αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να δουλέψεις με ένα αφεντικό που έχει… μία νέα ιδέα κάθε 5 λεπτά

Πως να δουλέψεις με ένα αφεντικό που έχει… μία νέα ιδέα κάθε 5 λεπτά

Μάλλον σου έχει τύχει κάποια στιγμή στην επαγγελματική διαδρομή σου: Να χρειαστεί να δουλέψεις με ένα αφεντικό που έχει… μία νέα ιδέα κάθε 5 λεπτά. Σε κάθε meeting. Σε κάθε email. Ακόμα και σε τυχαία χρονικά διαστήματα μέσα στην εργάσιμη ημέρα (ή και έξω από αυτή). Πάντα υπάρχει «μία νέα ιδέα» που μπορούμε να κάνουμε.

Αγχώνεσαι και μόνο στην ιδέα ότι ένα email με θέμα «άλλη μία σκέψη» μπορεί να σε περιμένει μόλις φτάσεις στο γραφείο σου.

Οι εργοδότες/ managers που έχουν συνεχώς νέες ιδέες, μπορούν να οδηγήσουν σε νέες καινοτομίες μία εταιρία. Αλλά πως μπορείς να διαχειριστείς έναν τέτοιο… καταιγισμό ιδεών αν είσαι μέσα σε μία τέτοια ομάδα; Ο χρόνος είναι συγκεκριμένος- και μάλλον δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί.

Το Harvard Business Review παραθέτει σε άρθρο του μερικά tips για να δουλέψεις με ένα τέτοιο αφεντικό χωρίς να εκτροχιαστείς.

Προωθήστε τον αμοιβαίο σεβασμό

Εάν κατακλύζεστε από τις δημιουργικές ιδέες του αφεντικού σας, πιθανότατα είστε ένας εργαζόμενος τον οποίο εμπιστεύεται και τον θεωρεί παραγωγικό. Εάν δεν είστε προσεκτικοί όμως, μπορείτε να αρχίσετε να αναπτύσσετε μια επικριτική στάση του στιλ, «Είμαι ο μόνος που καταφέρνω οτιδήποτε και συνεισφέρω αξία εδώ μέσα». Αν μπεις σε αυτό το μονοπάτι, είναι πιθανό να χάσεις τον σεβασμό του αφεντικού σου. Αποφύγετε αυτήν την παγίδα και επιλέξτε να επικεντρωθείτε στον αμοιβαίο σεβασμό. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι είστε καλοί στην εκτέλεση εργασιών, κάτι που είναι μια δύναμη που φέρνετε στο τραπέζι. Μπορεί επίσης να είναι αλήθεια ότι το αφεντικό σας είναι καλύτερο στο να σας βοηθά να προσδιορίσετε τι πρέπει να γίνει και να προστατεύσει την ομάδα από το «βαλτώσει».

Αναγνώρισε οτι δεν απαιτούν όλες οι ιδέες δράση

Εάν είστε ένα άτομο που επικεντρώνεται στη δράση, μπορεί αυτόματα να υποθέσετε ότι όταν το αφεντικό σας μοιράζεται μια ιδέα ότι περιμένει από εσάς να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Αλλά συχνά αυτό δεν ισχύει. Τα άτομα με δημιουργικό μυαλό μπορούν να σκεφτούν 100 νέες ιδέες… πριν το πρωινό. Αλλά ποιος μπορεί να συμβαδίσει με έναν τέτοιο ρυθμό; Μάλλον ούτε οι ίδιοι. Συχνά το αφεντικό σας θέλει απλώς να μοιραστεί κάτι που έχει στο μυαλό του και είναι ικανοποιημένο με την αναγνώριση της ιδέας. Ο γενικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να περιμένετε να οριστικοποιηθεί μία ιδέα πριν κάνετε οτιδήποτε, διαφορετικά μπορείτε απλώς να την αφήσετε στην άκρη.

Εξήγησε τη δέσμευση χρόνου

Τα άτομα με δημιουργικότητα συχνά δυσκολεύονται να υπολογίσουν πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι Χ δραστηριότητες. Αν διαπιστώσετε ότι το αφεντικό σας θέλει σοβαρά να αναπτύξει μια νέα ιδέα αλλά ότι θα χρειαζόταν πολλές ώρες, βοηθήστε το να καταλάβει το κόστος. Όταν περιγράφετε λεπτομερώς τη δέσμευση χρόνου, στην αρχή το αφεντικό σας μπορεί να ξαφνιαστεί επειδή υπέθεσε ότι χρειαζόταν πολύ λιγότερο χρόνο. Και τότε πιθανότατα θα πει: «Ω, δεν πειράζει. Δεν είναι τόσο σημαντικό». Εξηγώντας το κόστος, αφαιρείτε την πίεση από εσάς. Και ρίχνετε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά για να αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει.

Επιστροφή στο αρχικό πλάνο

Το αφεντικό σου μπορεί να ρίχνει συνεχώς νέες ιδέες. Αλλά χωράνε στο πρόγραμμα; Αντί να αποκλείσετε μια ιδέα που είναι θέλεινα εφαρμόσει, στρέψτε ξανά την προσοχή σας στο μηνιαίο ή τριμηνιαίο πρόγραμμα της ομάδας. Κάντε ερωτήσεις όπως: Πώς πιστεύετε ότι αυτή η νέα ιδέα ταιριάζει με τους τρέχοντες στόχους μας; Εάν αναλάβουμε αυτή τη νέα πρωτοβουλία, θα χρειαστεί να εγκαταλείψουμε ή να καθυστερήσουμε μια άλλη, ποια θα ήσασταν διατεθειμένος να αφήσετε στην άκρη; Είναι αυτή η ιδέα κάτι που πρέπει να εφαρμόσουμε τώρα ή θα μπορούσε να εξεταστεί για το επόμενο έτος; Καθορίζοντας πώς η ανάπτυξη μιας νέας ιδέας θα έχει αντίκτυπο σε άλλες προτεραιότητες, μπορείτε να βοηθήσετε το αφεντικό σας να αξιολογήσει τι είναι πιο λογικό από στρατηγικής άποψης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 14 =