν το μυαλό, όπως η εργασία το σώμα».

Ο χαρακτήρας μετράει περισσότερο από τη φήμη

Στον στωικισμό, ο χαρακτήρας έχει μεγαλύτερη σημασία από τη φήμη. Η φήμη εξαρτάται από τις αντιλήψεις των άλλων, τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Από την άλλη πλευρά, ο χαρακτήρας εξαρτάται από τις πράξεις, τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας, οι οποίες είναι εξ ολοκλήρου στον έλεγχό μας.

Η σοφία είναι το ύψιστο αγαθό

Οι στωικοί θεωρούν τη σοφία – την ικανότητα να διακρίνουν τι είναι πραγματικά πολύτιμο και να παίρνουν καλές αποφάσεις – ως το ύψιστο αγαθό. Η σοφία μας δίνει τη δυνατότητα να πλοηγούμαστε αποτελεσματικά στη ζωή, να κάνουμε ουσιαστικές συνεισφορές και να βρίσκουμε διαρκή ευτυχία.

Μην αντιδράς σπασμωδικά

Η αντίδραση είναι ενστικτώδης και συχνά καθοδηγείται από το συναίσθημα, ενώ η ανταπόκριση απαιτεί σκέψη. Ο στωικισμός μας ενθαρρύνει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να επεξεργαστούμε τις καταστάσεις πριν δράσουμε. Αυτό μας επιτρέπει να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας και όχι παρορμητικές αποφάσεις για τις οποίες μπορεί αργότερα να μετανιώσουμε.

Αποδεχτείτε την αλλαγή ως κομμάτι της ζωής

Η αλλαγή είναι θεμελιώδες κομμάτι της ζωής. Ο στωικισμός μας διδάσκει να αποδεχόμαστε και να ενστερνιζόμαστε αυτήν την πραγματικότητα αντί να της αντιστεκόμαστε. Κατανοώντας ότι όλα είναι παροδικά, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα το παρόν και να προσαρμοστούμε σε ό,τι έρθει στο μονοπάτι μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =