αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως να απορρίψεις μία πρόταση για δουλειά αλλά να κρατήσεις την πόρτα ανοιχτή

Πως να απορρίψεις μία πρόταση για δουλειά αλλά να κρατήσεις την πόρτα ανοιχτή

Έκανες συνεντεύξεις για δουλειά σε πολλές εταιρίες και τελικά έλαβες όχι μόνο μία, αλλά δύο προσφορές εργασίας. Η μία ταιριάζει σαφώς με το προφίλ και τους στόχους της καριέρας σας, ενώ η άλλη δεν είναι μια κακή ευκαιρία, αλλά δεν είναι ιδανική. Τώρα έρχεται το ερώτημα: Πώς απορρίπτετε μια προσφορά εργασίας αλλά κρατάτε την πόρτα ανοιχτή για κάθε ενδεχόμενο;

Το αμερικανικό The Muse παραθέτει 4 tips.

1. Να είστε σαφείς σχετικά με τους λόγους σας

Με τον ίδιο τρόπο που εξηγήσατε κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων γιατί θέλατε τη X δουλειά, είναι δίκαιο να δώσετε μια σαφή εξήγηση για το γιατί δεν είναι πλέον η ιδανική επιλογή. «Προσαρμόστε τη γλώσσα σας ανάλογα και φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι», λέει η career coach, Eloise Eonnet.

Για παράδειγμα, αντί να πείτε, «Αποφάσισα ότι ο μισθός της εταιρείας B ύψους 100.000 $ ετησίως είναι καλύτερος από αυτόν που μου προσφέρατε», πείτε, «δέχθηκα μια προσφορά από άλλη εταιρεία τεχνολογίας που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τα προσόντα και τους μελλοντικούς μου στόχους».

2. Μην είστε απορριπτικοί

«Ο λάθος τρόπος για να απορρίψεις μια προσφορά εργασίας είναι να μην δώσεις έναν επιτακτικό λόγο για την απόφασή σου και να φανείς απορριπτικός χωρίς να μπεις σε συζήτηση», λέει η Eonnet. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να τους δείξετε ότι νοιάζεστε.

Δεν χρειάζεται να αναφέρετε κάθε λεπτομέρεια — ειδικά εάν είναι κάτι που δεν θα είναι ωραίο να το πείτε, όπως «δεν μου άρεσε αυτό που είπατε για την κουλτούρα της εταιρείας».

Λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι ακόμα μια επαγγελματική συζήτηση. Έτσι, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να εργαστείτε για την εταιρεία αυτή τη στιγμή, η συμπεριφορά και το λεξιλόγιό σας έχουν σημασία.

3. Να είστε ενσυναίσθητοι

Σε κανέναν δεν αρέσει να τον απορρίπτουν, σωστά; Τα άτομα που αναζητούν εργασία γνωρίζουν καλά -ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- πόσο άσχημο είναι να λαμβάνεις μια αρνητική απάντηση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν ο υπεύθυνος προσλήψεων φαίνεται αναστατωμένος όταν απορρίψετε την προσφορά του. «Ειδικά αν εγγυήθηκαν για εσάς και επένδυσαν χρόνο και πόρους για να σας γνωρίσουν», λέει η Eonnet.

Έτσι, αντί να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, προσπαθήστε να είστε κατανοητοί. «Τα συναισθήματά τους θα εκτονωθούν αν προσεγγίσετε την κατάσταση με ενσυναίσθηση και σεβασμό και αφιερώσετε χρόνο για να τους ακούσετε επίσης», προσθέτει.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν, «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσφορά και να ζητήσω συγγνώμη εκ των προτέρων για οποιαδήποτε αναστάτωση».

4. Τηλέφωνο

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απορρίψετε μια προσφορά εργασίας είναι να μιλήσετε απευθείας με τον υπεύθυνο προσλήψεων, λέει η Eonnet: «Πάντα προτείνω να μιλήσετε μέσω τηλεφώνου ή από κοντά». Αυτό δίνει χώρο για έναν πιο καλό διάλογο όπου και οι δύο μπορείτε να εκφράσετε τις σκέψεις σας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πολλές εταιρείες σήμερα πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις διαδικασίες προσλήψεών τους μέσω email και virtual συναντήσεων. Εάν συμβαίνει αυτό, «θα πρέπει να συμπεριλάβετε τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να αποδεχτείτε την προσφορά τους σε ένα επίσημο email».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =