αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εστιάζει στη θετική πλευρά

Πως να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εστιάζει στη θετική πλευρά

Όταν κάτι πάει στραβά στη δουλειά, είναι φυσιολογικό να λαμβάνεις αυτήν την αρνητική εμπειρία και να την κρατάς για το υπόλοιπο της ημέρας — ή ίσως ακόμη και για ολόκληρη την εβδομάδα. Αυτή η τάση είναι προϊόν του τρόπου σύνδεσης του εγκεφάλου μας, σημειώνει η κοινωνική ψυχολόγος Alison Ledgerwood, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Η άποψή μας για τον κόσμο έχει μια θεμελιώδη τάση να κλίνει προς το αρνητικό», είπε στην ομιλία της στο TED.

«Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι κυριολεκτικά πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα για να δούμε το καλό των πραγμάτων».

Η ερευνητική ομάδα της Ledgerwood εστιάζει στην εύρεση ψυχολογικών εργαλείων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να το αλλάξουν αυτό και να επαναπροσδιορίσουν τις εμπειρίες τους. Διαπίστωσαν ότι όταν πρόκειται για αισιόδοξη σκέψη, τα εργαλεία για να μετατρέψουμε τις αρνητικές μας καταστάσεις σε θετικές βρίσκονται στα χέρια μας. «Το μυαλό μας μπορεί να είναι φτιαγμένο για να αναζητά αρνητικές πληροφορίες και να τις συγκρατεί, αλλά μπορούμε επίσης να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας αν καταβάλουμε κάποια προσπάθεια – και αρχίσουμε να βλέπουμε ότι το ποτήρι μπορεί να είναι λίγο πιο γεμάτο από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. », λέει η Ledgerwood.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εστιάζει στη θετική πλευρά.

Εξασκηθείτε στο “gain framing”

Το «framing effect» είναι μια ψυχολογική έννοια που έχει να κάνει με το πώς πλαισιώνεις τις ιστορίες σου στους άλλους και η Ledgerwood εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίο ανακαλείς τις δικές σου εμπειρίες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τις βλέπεις. «Υπάρχουν πολλές έρευνες στις κοινωνικές επιστήμες που δείχνουν ότι ανάλογα με το πώς περιγράφεις ένα ποτήρι στους ανθρώπους, αλλάζει το πώς νιώθουν για αυτό», λέει. «Αν περιγράφετε το ποτήρι ως μισογεμάτο, αυτό ονομάζεται ”πλαίσιο κέρδους”, επειδή εστιάζετε σε αυτό που κερδίζετε. Αλλά αν περιγράφεις το ίδιο ποτήρι ως μισοάδειο, είναι ένα ”πλαίσιο απώλειας”». Η Ledgerwood σημειώνει ότι όταν χρησιμοποιούμε το ”Gain Framing” για να περιγράψουμε τις εμπειρίες μας στους άλλους, αρχίζουμε να βλέπουμε τη δεδομένη κατάσταση με θετικό πρίσμα.

Εστίασε σε ένα καλό πράγμα

Η αντιστροφή μιας αρνητικής εμπειρίας δεν είναι πάντα εύκολη. Η Ledgerwood σημειώνει ότι όταν είστε αναστατωμένοι, μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε σε μια εντελώς διαφορετική εμπειρία – μια εμπειρία για την οποία αισθάνεστε καλά. Το να εστιάσετε σε ένα καλό πράγμα που συνέβη την Χ ημέρα μπορεί να παρακινήσει τον εγκέφαλό σας να αλλάξει κατευθύνσεις – κάτι που είναι τελικά πολύ χρήσιμο. Για βέλτιστη εξάσκηση, η Ledgerwood προτείνει να παίρνετε στυλό και χαρτί — ακόμα κι αν αισθάνεστε δύσκολα εκείνη τη στιγμή. «Πρέπει να δουλέψεις για να δεις τα θετικά», λέει. Γράψε για λίγα λεπτά κάθε μέρα για πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ευτυχία και την ευημερία σου.

Αντέδρασε θετικά σε κάτι αρνητικό

Το έχουμε ξανά πει: Δεν έχει σημασία μόνο τι σου συμβαίνει, αλλά κυρίως πως αντιδράς σε αυτό που σου συμβαίνει. Όταν μας συμβαίνει κάτι αρνητικό, έχουμε την τάση να αντιδράμε αρνητικά. Η Ledgerwood λέει ότι το πώς αντιδρούμε τη στιγμή που συμβαίνει κάτι, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. «Τι θα γινόταν αν την επόμενη φορά που είχες έναν πραγματικά γκρινιάρη σερβιτόρο, του άφηνες ένα μεγάλο φιλοδώρημα;». Η Ledgerwood λέει ότι αντιδρώντας θετικά και προσφέροντας στον εαυτό μας χρόνο για να αντιστρέψουμε την αρνητική εμπειρία, μπορούμε να σταματήσουμε τον εγκέφαλό μας από τον φαύλο κύκλο του να μένει στα αρνητικά και κρατά αυτό το αρνητικό mood στη συνέχεια. «Ένα κακόβουλο σχόλιο μπορεί να μείνει σε κάποιον όλη μέρα… και αυτό τείνει να διευρύνεται», λέει. Το πώς αντιδρούμε μπορεί να καθορίσει πώς το μυαλό μας βλέπει την εμπειρία εκ των υστέρων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three − 3 =