Οι… παντογνώστες είναι παντού γύρω μας. Πιθανότατα και εσείς γνωρίζετε εκείνο το άτομο που πρέπει πάντα να είναι ο «ειδικός», ανεξάρτητα από το θέμα ή την κατάσταση που προκύπτει.
Τέτοιοι αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί, είναι έτοιμοι να πουν την καταπληκτική άποψη τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν τις σχετικές γνώσεις και εμπειρία. Μπορεί να έχετε έναν γνωστό του οποίου κάθε φράση ξεκινά με κάτι του στιλ: «Στην πραγματικότητα» ή «Τυχαίνει να ξέρω» ή «Επιτρέψτε μου να σας πω τι πραγματικά συμβαίνει». Μιλάει σα να έχει τρομερή γνώση και εξειδίκευση, ή έτσι φαίνεται, ανεξάρτητα από το θέμα που συζητείται.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι πρέπει να δείξουν την τεχνογνωσία τους σε θέματα και καταστάσεις, μπορεί κάλλιστα να έχουν κάποιο είδος ναρκισσισμού. Θέλουν να φαίνονται ανώτεροι από όλους τους άλλους. Να δείχνουν ότι είναι οι καλύτεροι. Και φυσικά θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο.
Το ερώτημα: Πως μπορείς να διαχειριστείς τέτοια άτομα; Εδώ είναι 5 tips που θα σε βοηθήσουν.
1) Μην το παίρνετε προσωπικά, αλλά μην φοβάστε να θέσετε όρια
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσεις κάποιον που έχει πάντα δίκιο, είναι να μην το παίρνεις προσωπικά. Είναι εύκολο να συγκεντρωθείς στις αρνητικές πτυχές της συμπεριφοράς τους και να αρχίσεις να νιώθεις αγανάκτηση. Αλλά καλύτερα να καταλάβετε ότι οι ενέργειές τους δεν έχουν καμία σχέση με εσάς- και ότι η αναστάτωση πληγώνει μόνο εσάς, όχι εκείνους. Ο καθορισμός ορίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο άτομο. Μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη συζήτηση για το πώς αισθάνεστε και τι χρειάζεστε από αυτούς. Αλλά αν τα όριά σας ξεπεραστούν, μην φοβάστε να τους πείτε ότι νιώθετε άβολα ή θυμωμένοι. Το καλύτερο με τον καθορισμό ορίων είναι ότι θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη μακροπρόθεσμα.
2) Ενημερώστε τους ότι η γνώμη τους δεν είναι πάντα η πιο σωστή
Σε έναν κόσμο όπου οι απόψεις είναι αμέτρητες, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι η γνώμη τους δεν είναι πάντα η καλύτερη. Μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά τουλάχιστον δεν έχεις απαραιτήτως άδικο. Μπορείτε να τους ενημερώσετε ότι διαφωνείτε με τη γνώμη τους, αλλά σέβεστε το δικαίωμά τους σε αυτήν. Δεν υπάρχει τίποτα κακό να λέτε σε κάποιον ότι δεν συμφωνείτε μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνονται ότι πρέπει να έχουν δίκιο όλη την ώρα. Ενδεχομένως θα καταλάβουν τελικά ότι δεν έχουν πάντα τη μόνη σωστή γνώμη.
3) Προσπάθησε να μην θυμώνεις
Το να θυμώνεις, δεν σε οφελεί. Σε κάνει να νιώθεις άσχημα και δεν αλλάζει την κατάσταση. Αντίθετα, πλήττει την προσωπική σας ηρεμία! Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το κάνουν. Και μετά προσπαθήστε να βρείτε μια λύση από την οποία θα ωφεληθείτε και οι δύο. Συχνά, οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία που πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητή. Αντιλαμβανόμενοι τις βαθύτερες αιτίες του γιατί συμβαίνει κάτι, βρίσκεστε ήδη στα μισά του δρόμου προς τη λύση.
4) Μην προσπαθείς να τους αλλάξεις
Αν προσπαθήσετε να αλλάξετε κάποιον, πιθανότατα θα γίνει χειρότερη η κατάσταση. Αντίθετα, απλώς αντιμετωπίστε τους όπως είναι. Μπορεί να μην είναι εύκολο. Συνήθως, δεν μπορείτε να αλλάξετε κανέναν, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσετε. Βλέπετε, η αλλαγή είναι κάτι που έρχεται από μέσα. Αν προσπαθήσετε να αλλάξετε κάποιον, πιθανότατα θα τον δείτε να σας… επιτίθεται ακόμα πιο έντονα. Έτσι, απλώς αντιμετωπίστε τους όπως είναι και κάντε τους να καταλάβουν ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα πράγματα δεν είναι ο μόνος δρόμος.
5) Πέρνα λιγότερο χρόνο μαζί τους
Αν κάποιος θεωρεί ότι έχει πάντα δίκιο, είναι καλύτερο να περνάτε λιγότερο χρόνο μαζί του. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι κακός φίλος ή συνεργάτης. Ωστόσο, εάν είστε φίλοι με κάποιον που έχει πάντα δίκιο, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα μαζί του σε μια προσπάθεια να επιλύσετε το πρόβλημα. Δεν θέλετε να τα παγώσετε εντελώς τη σχέση, χωρίς εξήγηση και χωρίς να τους δώσετε την ευκαιρία να βελτιωθούν. Δοκιμάστε να μιλήσετε πρώτα μαζί τους και αν δεν αλλάξει τίποτα, μπορείτε σιγά- σιγά να κρατήσετε αποστάσεις. Είναι σημαντικό να μην περνάτε χρόνο με άτομα που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα. Μπορεί να είναι δύσκολο να μην περνάτε χρόνο μαζί τους, ειδικά αν είστε φίλοι μαζί τους. Όμως, είναι σημαντικό να το κάνετε.