αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως να βάλετε στην άκρη 500 ευρώ: Μια Πιστοποιημένη Financial Planner δίνει μερικά συγκεκριμένα tips

Πως να βάλετε στην άκρη 500 ευρώ: Μια Πιστοποιημένη Financial Planner δίνει μερικά συγκεκριμένα tips

Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι πάντα εύκολη- ειδικά στην εποχή μας όπου το κόστος ζωής έχει αυξηθεί. Αλλά πώς μπορείτε να αυξήσετε τις οικονομίες σας όταν το χρειάζεστε; Ακολουθούν μερικοί αποδεδειγμένοι τρόποι, έτσι όπως τους παραθέτει στο It’s Possible η Πιστοποιημένη Financial Planner, Ελένη Νάντα Τούρτουλη. Η ίδια δίνει μερικά συγκεκριμένα tips, ενώ παράλληλα απαντά στο αν οι Έλληνες είμαστε καλοί στην αποταμίευση, αλλά και στο πως μπορεί κάποιος/α να γίνει Financial Planner.

Πως μπορεί κάποιος να βάλει στην άκρη 500 ευρώ; Δώστε μας κάποια tips εξοικονόμησης χρημάτων

Η αποταμίευση είναι ένας δύσκολος στόχος για μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων γιατί η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική με έξοδα και υποχρεώσεις. Πολλοί άνθρωποι από την άλλη έχουν ένα οικονομικό αρχέτυπο προγραμματισμένο για δαπάνες. Όσα χρήματα και αν έχουν, τα ξοδεύουν. Επιλέγουν άμεση ικανοποίηση αντί για την μακροπρόθεσμη ισορροπία.

Ωστόσο οι σωστές κινήσεις και οι κατάλληλοι χειρισμοί στα οικονομικά, μπορεί να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στον τραπεζικό μας λογαριασμό και στους οικονομικούς μας στόχους. Παραθέτω κάποια tips εξοικονόμησης χρημάτων που βοήθησαν και εμένα :

#1 Ο κανόνας του 50/30/20.

Ο κανόνας αυτός είναι γνωστός χάρη στην Αμερικανίδα οικονομολόγο και γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν όπου σύμφωνα με το περιοδικό Time, βρίσκεται ανάμεσα στα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόσμο. Αφαιρείς από τα εισοδήματα σου ή το μισθό σου την φορολογία, τις κρατήσεις και στη συνέχεια διαιρείς αυτό το καθαρό ποσό δια δυο.

Το 50% το ξοδέψεις για τις μηνιαίες σου ανάγκες (λογαριασμοί, μετακινήσεις, ενοίκιο, φαγητό.)

Το 30% για επιθυμίες και διασκέδαση (διασκέδαση, ρουχισμός, ταξίδι..)

Το 20% για την αποταμίευση.

#2 Δημιουργία κουμπαρά- Δημιουργία ενός “χρηματομαγνήτη”.

Δημιουργήστε ένα κουμπαρά στο σπίτι σας και καταθέτετε χρήματα σε αυτόν κάθε μέρα. Μπορεί να είναι 10 ευρώ, 5 ευρώ, 1 ευρώ, 1 λεπτό, ή όλα τα σκόρπια ψιλά σας. Δεν έχει σημασία το ποσό αλλά η συνήθεια.

Τα όμοια έλκονται, και τα χρήματα έλκουν χρήματα. Επιτρέψτε σε αυτόν απλό κουμπαρά να γίνει ο “χρηματομαγνήτης” σας, προσελκύοντας όλο και περισσότερα χρήματα. Αυτή η συνήθεια θα σας υποχρεώσει να σκέφτεστε καθημερινά την οικονομική σας ελευθερία και την αποταμίευση. Γιατί όπου στρέφεται η προσοχή μας, εκεί εμφανίζονται και τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον Harv Eker.

Έξτρα tip: θα μπορούσατε να δώσετε μια ονομασία στο κουμπαρά σας, ανάλογα με τον αποταμιευτικό σας στόχο.

#3 Μείωσε τα έξοδα σου, «θέλω» vs το «χρειάζομαι». 

Υπάρχουν τόσα άχρηστα έξοδα κάθε μήνα, όπως αγοράζοντας πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Επίσης εάν έχεις κάποιες συνδρομές που δεν χρησιμοποιείς ακυρώσετε τες, κάνε ένα πρόγραμμα για τις εξόδους σου ή τα ταξίδια σου. Όταν πρόκειται να κάνεις αγορές άφησε χρόνο στον εαυτό σου. Βλέπεις κάτι ενθουσιάζεσαι και θέλεις να το αγοράσεις. Θα ήταν καλό να αφήσεις δυο, τρείς μέρες να περάσουν, και αν το θες ακόμη, αγόρασε το. Επίσης θα μπορούσες να κάνεις αγορές και από το Internet, το ίδιο προϊόν μπορείς να το βρεις σε πιο χαμηλή τιμή ηλεκτρονικά και με αυτό το τρόπο να εξοικονομήσεις χρήματα.

#4 Δημιουργία παθητικού εισοδήματος.

Το ενεργητικό εισόδημα είναι τα χρήματα που κερδίζει κανείς από την εργασία του. Το Παθητικό εισόδημα είναι τα χρήματα που κερδίζετε χωρίς να εργάζεστε ενεργητικά. Αφού έχετε ξεκινήσει την αποταμίευση, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο στάδιο να αυξήσετε τα χρήματα σας.

Στο σημείο αυτό σας ενθαρρύνω να συζητήσετε με έναν έμπειρο Financial Planner, όπου θα σας βοηθήσει με τα κατάλληλα εργαλεία, την γνώση και τις επιλογές να δημιουργήσετε μια ποικιλία μέσων αποταμίευσης και οικονομικής μεγέθυνσης.  Επίσης ο Financial Planner  προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη συνολική ευημερία του πελάτη. Η μέθοδος του Financial Planning αντιμετωπίζει  τις οικονομικές επιπτώσεις της οικογένειας, της επιχείρησης, της εκπαίδευσης και της σωματικής υγείας, ώστε να μην χρησιμοποιήσετε τις μελλοντικές σας αποταμιεύσεις σε τέτοιου είδους γεγονότα.

Με βάση την εικόνα που έχετε, οι Έλληνες είμαστε καλοί στην εξοικονόμηση χρημάτων;

Σύμφωνα με την μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) που παρουσιάστηκε και δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2024, η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στην αποταμίευση με πρώτη στην αποταμίευση η Χιλή.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες δεν επιθυμούν να αποταμιεύουν χρήματα αλλά σίγουρα το υψηλό κόστος στέγης σε συνδυασμό με την κάλυψη μηνιαίων εξόδων και υποχρεώσεων έχει οδηγήσει μια μερίδα ανθρώπων να μην σκέφτονται την αποταμίευση. Σίγουρα και η νοοτροπία παίζει σημαντικό ρόλο για τους χαμηλούς δείκτες αποταμίευσης στην Ελλάδα. Θα ήταν καλό στο μέλλον να υπάρχουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την βελτίωση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των Ελλήνων και από το κράτος, και από εκπαιδευτικούς φορείς και από τους Financial Planners για την σημασία της αποταμίευσης στην ζωή των πολιτών.

Πως μπορεί κάποιος/α να γίνει πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και Financial Planner;

Για να μπορέσει κανείς να ξεκινήσει σε αυτό το επάγγελμα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος από την Τράπεζα της Ελλάδας. Δίνεις εξετάσεις για την απόκτηση της Πιστοποίησης Α.  Επιλέγεις εάν θα ξεκινήσεις συνεργασία ως αποκλειστικός συνεργάτης μιας πολυεθνικής εταιρίας της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας ή θα δραστηριοποίησε με περισσότερες από μια εταιρία. To επόμενο βήμα είναι η απόκτηση της Πιστοποίησης Δ από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορά την δραστηριότητα σου σε διανομή επενδυτικών προϊόντων που βασίζονται σε ασφάλιση. Στην συνέχεια μπορείς να πιστοποιηθείς και ως Financial Planner.

Είναι ένα επάγγελμα που εάν το κάνεις καλά μπορεί να σου προσφέρει υψηλές αμοιβές, διακρίσεις και εξέλιξη. Ένα επάγγελμα με συνεχής εκπαίδευση και κατάλληλο για την νέα γενιά που επιθυμεί και ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα.

Σημαντικός παράγοντας για έναν άνθρωπο που θέλει να ξεκινήσει αυτό το  επάγγελμα είναι η επιλογή του manager. Είναι ο άνθρωπος που θα σε καθοδηγήσει, θα σε υποστηρίξει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής σου. Να είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, με βαθιά γνώση της αγοράς, και να διακατέχεται από αγάπη σε αυτό που κάνει και πραγματικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη των μελών της ομάδας του. Φυσικά και το Brand της εταιρίας που θα επιλέξεις να συνεργαστείς παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Επίσης οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν σε αυτό το επάγγελμα είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού MDRT. Το Million Dollar Round Table (MDRT) με έδρα την Αμερική, ιδρύθηκε το 1927 για να βοηθήσει Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους να αναπτύξουν βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές και να αναπτύξουν αποτελεσματικούς τρόπους στην δουλεία τους προς όφελος των πελατών τους. Το MDRT αποτελείται πάνω από 39.000 μέλη σε 82 χώρες.

Το επάγγελμα του Financial Planner δεν έχει ταβάνι. Η εξέλιξη σου είναι προσωπική υπόθεση. Σίγουρα για την νέα γενιά, η χρήση και των νέων τεχνολογιών, η χρήση της τεχνικής νοημοσύνης στην επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει την διαφορά.

Και ποια είναι η δική σας επαγγελματική διαδρομή μέχρι σήμερα, όπου κάνετε αυτό το επάγγελμα;

Ολοκληρώνοντας της σπουδές μου στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ,το Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2009 και την πρακτική που άσκηση στο Λογιστήριο της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία σε μια Ανώνυμη εταιρία, στην Αθήνα όπου ασχολήθηκα στο χώρο των πωλήσεων και ως Υπεύθυνη Πωλήσεων.

Αποφάσισα να δώσω εξετάσεις για την Πιστοποίηση Α και την Πιστοποίηση Δ στην Τράπεζα της Ελλάδας και παράλληλα να εξειδικευτώ στο Marketing Management, στο Mediterranean College για την απόκτηση του Diploma in Marketing Management.

Αναζητώντας κάτι καλύτερο για την επαγγελματική μου εξέλιξη αποχώρησα από την εταιρία που εργαζόμουν και ξεκίνησα να εργάζομαι στην Ασφαλιστική Βιομηχανία το 2016. Από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκα ότι είναι ένας κλάδος με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με στοιχεία προσφοράς προς τον άνθρωπο και στην κοινωνία, κάτι που ταίριαζε στην προσωπικότητα μου λόγω της ενασχόλησης μου και με τον εθελοντισμό, σε διάφορους ανθρωπιστικούς οργανισμούς και φυσικά ένας κλάδος με πάρα πολλές  δυνατότητες για εξέλιξη για έναν νέο άνθρωπο. Πιστοποιήθηκα ως Financial Planner από την ACHMEA το 2019. Έχω διακριθεί ως διακεκριμένη Χρηματοοικονομική Σύμβουλος και έχω βραβευτεί για  4 συνεχόμενα έτη και 1 έτος ως Team Manager Ασφαλιστικών Συμβούλων.

Είμαι κάτοχος επίσης της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης Insurance Intermediary (SQF3), Ευρωπαϊκού Χρηματοοικονομικού Οργανισμού Πιστοποιήσεων (EFICERT). Με γνώμονα την συνεχή εξέλιξη για τις καλύτερες υπηρεσίες των πελατών και των συνεργατών μου, έχω παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είμαι κάτοχος επίσης δυο άλλων πτυχίων, του Diploma Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικής Οικονομίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  και  του Diploma in Sales Management and Sales Force Management από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από το 2023 έχω την χαρά να συνεργάζομαι αποκλειστικά με την Εθνική Ασφαλιστική με καταπληκτική επιτυχία και συνεχώς ανοδική πορεία.

Στους ανθρώπους που διαβάζουν αυτό το άρθρο, θέλω να τους πω να μην φοβούνται να ακολουθήσουν τα όνειρα τους. Θα υπάρχουν δυσκολίες, εμπόδια. Ίσως οι μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στους ανθρώπους που κάνουν σπουδαία πράγματα στο μέλλον. Οι δυσκολίες εμφανίζονται για προσδιορίσουν πόσο πρόθυμος είσαι να εξελιχτείς, να γίνεις ο άνθρωπος που μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτής της επιτυχίας. Εάν νιώθετε ότι κάτι δεν βοηθάει την εξέλιξη σας, μην διστάσετε να το αφαιρέσετε από την διαδρομή σας. Εάν σκέφτεσαι να ανοίξετε νέα επιχείρηση μην διστάσετε να το κάνετε. Εάν νιώθετε ότι θέλετε να κάνετε νέα επαγγελματική αρχή, να το κάνετε. Να τολμάτε! Να εργάζεστε σκληρά και να έχετε ξεκάθαρους στόχους. Το σημαντικότερο όμως είναι να επιλέγετε θετικούς, φωτεινούς ανθρώπους γύρω σας, που θα κάνουν την διαδρομή σας πιο ξεκούραστη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =